Cluj-Napoca nu poate fi trecut cu vederea când vine vorba de investițiile care se fac în cercetare și dezvoltare, comparativ cu alte județe din țară, orașul devenind un adevărat pol al inovației și progresului tehnologic. Cu o comunitată vibrantă și academică foarte cunoscută, orașul poartă cu mândrie ștafeta excelenței în domeniul cercetării.
Pe lângă Universitatea Babeș-Bolyai, care se marcă de fiecare dată prin programe academice de înaltă calitate și implicarea în numeroase proiecte de cercetare avansată, trebuie să vorbi și de alte instituții academice de renume, cum ar fi fi Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca și Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”, care contribuie la peisajul academic divers. De asemenea, printre cele mai importante institute care privesc spre viitor se numără Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Tehnologii Izotopice şi Moleculare (INCDTIM) Cluj-Napoca, care a fost înființat în 1999.
Gazeta de Cluj a luat legătura cu Dr. Romulus Valeriu Flaviu Turcu, directorul INCDTIM, pentru a cere mai multe informații cu privire la proiectele pe care le are în derulare, dar și despre sumele investite în cercetare și dezvoltare. Încă de la început, dr. Romulus a precizat pentru ziarul nostru că institutul pe care îl conduce este conectat atât la cele mai noi tendințe în domeniul cercetării de la nivel internațional, cât și la nevoile mediului de afaceri din România, afirmând că reprezintă „un institut fanion în sistemul național de cercetare-dezvoltare.”
„Oferim o gamă foarte largă de servicii şi produse în cercetare, dezvoltare şi inovare. Resursa umană și infrastructura ştiinţifică dezvoltată de-a lungul timpului ne permit acest lucru și – fără falsă modestie – ne plasează între cele mai semnificative institute de cercetare din România”, a spus directorul INCDTIM.
Programe în valoare de milioane de lei, din finanțări europene
Întrebat de modul în care INCDTIM s-a dezvoltat de-a lungul anilor, dr. Romulus a precizat pentru ziarul nostru că a existat o creștere constantă, iar pe lângă „Programul Nucleu”, care reprezintă finanțarea competitivă a Guvernului României pentru institutele naționale, creșterea cifrei de afaceri a institutului pe care îl conduce s-a datorat, în mare parte, proiectelor din fonduri europene și proiectelor de tip „Horizon Europe”, precum și proiectelor naționale și a granturilor România – Norvegia.
Cifra de afaceri cercetare-dezvoltare pentru anul 2023 se ridică la peste 50 de milioane lei
„Foarte multe dintre proiectele noastre sunt de o relevanță aparte pentru România, cu un impact deosebit pentru direcțiile de dezvoltare spre care se îndreaptă Europa și nu numai. Vă ofer doar câteva exemple: am început anul acesta să lucrăm la dezvoltarea primei infrastructuri de comunicații cuantice din România. Prin intermediul altui proiect, punem bazele Transylvania Digital Innovation Hub. Totodată, cu sprijinul fondurilor structurale, dezvoltăm un centru de date pentru realizarea unei platforme Cloud integrată în rețelele europene de cercetare-dezvoltare-inovare”, a spus șeful institutului.
Dr. Flaviu Turcu este director al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Tehnologii Izotopice și Moleculare din octombrie 2019. Este responsabil de activitățile în derulare, asociate cu planul strategic actual (2014-2020) și de stabilirea viziunii și stabilirii Institutului pentru 2030. direcția sa strategică. Înainte de a se alătura NIRD-IMT, dr. Flaviu Turcu petrece peste 17 ani în domeniul cercetării și dezvoltării și în mediul academic. Din februarie 2017 este conferențiar la Departamentul de Fizică al Universității Babeș-Bolyai. Înainte de aceasta, de la începutul anului 2010 până în 2012, a fost om de știință la Pacific Northwest National Laboratory, un laborator al Departamentului de Energie al SUA din Richland, WA.
De asemenea, proiectele naționale pe care INCDTIM le derulează acoperă o gamă largă de teme, ceea ce reprezintă, clar, un semn al maturității institutului. Printre aceste proiecte se numără detecția precoce de biomarkeri relevanți pentru boala Alzheimer, recunoașterea amprentei vinului pe baza metodelor spectroscopice și a inteligenței artificiale, autentificarea şi trasabilitatea alimentelor o platforma pe bază de nanostructuri 3D bioinspirate pentru diagnosticul bolilor neurodegenerative.
Dr. Romulus a mai spus pentru Gazeta de Cluj că există, la momentul de față, un total de 95 de proiecte în derulare, ceea ce vor aduce o contribuție solidă temelor care devin mai importante de la o zi la alta.
„Am reușit, astfel, să contribuim la conversia directă a energiei solare în căldură şi electricitate, prin dezvoltarea unui recuperator termic cu elemente termoelectrice. Ne-am adus contribuția și la recuperarea şi conversia poluării electromagnetice ambientale (electrosmog) în energie electrică DC, construind un sistem pentru captarea câmpului electromagnetic, realizat cu metamaterial. Am dezvoltat, totodată, un dispozitiv pentru analiza eficienţei funcţionării în regim pulsat sau continuu a acumulatorilor cu litiu, dar și senzori de poziționare low-cost de mare rezoluție, specializați pentru utilizarea în sisteme de captare a energiei solare concentrate. Nu în ultimul rând, am dezvoltat prototipuri super-drawere pentru modele speciale, o upgradare a Calorimetrului hadronic (Tile Calorimeter) – parte a detectorului ATLAS, Cern, Geneva”, a mai precizat directorul institutului INCDTIM.
Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Tehnologii Izotopice şi Moleculare (INCDTIM) dă dovadă că se dezvoltă în acord cu ritmul zilelor noastre: dinamic și orientat spre înțelegerea provocărilor continue cu care se confruntă societatea.
„Acesta este modul în care înțelegem misiunea noastră și ne asumăm rolul acesta, așa cum am făcut întotdeauna în lunga noastră tradiție”, a conchis directorul institutului pentru Gazeta de Cluj.
Astăzi, INCDTIM este un institut național cu capital integral de la stat, care furnizează o varietate extinsă de servicii și produse în domeniul cercetării, dezvoltării și inovării. Datorită resurselor umane și infrastructurii științifice pe care le deține, INCDTIM ocupă o poziție deosebit de importantă printre cele mai prestigioase institute de cercetare din România.
Daaa, de cercetarea in domeniul „efectului razelor solare asupra galosilor de guma” se mai ocupa cineva la ITIM? Sau ITIM so’ desfiintat si amu’ se chiama INCDTIM?
a fost demis