După ce Emil Boc a declarat în cadrul unei emisiuni televizate că este în discuţie retragerea drepturilor materiale ale revoluţionarilor, aceştia din urmă au protestat în faţa Guvernului şi au anunţat că vor susţine orice iniţiativă de îndepărtare a premierului. Reprezentanţii Secretariatului de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor din Decembrie 1989 au anunţat însă că autorităţile sunt deschise la dialog şi încă nu există nici un proiect de act normativ în acest sens.

Premierul Emil Boc a susţinut că este necesară o restrângere a alocării de ajutoare financiare doar pentru cei care sunt urmaşii persoanelor decedate la Revoluţia din decembrie 1989.
„Cred că se mai justifică plata banilor doar pentru cei care sunt urmaşii celor care au decedat în Revoluţie. Avem în analiză un asemenea demers, nu este uşor, pentru că e o temă sensibilă şi grea în acelaşi timp. Dar cred că, dacă vrem să fim corecţi cu bugetul ţării şi cu românii, cred că ar trebui în primul rând să ne preocupe astăzi soarta acelora care sunt urmaşii celor decedaţi sau răniţi grav în Revoluţie. Restul, cred că deja 20 de ani sunt suficienţi şi cred că ar trebui să reintrăm în rândul lumii în privinţa drepturilor şi obligaţiilor”, a afirmat Emil Boc în cadrul unei emisiuni la postul B1TV. Premierul a menţionat că, pe an, este vorba de milioane de euro pentru plata persoanelor care au dreptul, conform legii, la aceste ajutoare financiare. Acesta a mai declarat, ulterior, că „reparaţia materială trebuie să fie asigurată celor care au avut răniţi. Trebuie să începem cu cei care au avut decese în familie”.

„Avem şi noi pistoale dacă e cazul”

Reacţia revoluţionarilor a fost una imediată şi dură. Asociaţiile celor care au luptat la Revoluţie au anunţat că vor sprijini orice demers prin care premierul Emil Boc poate fi îndepărtat din funcţie. „Noi, mulţi revoluţionari, suntem înjuraţi pentru portocalii, pentru că am mers din uşă în uşă, cu corturile pe stradă, să aducem voturi. Domnul Emil Boc a fost în activul de partid comunist. E cazul să-l lămuriţi că time-out-ul nostru e până luni. Vrem o dezminţire publică. Eu am convocat oamenii: de luni, la protest. E o vorbă: avem şi noi pistoale dacă e cazul!”, a avertizat Daniel Perju, de la Liga de Revoluţionari Euro-Atlantica.
Luni, 18 iulie, peste 100 de revoluţionari membri ai organizaţiilor, au protestat la Guvern împotriva retrageriidrepturilor financiare. Mai mulţi lideri ai organizaţiilor de revoluţionari au depus la Registratura Guvernului un memoriu adresat prim-ministrului, după care au intrat la o întâlnire cu secretarul de stat George Costin de la Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor din Decembrie 1989. Reprezentanţii revoluţionarilor au prezentat, în timpul întâlnirii, o listă de revendicări, prin care solicită respectarea şi aplicarea unitară a Legii 341/2004 privind recunoştinţa faţă de eroii-martiri, dar şi adoptarea urgentă a unor acte normative precum Legea lustraţiei, Legea imprescriptibilităţii crimelor, Legea răspunderii magistraţilor şi finalizarea în regim de urgenţă a dosarelor Revoluţiei şi Mineriadelor.
În plus, revoluţionarii solicită şi modificarea urgentă a Legii audiovizualului, astfel ca „pe timpul emisiunilor tv, radio sau în articole din presa scrisă să fie menţionate numele formatorilor de opinie care au desfăşurat activităţi înainte de 1989, să fie obligatorie menţionarea funcţiilor politice, colaborarea cu fosta securitate, presa comunistă în care şi-au desfăşurat activitatea”, iar prezentarea unor fapte care nu pot fi susţinute cu documente sau argumente verificabile de către formatorii de opinie să fie sancţionată cu interdicţia de a mai apărea în presa scrisă şi vorbită pe termen limitat, în funcţie de gravitatea susţinerilor nefondate.

Congres extraordinar pentru clarificarea situaţiei

„În urma discuţiei cu secretarul de stat pentru problemele revoluţionarilor s-a convenit ca domnia sa să medieze acest conflict care a luat naştere între revoluţionari şi Guvern. Ce se întâmplă acum e o diversiune care a fost pusă la cale pentru a ne distrage atenţia de la lucruri care se petrec acum în România”, a declarat, la Antena 3, Dumitru Dincă, preşedintele Consiliul Moral al Revoluţiei din decembrie 1989. Potrivit acestuia, premierul Emil Boc ar fi fost luat prin surprindere de un ziarist atunci când a făcut declaraţiile referitoare la retragerea drepturilor financiare ale revoluţionarilor. „Drept dovadă stau declaraţiile ulterioare, când (Emil Boc – n.r.) a spus că lucrurile trebuie analizate şi abia apoi Guvernul, în calitate de putere executivă, se va pronunţa asupra oportunităţii luării unor măsuri”, este de părere Dumitru Dincă.
Reprezentanţii revoluţionarilor au convocat pentru 25 iulie, o şedinţă a reprezentanţilor organizaţiilor de revoluţionari, în vederea organizării în luna august a unui congres extraordinar la care să fie invitaţi şeful statului, premierul, preşedinţii celor două camere parlamentare şi ai principalelor partide politice.

Nu există încă iniţiativa legislativă

Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor din Decembrie 1989 (SSPR) a încercat să-i liniştească pe revoluţionari, anunţând că nu a avizat şi nu va aviza niciun act normativ care priveşte interesele lor fără consultarea reprezentanţilor acestora. „Primul-ministru al României a transmis că urmează să aibă o consultare pe tema drepturilor revoluţionarilor. În acest sens, instituţia noastră, după ce va fi consultată în calitate de unică instituţie a administraţiei publice centrale care asigură şi coordonează aplicarea legilor cu privire la revoluţionarii din decembrie 1989, va convoca o şedinţă cu reprezentanţii organizaţiilor de revoluţionari în vederea înştiinţării şi consultării acestora. Credem că afirmaţiile primului-ministru au avut în vedere proiectul de Ordonanţă de urgenţă iniţiat de SSPR şi aflat pe masa domniei sale prin care intenţionăm să extindem termenul de preschimbare a certificatelor de revoluţionar cu 90 de zile pentru anumite categorii de revoluţionari (astfel se justifică afirmaţia ‘la 20 de ani’)”, se afirmă în comunicatul semnat de secretarul de stat George Costin.
Potrivit SSPR, momentan nu există nicio înştiinţare oficială care să vizeze modificarea articolelor de lege ce acordă unele drepturi pentru revoluţionarii din decembrie 1989, dar anunţă că în data de 25 iulie va organiza la sediul Asociaţiei 21 Decembrie 1989 o întâlnire cu reprezentanţii legali şi responsabili ai asociaţiilor de revoluţionari pentru o analiză a situaţiei prezente. „Totodată, transmitem şi asociaţiilor de revoluţionari să dea dovadă de responsabilitate pentru ca în perioada următoare să putem să desfăşurăm toate acţiunile propuse în sprijinul şi interesul mişcării revoluţionarilor”, se adaugă în comunicat.

Diana Gabor

5 COMENTARII

  1. domnul boc are dreptatare…acesti :revolutionari:sunt de fapt niste profitori care au primit terenuri,case si de 22 de ani incoace pensii lunare de mii de euro. sunt de acord cu premierul..

  2. domnul boc are dreptatare…acesti :revolutionari:sunt de fapt niste profitori care au primit terenuri,case si de 22 de ani incoace pensii lunare de mii de euro. sunt de acord cu premierul..

  3. Aveti si voi pistoale? Treceti la munca cinstita iar daca nu sunteti in stare sa va intretineti folositi pistoalele in interesul societatii, adica imuscati-va unul pe altul, asa cum ati facut in 89 sau de ce nu, teava la tampla si foc!

  4. FOST ACTIVIST UTC,TERMINAT SERVICIUL MILITAR,SUBLOCOTENENT DE SECURIMATE…..UM 0412…..BLAGA FOST VAMES APROPIAT AL LUI NICU CEAUSESCU…

  5. FOST ACTIVIST UTC,TERMINAT SERVICIUL MILITAR,SUBLOCOTENENT DE SECURIMATE…..UM 0412…..BLAGA FOST VAMES APROPIAT AL LUI NICU CEAUSESCU…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.