Chiar dacă există o oarecare reținere din cauza conjuncturii internaționale, sectorul construcțiilor private continuă să se dezvolte. Sunt mulți care își doresc propria casă și fac totul pentru ca visul lor să se îndeplinească. Dacă în trecut cea care prima era arhitectura casei, acum eficienta energetică este de multe ori mai importantă decât aspectul, datorită costurilor scăzute de întreținere.
Casele pe structură de lemn sunt unele dintre cele mai eficiente energetic fiind calde și primitoare, la fel ca lemnul din care sunt construite. Este unul dintre motivele pentru care sunt de câțiva ani pe un trend puternic ascendent. Dar nu este singurul motiv. În cele ce urmează vei descoperi motivele pentru care casele pe structură pe lemn urcă în preferințele românilor
Cum se construiesc casele pe structură de lemn
Felul în care sunt construite casele pe structură de lemn nu implică folosirea betonului sau cărămizilor decât la fundație. Restul casei este construită doar din structuri din stâlpi și grinzi din lemn sub forma unor cutii rigidizate cu panouri. Lipsa materialelor care au nevoie de timp pentru a se usca și întări fac ca timpul în care este ridicată casa să fie mai scurt și odată ridicată, în interior să nu existe senzația de rece și umezeală.
Pereții și planșeele sub formă de cutie sunt foarte rezistenți. De altfel, este recunoscut faptul că forma de cutie este una dintre cele mai rezistente forme. Este nevoie de forțe extrem de puternice pentru a o deforma. O mare parte dintre pereți și planșee sunt construiți în fabrica constructorului, iar pe șantier doar sunt asamblați. În fabrică, la adăpost de capriciile vremii și cu ajutorul echipamentelor performante, prelucrările sunt făcute corect și precis, asamblarea pe șantier fiind foarte exactă. Este un alt motiv pentru care timpul de șantier este mai scurt. Și se scurtează și mai mult cu creșterea gradului de prefabricare.
Tehnologiile implicate și lemnul industrializat folosit fac ca actualele case pe structură de lemn să nu fie ieftine. Dar spre deosebire de trecut, casele moderne nu trepidează, nu se transmite sunetul între etaje și nu scârțâie. Sunt case foarte solide, rezistente și bine închegate. Dacă ești interesat de costul unei case pe structură de lemn este bine să ai un proiect care să poată fi evaluat. Spre deosebire de alte sisteme, o simplă căutare case din lemn preț nu va fi suficientă fără o minimă idee despre cum va arăta casa.
Unele dintre casele cele mai eficiente energetic
Această cutie de bază a structurii de lemn permite montarea materialului izolator în interior. În fabrică, asamblarea pereților și planșeelor presupune montarea unui strat suficient de material izolator astfel încât casa să atingă valorile rezultate din calculele de conformare energetică. Pe lângă material de izolare, se montează folia barieră de vapori, se realizează spațiile tehnice astfel încât să nu apară modificări în șantier care să afecteze perfecțiunea montajului între pereți sau pereți și planșee.
Montarea exactă și etanșă este importantă pentru a elimina orice schimb necontrolat de aer cu exteriorul. Se împiedică astfel pierderile de căldură iarna sau intrarea aerului cald în timp de vară, care modifică temperatura optimă din interior. Revenirea se face cu consum energetic și astfel cresc costurile de întreținere. Adăugând la etanșeitatea foarte bună și material izolator în strat suficient ferestre de calitate corect montate se obține eficiența energetică care duce la controlul costurilor și facturi scăzute de întreținere.
Lemnul – material rezistent, cald și plăcut
Lemnul este un material rezistent, dar ușor. Aceasta înseamnă nu doar case pe structură de lemn rezistentă ci și fundație mai ușoară, adică mai ieftină, rezistență la cutremur și suprafață utilă mai mare. Lemnul este de 3-4 ori mai ușor decât betonul sau cărămida. La proiecte identice, casa pe structură din lemn va fi mai ușoară și va avea nevoie de o fundație mai simplă.
Fiind ușoară, casa va fi și mai rezistentă la cutremur. Forța seismică este direct proporțională cu greutatea casei, deci un cutremur va acționa cu o forță scăzută asupra unei case pe structură de lemn. Pereții nu vor avea nevoie de o grosime mare pentru a fi rezistenți și astfel, la aceeași amprentă la sol cu a unei case din beton sau cărămidă, suprafața utilă va fi mai mare la casa pe structură din lemn.
Lemnul nu este doar un material rezistent ci și unul cald și plăcut. Casele din lemn vor avea aceeași căldură care se va simți imediat ce casa va fi ridicată. Lemnul va avea o bună influență asupra stării de bine a locuitorilor, fiind benefic pentru sănătatea lor fizică și mentală, pentru bioritmul organismului.
Contact: office@litarh.ro
Sursa foto: litarh.ro