Pacienţii care în ultima perioadă au întâmpinat dificultăţi în a-şi procura medicamentele necesare, pot răsufla uşuraţi deoarece situaţia acesta pare să fi luat sfârşit. Săptămâna trecută a fost publicat în Monitorul Oficial ordinul care prevede modificarea preţurilor la medicamente, iar de acum farmaciile vor putea fi aprovizionate. Acest ordin stabileşte noua metodologie de calculare a preţurilor la medicamente, pe o perioadă limitată, respectiv până în 31 decembrie 2008.

După ce timp de câteva luni, farmaciile au fost aprivizionate doar parţial cu medicamente, situaţia aceasta pare să-şi fi găsit rezolvarea. Săptămâna trecută a fost publicat în Monitorul Oficial ordinul care prevede modificarea preţurilor la medicamente, iar de acum farmaciile vor putea fi aprovizionate. Ordinul stabileşte noua metodologie de calculare a preţurilor la medicamente, pe o perioadă limitată, respectiv până în 31 decembrie 2008. Modificarea preţurilor la medicamente vizează numai produsele compensate şi gratuite, preţurile la medicamentele româneşti şi la cele din import, care sunt în CANAMED (n. red. Catalogul naţional al preţurilor medicamentelor de uz uman autorizate de punere pe piaţă în România), dar nu sunt pe lista de compensate şi gratuite nu se modifică, potrivit ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolaescu. Acesta a declarat: "În urmă cu o săptămână s-au încheiat negocierile cu producătorii de medicamente, înţelegeri care s-au concretizat într-un ordin care stabileşte noua metodologie de calculare a preţurilor la medicamente, pe o perioadă limitată – 31 decembrie 2008. În discuţie sunt doar preţurile medicamentelor compensate şi gratuite. Nu se modifică preţurile la medicamentele româneşti şi preţurile la medicamentele din import care sunt în CANAMED, dar nu sunt pe lista de compensate şi gratuite".

Preţurile nu se măresc

În privinţa medicamentelor compensate şi gratuite, în urma analizei preţurilor CIP (preţul extern de intrare în ţară) a rezultat că la aproximativ 2000 de produse nu se modifică acest preţ, iar la peste 1.500 preţul CIP se micşorează. Stabilirea preţului CIP s-a făcut luând ca valoare de referinţă pentru fiecare medicament media celor mai mici trei preţuri CIP din cele 12 ţări de referinţă din Uniunea Europeană, potrivit agenţiei Mediafax. "Dacă media aceasta este mai mică decât preţul CIP din România, preţul CIP scade până la valoarea mediei. Potrivit calculelor, scăderea este cu până la patru la sută. Adică, dacă media celor mai mici trei preţuri este cinci, iar preţul CIP în România este şapte, acesta va scădea până la cinci. Dacă media este mai mare, să spunem nouă şi preţul CIP este şapte, preţul CIP rămâne la valoarea pe care o are, adică şapte. Deci preţul CIP nu creşte, ci scade sau cel mult rămâne la fel", a explicat ministrul Nicolăescu. La preţul final se ajunge adunând la preţul CIP adaosul de distribuţie, adaosul la farmacie şi TVA. Potrivit demnitarului, marja de distribuţie este de 12 la sută pentru medicamentele din programele naţionale, 14 la sută pentru celelalte medicamente din lista de compensate şi gratuite (care a scăzut cu doi la sută) şi 16 la sută pentru restul medicamentelor, al căror preţ nu s-a modificat. Adaosul la farmacii rămâne acelaşi, adică 1,5 la sută pentru medicamentele din programe şi între 2 şi 24 la sută pentru restul produselor din CANAMED.

Compromis pe termen scurt

Casele de asigurări de sănătate au actualizat în cursul săptămânii trecute softurile din toate farmaciile din ţară. Robert Popescu, preşedintele Asociaţiei Distribuitorilor şi Importatorilor de Medicamente a declarat presei: „Momentan s-a ajuns la un compromis pe termen scurt pentru a putea asigura medicamentele necesare populaţiei şi e important că pacienţii îşi vor putea primi medicaţia vitală. Totuşi distribuitorii îşi manifestă îngrijorarea pentru viitor, având în vedere că nu există un mecanism de protecţie funcţional, care să evite astfel de situaţii determinate de evoluţia cursului valutar”. Pe termen lung, farmaciile independente vor fi afectate de rezultatele actualei înţelegeri dintre distribuitori şi Ministerul Sănătăţii, şi se poate ajunge chiar la falimentul acestora.

Andreea Mitrică

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.