Unii cred că victoria PSD în alegeri, care, prin proporții, a fost o adevărată surpriză, va fi sfârșitul lumii pentru cei care au o altă opțiune ideologică. Nu este deloc așa. Partidul Social Democrat este unul, care prin alegeri democratice, a obținut o adevărată adeziune populară. România chiar dacă a fost caracterizată de o parte a presei străine că a devenit roșie, este sigur că nu va reveni la comunism, marile și micile averi nu vor naționalizate, iar monopolul cultural nu va fi impus. Liviu Dragnea ne-a asigurat și că opțiunile în politica externă ale țării vor rămâne aceleași, ceea ce este foarte bine. Consider că nici politica externă față de republica Moldova va continua în linii mari aceeași ca până în prezent.

 

Izbânda în alegeri cu peste 45% din voturi, cea mai mare din istoria PSD, care împreună cu ALDE au peste jumătate din deputați și senatori, va duce la formarea unui Guvern majoritar socialist. Alte ipoteze sunt pur și simplu fantezii.

Cristian Tudor Popescu, într-o emisiune la Pro TV, a caracterizat alegerile din 11 decembrie 2016 ca fiind în multe privințe similare cu cele din 20 mai 1990, când FSN a obținut o victorie zdrobitoare având două teme principale: nu ne vindem țara străinilor și afară cu reprezentanții străinătății (Ion Rațiu și Radu Câmpeanu). Rezultatul primilor doi ani de guvernare a FSN-ului și a încă patru ani, până în 1996, când alegerile au fost câștigate de Convenția Democrată nu a confirmat așteptările alegătorilor , dar în anul 2000 s-a produs schimbarea schimbării și PSD a revenit la putere.

Nici programul PSD enunțat înainte de alegeri și apoi detaliat într-o conferință de presă, chiar și în perspectivă că anul viitor vom avea o substanțială creștere economică, că se vor mări pensiile și salariile în special a medicilor și a cadrelor didactice, concomitent cu micșorarea și suprimarea unor impozite și taxe, nu mi se pare unul pe deplin fezabil decât numai în condițiile creșterii deficitului bugetar cu peste 3%. De aceea, nu prea cred în calendarul expus de domnul Dragnea. Și când reflectezi cât de greu s-a restabilit echilibrul macroeconomic, inclusiv prin reduceri a salariilor bugetare sau când te gândești cât de greu i-a fost Greciei să ajungă abia în acest an pe linia de plutire, nu se poate să nu ai îndoieli.

Atât Guvernatorul Băncii Naționale, cât și Consiliul Fiscal, au atras atenția Guvernului și Parlamentului să nu se avânte în cheltuieli fără acoperire, mai ales că nici situația internațională nu este lipsită de pericole majore, dacă ne referim cu precădere la Ucraina și Siria. Așa fiind, prudența este o calitate și nu un defect.

Liberalii au suferit un eșec zdrobitor, care nu se compară, totuși, cu înfrângerea PNȚCD din anul 2000. Aceasta s-a datorat, în primul rând, domnului Emil Constantinescu care și-a abandonat partidul care l-a propus ca președinte. Revenind la liberali, dacă înainte aproape toate județele Transilvaniei votau pentru dreapta acum au mai rămas trei județe cu aceeași orientare: Cluj, Alba și Sibiu. Și Banatul, unde în 1989, a izbucnit Revoluția precum și Capitala au votat PSD, ceea ce demonstrează, printre altele, că acest partid are specialiști mai buni decât celelalte partide și care știu să cultive relații cu marele public. S-a mai întâmplat un lucru inedit în alegerile post-decembriste: au fost mai mulți participanți la vot în mediul urban decât la țară. Desigur, medicii și profesorii nu au votat cu liberalii care nu s-au angajat la majorările de salarii promise de PSD. Legea majorărilor a fost declarată constituțională, așa că își vor primi banii. O parte din foștii votanți liberali și-au dat votul pentru Uniunea Salvați România. La București, această formare a ocupat locul 2, ceea ce este semnificativ pentru scăderea popularității liberalilor. Apoi au greșit, începând cu posibila candidatură a lui Marian Munteanu pentru funcția de primar general al Capitalei și până la penibilul videoclip a doamnei Alina Gorghiu că PSD fură temele unui elev. Totuși, liberalii nu vor dispărea de pe eșichierul politic, cum spune marele ziarist. Pentru liberali va depinde cum îi va conduce Raluca Turcan, fiindcă este vorba de un partid adevărat istoric. Nici PSD-ul nu cred că va dori o majoritate absolută în Parlament. Un anume echilibru trebuie să existe între puterile statului și chiar în interiorul Parlamentului.

ALDE și PMP au intrat la limite în Parlament. Am reflectat la cât de puțini realiști sunt oamenii politici: Băsescu dorea să fie viitorul prim-ministru al României.

UDMR a obținut un scor foarte bun, adică peste 6%, deci alegătorii maghiari sunt mai disciplinați decât concetățenii români. ALDE i-a dorit și la guvernare, dar nu și Liviu Dragnea. Mi s-a părut semnificativă remarca lui C. T. Popescu că după alegeri, a încetat instantaneu complet propaganda anti-Soroș, așa numitul inspirator al politicii actualului prim-ministru. În realitate, Ponta l-a cunoscut pe Soroș și nu Cioloș pe care eu îl regret.

Marea problemă este cine va fi viitorul premier al României în următorii patru ani. Dragnea are o condamnare penală cu suspendare, dar mai este trimis în judecată și pentru alte presupuse fapte care i se reproșează pentru perioada când funcționa la Teleorman. Este în vigoare o lege care stabilește că nici ministru nu poți fi dacă ai cazier penal. A fortiori, această regulă se aplică se aplică unui prim-ministru. Dar chiar dacă nu ar fi în vigoare această reglementare, situația invocată nu este potrivită, cu profilul unui prim-ministru care este pasibil și de o altă sancțiune privativă de libertate. Cu înțelepciune, consider că s-ar putea evita un conflict la Curtea Constituțională la care să intervină și Avocatul Poporului. Partidul Social Democrat are și alți lideri care pot să conducă un Guvern și nu se limitează la două persoane (Liviu Dragnea și Victor Ponta).

Aș dori ca, până la sfârșitul anului 2016, lucrurile să se clarifice și să avem un executiv care să-și onoreze în cea mai mare parte obligațiile asumate. Au fost suficiente două circuri cu suspendarea președintelui. Al treilea mi se pare inutil și se va întoarce împotriva celor care îl vor iniția, dacă se vor aventura în această direcție.

16.12.2016

Adrian Man

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.