Bogdan Costea, noul şef al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitare(ADI) Eco-Metropolitan, vrea în două luni să lanseze licitaţia pentru operatorul noii gropi ecologice din Cluj. 106 milioane de euro este estimarea făcută de specialişti privind costurile ridicării gunoaielor din judeţul Cluj. Cea mai mare parte revine municipiului Cluj-Napoca, respectiv 320 de milioane de lei, respectiv echivalentul a 72 de milioane de euro. Dacă nimeni nu-i pune ”beţe-n roate” Costea promite că va lansa licitaţia în următoarele două luni. Chiar dacă groapa ecologică a judeţului Cluj este departe de a fi finalizată, am putea avea operatorul gunoaielor care să o utilizeze chiar la începutul anului viitor.

Bogdan Costea în vizită de studiu în judeţul Bistriţa-Năsăud

ADI aşteaptă ca toţi primarii din judeţul Cluj să treacă prin consiliile locale regulamentele pentru operatorul unic în tot judeţul Cluj. În acest caz Bogdan Costea promite că în două luni ar putea lansa licitaţia pentru operatorul gropii ecologice de gunoi. Şeful ADI a fost joia trecută într-o vizită de studiu în judeţul Bistriţa-Năsăud, unde operatorul funcţionează deja pe noua groapă ecologică. Costea a explicat pentru Gazeta de Cluj că a învăţat de la ei anumite probleme pe care le-ar putea întâmpina în cadrul licitaţiei pentru ca să le poată evita. Cu toate că el recunoaşte că nu are cum să evite chiar toate problemele într-o astfel de procedură complexă, măcar vrea să înveţe din greşelile pe care le-au făcut alţii. În schimb, chiar dacă se va desemna un operator, groapa de gunoi rămâne fata morgana. În judeţul Cluj cea mai pesimistă variantă e ca groapa să se finalizeze în 2018.

 

Cât ne costă gunoaiele pe fiecare zonă în parte

Gunoaiele judeţului Cluj se vor împărţi în patru loturi cu un total de 470 de milioane de lei. Cel mai important lot este cel din Cluj-Napoca, care deţine 68% din valoarea totală a gunoaielor judeţului. Mai precis, lotul din Cluj-Napoca este estimat la 320 de milioane de lei, suma pe care o vor plăti cetăţenii municipiului ca să li se ridice deşeurile. Al doilea cel mai valoros lot este cel din Mihai Viteazu, care conţine şi municipiile Turda şi Câmpia Turzii. Al treilea lot ca valoarea este cel din Gherla, unde intră şi municipiul Dej, cu o valoare estimată de 55 de milioane de lei, pe când pe ultima poziţie se situează oraşul Huedin, cu o valoare estimată de 18 milioane de lei.

 

Bogdan costea

Groapa de gunoi aşteaptă continuarea

Licitaţia pentru groapa de gunoi trebuia şi ea lansată la sfârşitul lunii august. Mai precis pe 25 august arăta preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Mihai Seplecan, într-un răspuns anterior remis redacţiei Gazeta de Cluj. Procedura ar fi fost trimisă la Sistemul Electronic de Achiziţii Publice(SEAP), urmând ca cei de la CJ Cluj să primească confirmarea procedurii. O parte din lucrările pentru Centrul de Management al Deşeurilor(CMID) ar trebui finalizate până în acest an pentru ca să nu se piardă finanţarea europeană. Chiar dacă operatorul face parte din Sistemul Integrat de Management al Deşeurilor(SMID), găsirea unui operator unic pentru tot judeţul Cluj nu este o procedură finanţată european, ci una care va fi plătită direct de fiecare clujean în parte. Adică clujenii îşi vor plăti ridicarea propriului gunoi.

 

Şi continuarea costă încă 151 de milioane de lei

Centrul de Management Integrat al Deşeurilor (CMID) sau groapa ecologică a Clujului va continua în perioada următoare cu o licitaţie de 151 de milioane de lei, estimează oficialii Consiliului Judeţean Cluj.

”Celula de depozitare şi zona administrativă din cadrul Centrului de Management Integrat al Deşeurilor – proiectare şi execuţie, având valoarea estimată stabilită de către Universitatea Tehnică Cluj-Napoca în baza Contractului de Consultanţă Tehnică pentru sprijin la întocmirea Documentaţiei de Atribuire necesară contractării lucrărilor aferente Celulei de depozitare şi Zonei Administrative în condiţiile de contract Fidic Galben, de 95,1 milioane fără TVA din care 88,4 milioane aferente lucrărilor de Construcţii şi Montaj.

Această valoare cuprinde situaţia cea mai defavorabilă prevăzută de consultant prin care se propune demolarea şi refacerea totală a digurilor aferente Celulei de depozitare din cadrul CMID Cluj.

Continuare şi terminare lucrări: zona tehnică compusă din Staţia de Tatare Mecano-Biologică şi Staţie de Sortare cu infrastructură adiacentă din cadrul Centrului de Management Integrat al Deşeurilor-proiectare şi execuţie, având valoarea estimată de 27,1 milioane fără TVA, valoare aferentă lucrărilor rămase de executat ca urmare a rezilierii acordul contractual nr. 1/116 din 05.01.2012, actualizată cu rata inflaţiei.

 

Cât va costa ridicarea gunoaielor din Cluj

LOT 1- Cluj-Napoca: 320 milioane de lei

Lot 2 – Huedin: 18 milioane de lei

Lot 3- Mihai Viteazu- 77 milioane lei

lot 4: Gherla -55 milioane lei

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.