Romania a intrat in infringement pe energie
Romania a intrat in mod oficial in procedura de infringement pe domeniul energie in urma ilegalitatilor comise de compania Impact, dar si a altor probleme din acest domeniu. Surse din cadrul Agentiei Nationale de Reglementare a Energie sustin ca situatia nu este tensionata si faptul ca Romania este pasibila sa plateasca o amenda usturatoare nu ii ingrijoreaza prea tare pe functionarii publici, ba mai mult, ei se consoleaza cu gandul ca mai multe state ale U.E. sunt in aceasta procedura. Gazeta de Cluj v-a relatat de la inceputul anului ca Romania ar putea intra in infringement, iar acum va reamintim posibilitatea ca acelasi lucru s-ar putea intampla pe domeniul mediului
Oficialii Comisiei Europeane au cerut ca preturile la energie electrica sa fie reglementate. Problema preturilor la energie este o problema si in Germania, care este o tara cu mult mai mare dare de mana decat a noastra. Cei care furnizeaza energia trebuie sa fie acreditat de catre Agentia Nationala de Reglementare a Energiei. La noi acest lucru nu se intampla. In cazul companiei Impact discutam de facturi de energie suprafacturate. E un profit foarte bun pentru orice dezvoltator imobiliar care si-ar dori o relatie pe viata cu clientii lor, o relatie de furnizare de energie pentru ca acest lucru ar reprezenta o sursa permanenta de profit.
In al doilea rand, discutam de un furnizor rauplatnic cum sunt cei de la Impact. O spune ANAF, care are proces cu el. O spun subcontractorii lui, Romconstruct si Summa, o spun proiectantii, adica Arhi Art, o spune Ipcti Instalatii, care a fost iar clientul lor. Se pune problema daca nu intr-o zi cei de la Impact sa intre in incapacitate de plata numai sa isi plateasca facturile catre Enel.
Comisia Europeana ar putea continua in actiunile sale impotriva energie daca statul roman nu intra in legalitate cu toate problemele cu societatea Impact. Oficialii CE ar putea anunta chiar si infringement din cauza mediului datorita autorizatii de constructie 163/2007 prin care pentru construirea cartierului Greenfield s-au trecut utilitatile prin mijlocul padurii fara a avea acord de mediu.
Pe data de 29.09.2011 s-a pronuntat infringementul impotriva Romaniei. Lucrurile sunt greu de intors pentru ca in pofida tuturor demesurilor pe care le vor face cei de la Ministerul Economiei acestea vor fi tardive pentru ca ei au avut obligatia ca pana in 3 martie sa dea raspuns solicitarilor facute de comisia europeana pe probleme de energie asta referinduse la liberalizarea tarifelor de energie, de independentizarea ANRE, astfel incat presedintele impreuna cu colegii sai sa nu mai fie numiti de primul ministru, ci de niste specialisti numiti de Parlament. Problema era ca pana la 3 martie 2011 lor li s-a dat un termen. Nici pana in iunie nu si-au facut temele. Efectul procedurii de infringement va fi o amenda destul de usturatoare aplicata statului roman. Valoarea o pot estima cei din partea comisiei.
Curtea de Apel a decis ilegalitatea Impact
Autoritatea Nationala de Reglementare a Energiei a publicat in “Monitorul Oficial”, in luna decembrie, o notificare prin care arata o decizie de numire si de stabilire a contractului-cadru pentru numirea furnizorilor licentiati in zona ansamblurilor mentionate. In aceasta zona, furnizorul licentiat era Enel Muntenia si nicidecum Impact. Curtea de Apel a dat o sentinta prin care a ratificat si a validat faptul ca Impact nu avea niciun fel de calitate sa furnizeze sau sa vanda si sa redistribuie energie. Instanta a subliniat faptul ca nu avea nici macar calitatea de proprietar si ca energia a fost furnizata in mod ilegal.
ANRE si problemele ei
ANRE functioneaza dupa Legea 14 cu modificarile ulterioare aduse de Hotararea de Guvern numarul 90/2008. Inainte ca aceste legi sa intre in vigoare, ANRE functiona dupa vechile legi valabile din 1999. ANRE a inceput sa emita acte din 1999, fiind singura entitate care avea functia reglementarii partii de energie.
Problema majora a ANRE este un departament “special” care se numeste departamentul de control. In baza sesizarilor referitoare la ilegalitatea furnizarii energiei de catre Impact, ANRE trebuia, incepand din 2008, sa stabileasca intrarea in ilegalitate. Chiar daca atat proprietarii imobilelor din ansamblurile rezidentiale , cat si oficialii Enel Muntenia s-au plans la ANRE despre ilegalitatile savarsite de Impact, urmarile nu au venit pana la aparitia unor directive adrese ultimative de la Comisia Europeana.
Ce zice Ministerul Economiei?
“ANRE si MECMA au elaborat proiectele de acte normative care preiau directivele 2009/72 privind piata interna de energie electrica si
2009/73 privind piata interna de gaze naturale. Propunerile legislative au fost transmise spre evaluare Comisiei Europene in data de 9 septembrie a.c., dupa ce acestea s-au aflat in dezbatere publica pe site-urile celor doua institutii.
Cele doua proiecte vor fi inaintate Guvernului Romaniei pentru aprobare dupa ce Comisia Europeana va transmite catre ANRE si MECMA opinii referitoare la compatibilitatea propunerilor cu prevederile dreptului UE.
Procedura de adoptare va dura maxim doua luni, ceea ce va conduce la inchiderea procedurii de infringement.
Comisia Europeana a anuntat in data de 29.09.2011 lansarea primei etape a procedurii de infringement, respectiv avizul motivat, impotriva Romaniei pentru necomunicarea masurilor nationale de transpunere a directivelor 2009/72 privind piata interna de energie electrica si 2009/73 privind piata interna de gaze naturale. Pana in prezent Romania nu a primit oficial avizul motivat.
Aceasta procedura a fost lansata simultan pentru alte 17 state membre pentru netranspunerea directivei 2009/73 si pentru 16 state membre pentru netranspunerea directivei 2009/72”, se arata in comunicatul MECMA.
Intrebari si raspunsuri despre infringement
In ce consta procedura?
Prin traducere directa, “infringement” inseamna “incalcare”, mai exact “incalcare de juramant”, adica o chestiune importanta doar pentru oamenii de onoare. Procedura de infringement se refera la o succesiune de pasi ce trebuie parcursi de catre autoritatea unionala – Comisia Europeana – in cazul in care un stat UE incalaca legea:
a) – atentionarea statului in cauza. Daca statul incriminat reintra in legalitate, procedura se inchide. Daca se persista in greseala, pocedura continua;
b) – juristii Comisiei Europene dau statul in judecata, la Curtea Europeana de Justitie (CEJ). Atentie, justitia europeana este complet diferita de “caterinca romanesca” din justitie, procesul neputand dura mai mult de 2 luni de zile. CEJ se pronunta. Daca statul incriminat este gasit nevinovat, procedura se inchide. Daca statul este gasit vinovat, procedura isi urmeaza calea;
c) – statul vinovat este penalizat cu o amenda foarte mare. Procedura se inchide.
Daca nu este vorba despre un stat mafiot, statul pagubit ar urma sa se adreseze instantei locale pentru recuperarea prejudiciului, pentru judecarea vinovatilor directi si morali, precum si a posibilelor acte de coruptie care au condus la pagubirea statului.
2. Cui i se aplica procedura de infrigement?
Evident unui stat, adica indirect cetatenilor contribuabili. Nu veti primi niciodata acasa vreo somatie prin care ar trebui sa contribuiti la plata amenzii, dar asta nu inseamna ca nu platiti greseala politicienilor.
3. Care este cel mai sumbru scenariu pentru Romania?
In primul rand, parcurgerea integrala a procedurii si penalizarea statului roman. Ulterior, in baza spiritului mafiot “o mana spala pe alta”, s-ar putea ca nimeni (cu exceptia vreunui functionar anonim…) sa nu fie gasit raspunzator, iar prejudiciul sa nu poata fi recuperat. In acest caz, conform traditiei, politicienii isi vor lua si pe mai departe salariile si sporurile intregi, iar suferinta va ramane exclusiv in apanajul educatiei, sanatatii si invatamantului.
Tiberiu Hrihorciuc