In doar o luna, din cauza sistemului din justitia romaneasca, statul roman a pierdut trei procese la Curtea Europeana a Drepturilor Omului. Pe langa aceste procese pierdute, statul roman va trebui sa plateasca unuia dintre reclamanti o compensatie de circa 60.000 de euro si asta doar din cauza faptului cu un judecator nu i-a dat omului apartamentul pe care i-l luasera comunistii la nationalizare

Curtea Europeana a Drepturilor Omului a pronuntat in data de 25 septembrie 2012 hotararea in cazul Birzescu si altii vs. Romania. Reclamantii, doamna Maria I. Birzescu, doamna Maria Birzescu, doamna Anca Birzescu, doamna Maria Mihaela Birzescu Ilie si domnul Dumitru Birzescu, au fost reprezentati de catre doamna Olimpia Popescu, avocat in cadrul Baroului Valcea. Reclamantii s-au plans de faptul ca hotararea definitiva, data la 28 ianuarie 2003 de catre Curtea de Apel Pitesti, in favoarea acestora, cu privire la recunoasterea dreptului lor de proprietate asupra unui bun imobil, a fost casata de Inalta Curte de Casatie si Justitie, respingand astfel actiunea reclamantilor. Curtea a constatat ca au fost incalcate dispozitiile articolului 6 (Dreptul la un proces echitabil) din Convenţia pentru apararea Drepturilor Omului şi a Libertaţilor fundamentale si dispozitiile articolului 1 (Protectia proprietatii) din Protocolul adiţional la Convenţia pentru apararea Drepturilor Omului şi a Libertaţilor fundamentale, respingand insa cerea de reparatie echitabila.

Statul plateste 60.000 de euro pentru ca nu scapa de comunisti

Tot in 25 septembrie, CEDO s-a pronuntat in cazul Fundatia Bucovina Mission Inc. si Fundatia Bucovina Bucuresti vs. Romania. Reclamantii s-au plans de faptul ca hotararea definitiva prin care Politia de Frontiera si Agentia Nationala de Cai Ferate trebuiau sa returneze bunurile confiscate sau sa achite contravaloarea acestora a fost casata la data de 30 mai 2003 de catre Curtea Suprema, respingand actiunea reclamantilor.
Curtea a constatat ca au fost incalcate dispozitiile articolului 6 (Dreptul la un proces echitabil) din Convenţia pentru apararea Drepturilor Omului şi a Libertaţilor fundamentale si dispozitiile articolului 1 (Protectia proprietatii) din Protocolul adiţional la Convenţia pentru apararea Drepturilor Omului şi a Libertaţilor fundamentale, fara a acorda o reparatie echitabila.
De asemenea, in aceeasi zi, magistratii europeni i-au dat dreptate Geaninei Mariana Mihalache, care a fost reprezentata de catre avocatul brasovean Maria Lefter. La data de 16 noiembrie 2005 Inalta Curte de Casatie si Justitie a trimis spre rejudecare cauza doamnei Geanina Mariana Mihalache, cu privire la revendicarea unui apartament nationalizat, Curtea de Apel Brasov dand o solutie nefavorabila acesteia.
Curtea a constatat ca au fost incalcate dispozitiile articolului 6 (Dreptul la un proces echitabil) din Convenţia pentru apararea Drepturilor Omului şi a Libertaţilor fundamentale si dispozitiile articolului 1 (Protectia proprietatii) din Protocolul adiţional la Convenţia pentru apararea Drepturilor Omului şi a Libertaţilor fundamentale, acordand reclamantei 2000 Euro daune morale si 300 Euro cheltuieli de judecata, urmand ca in termen de 6 luni statul roman sa ii returneze reclamantei apartamentul ori in caz contrar sa plateasca 50000 Euro plus orice alte taxe cu titlu de despagubiri materiale.

Razvan Robu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.