Autorităţile române intenţionează să rezilieze contractul încheiat cu Sterling Resources pentru exploatarea a două perimetre din Marea Neagră şi să se revină la prevederile unui acord din 1992, care stabilea că statul are dreptul la 45% din cantitatea de petrol extrasă.

Înţelegerea din 1992 privind concesiunile din Marea Neagră, moştenite de Sterling, a fost schimbată de guvernul Tăriceanu din „explorare şi împărţire a producţiei” cu România în acord petrolier, care prevede şi exploatarea resurselor.
 
Anexele contractului Sterling în Marea Neagră arată că înţelegerea iniţială din 1992, prin care România a concesionat perimetrele Midia şi Pelican, a fost schimbată din „contract de explorare şi împărţire a producţiei” într-un „acord de concesiune pentru explorare, dezvoltare şi exploatare petrolieră”. Această înţelegere este valabilă pe 30 de ani, începând din 1992, iar Sterling poate prelungi înţelegerea cu încă 15 ani. Prima formulă permitea României să primească 55% din petrolul şi gazele extrase din zonă, iar cea actuală limitează profitul statului la nişte redevente petroliere care pot varia în funcţie de cantitate, între 3,5 şi 13,5% din valoarea resurselor extrase. În prezent se doreşte rezilierea contractului cu Sterling. „Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) a început o anchetă pentru a stabili care sunt posibilităţile de reziliere a contractului cu Sterling. Verificările sunt dublate de o anchetă a Corpului de Control al premierului. Concluziile de până acum indică posibilitatea rezilierii contractului, pentru revenirea la prevederile acordului iniţial, din 1992”, a declarat preşedintele ANRM, Gelu Mărăcineanu.
 
Acesta a mai adăugat că statul are, potrivit Legii Petrolului, posibilitatea să rezilieze unilateral acordul cu compania canadiană, iar concluziile anchetelor derulate de ANRM şi Corpul de Control al premierului vor fi coroborate. Contractul Sterling se va modifica astfel încât statul să aibă o parte importantă din hidrocarburile din Marea Neagră, iar Romgaz se va ocupa de exploatarea zonelor din platoul continental neconcesionate până în prezent. Adriean Videanu, ministrul Economiei este şi el de acord cu anularea actului contractiv. „Mie mi s-a părut puţin ciudat emiterea unei ordonanţe de urgenţă care modifică două legi organice, a petrolului şi a minelor. Cred că s-a luat decizia corectă”, a declarat Videanu. Pe lângă acest lucru, Videanu vrea să acorde Romgaz dreptul de exploatare pentru ce a rămas liber din platoul continental Marea Neagră. România a câştigat la Haga 10.000 de kilometri pătraţi, iar din această suprafaţă jumătate este deja concesionată de Sterling şi de Petrom. Astfel, Romgaz ar putea face prospecţiuni pe o suprafaţă de 5.000 kmp.

Legea petrolului

 Art.1: Resursele de petrol situate în subsolul ţării şi al platoului continental românesc al Mării Negre, delimitat conform principiilor dreptului internaţional şi convenţiilor internaşionale la care România este parte, fac obiectul exclusiv al proprietăţii publice şi aparţin statului român

Art.2: Acord petrolier este actul juridic încheiat, potrivit prevederilor prezentei legi, între autoritatea competentă şi una sau mai multe persoane juridice române ori străine, în vederea efectuării de operaţiuni petroliere şi a concesiunii bunurilor necesare realizării acestora

Beatrice Golondzac

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.