Duminica trecută a avut loc un accident la pârtia din Mărișel unde a fost necesară intervenția unui elicopter de la Târgu Mureș pentru a transporta victima mult mai repede către ajutorul necesar. Un reprezentant al pârtie susține că drumul care ar facilita accesul la pârtie este plin de pietre căzute de pe munte, iar primăria susține că acel drum nu există.
Pârtia din Mărișel este un punct turistic foarte cunoscut și atrage foarte mulți turiști către județul Cluj, mai ales pe perioada lunilor de iarnă.
Aceasta este situată la 50 de kilometri de Cluj-Napoca și are în componența sa pârtii pentru mai multe grade de dificultate, plus o școală de ski.
”În creierul munților, am deschis mult asteptatele pârtii de ski și snowboard Marisel, ce va fi indragita de toti iubitorii sporturilor de iarna.
Cu o priveliste deosebita direct către lacul de acumulare Belis Fantanele, dar și cu un peisaj ce-ți taie respirația către piscurile culmilor munților Apuseni, Partia Marisel va asteapta pregatita de distracție la un ski sau snowboard de calitate.
Pentru a ajunge, exista doua rute: drumul județean DJ 107P Marisel, sau drumul judetean DN 1R Belis-Fântânele.” scrie pe pagina acestora de Facebook.
Pe lângă cele două drumuri prin care poți ajunge la pârtie, ar mai exista un drum care coboară de la barajul Beliș în jos. Acest drum ar facilita accesul ambulanțelor dar și al turistilor către pârtie, un drum care ar fi acoperit de pietre căzute de pe munte și care este total neîngrijit.
Reprezentanții pârtiei susțin că drumul ar ajuta foarte mult
Reprezentantul de la Pârtia Mărișel a declarat pentru Gazeta de Cluj că ambulanțele nu pot ajunge la oamenii accidentați din cauză că singurul drum pe care ar putea veni acestea este cel pe la Barajul Beliș, dar este blocat de pietre căzute de pe munte.
”Din câte știu eu, există un drum care coboară pe la Barajul Fântânele în jos, dar care aparține de comuna Mărișel, nu de Beliș. Ambulanța nu poate intra pe acolo deoarece drumul este blocat cu pietre care au fost căzute de pe munte, este și în momentul de față blocat, și nimeni nu a intervenit pentru a-l îngriji.
Ce-i drept, există posibilitatea ca acesta să aparțină ori de primăria Mărișel, ori de Romsilva.”, a declarat un reprezentant al Pârtiei Mărișel.
Tot acesta a adăugat că acesta drum le-ar putea veni foarte mult în folosință. Pe lângă accesul ambulanțelor, ar putea ajunge și mai mulți turiști, care ar putea veni dinspre Huedin. La pârtie există o parcare de 200 de locuri care nu poate fi folosită deoarece singurul drum prin care ar putea ajunge turiști cu mașina este cel pe la barajul Beliș, adică drumul ”pietros”.
Primăria: ”Acel drum nu există în acte, dar vrem să găsim o soluție”
După discuția cu reprezentantul de la Pârtia Mărișel, am luat legătura cu primarul comunei, Viorel Ghic, pentru a discuta despre acest drum. Întrebat de ce drumul respectiv nu a fost curățat, acesta a explicat că nu apare în actele primăriei ca drum.
”Drumul nu este îngrijit deoarece nu există în acte, dar chiar am discutat cu Direcția Silvică și am aflat că este fan forestier, nu drum. Acel drum a fost utilizabil când s-au făcut lucrările la barajul Beliș. Nu aparține de noi.
Însă primarul a adăugat că dorește găsirea unei soluții ca turiștii să aibă acces la parcarea de 200 de locuri a pârtiei.
”Căutăm soluții. Trebuie gândit să vedem dacă trebuie să cerem la Gardă să-l introducem măcar forestier pentru că este foarte greu accesibil. Și cabanele din Beliș au făcut intervenție cu câțiva ani în urmă la Prefect deoarece au vrut să ei să contribuie ca turiștii care erau cazați la ei să ajungă mai ușor la pârtie. Problema trebuie rezolvată ca turiștii să aibă acces la parcarea pârtiei de 200 de locuri.
ISU Cluj nu preia majoritatea accidentelor de pe pârtie
La solicitarea informațiilor legate de incidentul de duminica trecută, purtătorul de cuvânt ISU Cluj ne-a declarat că instituția nu a avut echipaje implicate în această situație, dar și că ei nu se implică des în cazurile de accidentări pe pârtie.
”M-am interesat, noi nu am avut echipaje implicate în accidentul respectiv, practic și oficial nu am fost implicați deloc, de aceea nu avem nici o informație de oferit. Acolo se află salvamontul care oferă primul ajutor și care au solicitat prin 112 elicopterul prin medicul coordonator”
Întrebat dacă ISU Cluj a fost solicitată vreodată pentru astfel de incidente, purtătorul de cuvânt al instituției susține că ”maxim de 2 – 3 ori”
Reabilitarea acestui drum nu numai că le-ar oferi ambulanțelor calea de a ajunge mai repede și mai sigur la victimele diverselor accidente, dar va aduce un număr mult mai mare de oameni la pârtie și implicit va crește turismul în județul Cluj.