În data de 15 martie 2023, senatorii americani Richard Durbin și Jeanne Shaheen au prezentat un proiect de lege care sugerează includerea României în programul Visa Waiver. Durbin ocupă poziția a doua în conducerea democrată din Senatul SUA, iar Shaheen este președintele Subcomitetului pentru Europa din cadrul Comitetului pentru Relații Externe al Senatului. Această inițiativă legislativă vine după o vizită pe care cei doi senatori au făcut-o în România în luna precedentă și a fost anunțată printr-un comunicat al Ambasadei României la Washington.

“Proiectul de lege privind susținerea admiterii României în programul Visa Waver este cel mai puternic semnal legislativ pe care România îl primește din partea Statelor Unite pe acest dosar. De asemenea, proiectul de lege subliniază în fapt nevoia de a accelera eforturile ambelor guverne, al SUA și al României, de a face pași concreți în această direcție. Nu în ultimul rând, inițiativa senatorilor americani arată susținerea și încrederea de care se bucură România ca partener și aliat strategic în regiunea Mării Negre” a declarat ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru.

Intitulat „Romania Visa Waiver Act of 2023”, proiectul de act normativ reprezintă un pas legislativ important care marchează sprijinul Senatului american în contextul eforturilor României de a deveni stat membru al acestui program. Proiectul de lege transmite un semnal politic important executivului american (Departamentul Securității Interne, care administrează programul Visa Waiver) privind desemnarea României ca stat participant. În același timp, Guvernul României este încurajat să intensifice eforturile de combatere a traficului de persoane şi de îndeplinire a criteriilor tehnice pentru admiterea în program, așa cum sunt ele prevăzute în Legea americană a imigrării şi cetăţeniei.

Ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, Kathleen Kavalec, a declarat, recent, într-un interviu acordat Agerpres, legat de programul Visa Waiver, prin care românii ar putea să călătorească liber în Statele Unite ale Americii, ambasadoarea spune că ”sper că vom reuşi să obţinem ceva în timpul mandatului meu”.

  • ”Ca ambasadoare, permiteţi-mi să spun că aş vrea să văd cum acest lucru devine realitate şi mă angajez să colaborez cu guvernul român pe această temă. Va fi pe agenda dialogului nostru strategic. Mai mult, colaborăm, experţii noştri colaborează legat de aspecte tehnice ale acestui program, care implică paşapoarte, chestiuni legate de trecerea frontierei. Cum aţi spus şi dumneavoastră, vorbim de cifre, anume rata de refuz. Dar, analizând situaţia din alte ţări care au intrat în acest program şi parcursul lor, sunt încrezătoare că putem avansa, putem face progrese în aceste domenii. Sper că vom reuşi să obţinem ceva în timpul mandatului meu. (…) Da, cred că ajută să fie emise mai multe vize decât refuzuri, cred că sunt utile informaţiile despre cum să obţii viza pe care o doreşti, despre cum să eviţi să oferi informaţii insuficiente în acest sens, cred că este important să înţelegi ce poţi să faci atunci când primeşti diverse tipuri de vize. De exemplu, dacă aveţi viză turistică, nu puteţi lucra în SUA, aveţi nevoie de un alt tip de viză. Deci diseminarea acestor informaţii astfel încât cei care solicită o viză să o obţină va ajuta ca rata de refuz să scadă”, a transmis Kathleen Kavalec.

România, Bulgaria și Cipru sunt singurele state membre ale UE ale căror vize nu au fost încă eliminate de către Statele Unite. În 2014, Comisia Europeană a cerut Statelor Unite să anuleze vizele pentru Croația și alte țări ale UE ai căror cetățeni trebuiau încă să aibă documentul pentru a intra în Statele Unite, invocând motivul reciprocității. Au existat chiar amenințări cu sancțiuni, însă acest lucru nu s-a întâmplat până în prezent.

Pentru a putea scăpa de obligativitatea vizei pentru SUA, țărilor li se cere să aibă o rată de refuz de viză mai mică de 3%. Rata refuzului de viză al Croației pentru 2020 a scăzut la 2,69%, în conformitate cu cerințele.

Cu toate acestea, includerea finală a unei națiuni în programul de eliminare a vizei, chiar și după îndeplinirea tuturor criteriilor, este la discreția Washingtonului.

Unii aliați ai SUA și state membre UE precum România (10,14%) și Bulgaria (12,52%) avea în 2021 rate de refuz de viză cu mult peste 3%, potrivit Heritage.org.

O valoare mult mai bună de luat în considerare este rata de prelungire a vizelor, care oferă o evaluare mai clară a riscului de depășire a șederii stabilite inițial.

Citește și:

1 COMENTARIU

  1. Ce șmecherie de 2 lei sa detensioneze anumite categorii sociale.Pai pana acum noi PARTENERUL STRATEGIC..ETC ETC..de ce nu avem viza dacă suntem așa de iubiți de Unchiul Sam???În Schenghen de ce nu suntem???DEOARECE suntem tratatei ca și colonie de aceea..NU AVEM BARBATI DE STAT care sa se zbată pentru acest popor!! MINCIUNI MINCIUNI!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.