Romania ocupa unul dintre ultimele locuri in ceea ce priveste conditiile de locuit, arata un studiu Eurostat. Potrivit acestei cercetari, peste jumatate din populatia tarii (55,3%) locuieste in locuinte supraaglomerae. Intr-un clasament european, Romania este depasita din acest punct de vedere doar de Letonia, unde 57,7% din locuitori traiesc in astfel de conditii. La polul opus, tarile care stau cel mai bine la acest capitol sunt Cipru, Olanda si Spania, unde 1%, 1,7%, respectiv 3,2% din populatie traieste in conditii de supraaglomerare. In acelasi timp, state precum Irlanda, Belgia si Norvegia se situeaza sub un nivel de 5% al acestui indicator. La nivelul Uniunii Europene, media persoanelor care traiesc in locuinte supraaglomerate este de 18%.

O locuinta supraaglomerata, potrivit Eurostat, este o unitate locativa care nu indeplineste una dintre urmatoarele conditii: nu are o camera pentru fiecare cuplu sau pentru fiecare persoana cu varsta de peste 18 ani sau pentru pentru doua persoane de acelasi sex cu varste cuprinse intre 12 si 17 ani sau pentru persoanele de sex diferit cu varste de 12-17 ani sau pentru doi copii in varsta de mai putin de 12 ani.
Nici in privinta altor aspecte ale conditiilor de locuit Romania nu sta mai bine. Astfel, 22% din populatia tarii locuieste in case cu acoperisuri sparte sau mucegai pe pereti, in vreme ce 42,5% dintre locuitori nu au toaleta cu apa curenta in casa, iar 41,2% nu au baie sau dus. Din punctul de vedere al acestor ultimi doi indicatori, tara noastra se situeaza pe ultimul loc in Uniunea Europeana. La nivelul UE, doar 4% din populatie nu are toaleta cu apa curenta, in vreme ce 3% dintre locuitori nu au baie sau dus. In ceea ce priveste populatia care traieste in case cu acoperisuri sparte sau mucegai pe pereti, tara noastra se situeaza ceva mai aproape de media europeana de 16%.
Din punctul de vedere al tipului de locuinte cel mai frecvent intalnit, Romania se situeaza pe lista statelor in care casele individuale, adica cele fara niciun perete comun cu alta casa, sunt majoritare, acestea fiind ocupate de o pondere de aproape 61% din populatie. Pe de alta parte, aproape 38% din populatia tarii locuieste in apartamente. In aceeasi categorie ca si Romania sunt incluse tari precum Slovenia sau Ungaria, unde 69%, respectiv 68% din populatie traieste in case individuale. Apartamentele sunt majoritare in tarile baltice, in Letonia 66% dintre cetateni locuiesc in astfel de unitati locative, Estonia sau Lituania (58%) situandu-se, de asemenea, in varful clasamentului, alaturi de Spania (65%) si Grecia (56%). In Olanda si Marea Britanie, cea mai mare parte a populatiei locuieste in case insiruite sau care au cel putin un perete comun cu alte unitati locative.

1 COMENTARIU

  1. nu va vaicariti, comandati niste proiecte la ,,specialistul” Tiganus, ,,mare arhitect=plagiator renumit”, si peste noapte se imbunatatesc conditiile de locuit.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.