Autorităţile din România au transmis Franţei şi investitorilor francezi o cerere de sprijin pentru aderarea României la Spaţiul Schengen, ceea ce ar conduce la diminuarea substanţială a costurilor pentru firme şi cetăţeni, a anunţat ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat.

„Am transmis solicitarea de sprijin din partea Franţei şi a investitorilor francezi pentru aderarea României la Spaţiul Schengen, ceea ce ar conduce la diminuarea substanţială a costurilor pentru firme şi cetăţeni. De exemplu, compania Dacia-Renault, cel mai mare exportator, are pierderi semnificative din cauza timpului de aşteptare în vamă – până la 10 ore”, a declarat Ştefan-Radu Oprea, după o întâlnire avută miercuri cu Michèle Ramis, ambasadoarea Republicii Franceze în România, şi cu un grup de investitori francezi.

Ministrul Ştefan-Radu Oprea le-a solicitat marilor companii cu capital francez să integreze cât mai mulţi furnizori din România, inclusiv IMM-uri, în lanţul de producţie.

O creştere a gradului de integrare ar avea efecte pozitive pe mai multe planuri: scăderea costurilor de producţie, dezvoltarea industriei pe orizontală, creşterea competitivităţii şi reducerea deficitului comercial. Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat îşi manifestă disponibilitatea de a media interacţiunea marilor companii cu IMM-urile şi de a face un screening pentru a găsi furnizori care lucrează la standardele solicitate, se arată într-un comunicat al Ministerului pentru Mediul de Afaceri.

În primele patru luni din anul 2019, totalul schimburilor comerciale bilaterale a fost de 3,189 miliarde euro, în creştere cu 2,67% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2018. Exporturile au înregistrat o creştere de 3,76%, până la 1,703 miliarde Euro, iar importurile au totalizat 1,486 miliarde Euro, în creştere cu 1,45% comparativ cu perioada de referinţă a anului trecut. Balanţa comercială a înregistrat un excedent de 217 milioane Euro.

Citeste si Comisarul european pentru migraţie: ” În curând, România va deveni membră a spaţiului Schengen „

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here