WUHAN, Feb. 4, 2020 Medical workers help the first batch of patients infected with the novel coronavirus move into their isolation wards at Huoshenshan (Fire God Mountain) Hospital in Wuhan, central China's Hubei Province, Feb. 4, 2020. A newly-built hospital in Wuhan, the epicenter of the novel coronavirus outbreak in China, began accepting patients infected with the virus on Tuesday. . The first batch of patients are being transferred to Huoshenshan (Fire God Mountain) Hospital, which was delivered on Sunday after a 10-day construction. (Credit Image: © Xiao Yijiu/Xinhua via ZUMA Wire)

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a aprobat în ședința de astăzi, 11 octombrie, Hotărârea numarul 84 privind aprobarea solicitării de asistență internațională pentru asigurarea produselor de strictă necesitate în tratarea pacienților cu forme severe și critice de COVID -19 prin intermediul Centrului Euro-Atlantic de Coordonare a Răspunsului la Dezastre (EADRCC – Euro-Atlantic Disaster Response Coordination Centre).

Prin această hotărâre se propune solicitarea de asistență internațională constând în produsele medicale, respectiv imunomodulatorul Tocilizumab și concentratoare de oxigen de 10 litri.

Autorităţile anunţă că unităţile sanitare publice ”se confruntă cu nevoia acută de asigurare a medicaţiei necesare pentru tratarea pacienţilor cu forme critice şi severe de COVID-19 şi în special a imunomodulatorului Tocilizumabum”.

Decizia a mai fost luată ”ţinând cont de situaţia stocurilor la nivel global a imunomodulatorului Tocilizumabum precum şi de numărul insuficient de concentratoare de oxigen existent la nivelul unităţilor sanitare care sunt necesare în asigurarea aportului de oxigen pentru pacienţii cu forme severe şi critice de COVID-19, în contextul asigurării parţiale, până la această dată, a materialelor, echipamentelor şi medicamentelor prin intermediul Mecanismului European de Protecţie Civilă şi raportat la urgenţa nevoii de asigurare a medicaţiei necesare pentru tratarea pacienţilor cu forme critice şi severe de COVID-19”.

Anterior, România a activat Mecanismul european de Protecţie Civilă, primind ajutor din partea mai multor state.

____

Comitetul Național pentru Situaţii de Urgenţă adoptă prezenta

HOTĂRÂRE:

Art.1 – Se aprobă solicitarea de asistență internațională constând în produsele medicale imunomodulatorul Tocilizumabum și concentratoare de oxigen de 10l de către Departamentul pentru Situații de Urgență prin intermediul Centrului Euro-Atlantic de Coordonare a Răspunsului la Dezastre (EADRCC – Euro-Atlantic Disaster Response Coordination Centre).

Art.2 – Transportul medicamentelor și echipamentelor puse la dispoziție prin intermediul Centrului Euro-Atlantic de Coordonare a Răspunsului la Dezastre se va asigura, după caz, de către Departamentul pentru Situații de Urgență prin Inspectoratul General de Aviație sau Inspectoratul General pentru Situații de Urgență ori de către Ministerul Apărării Naționale la solicitarea Departamentului.

Art.3 – Prezenta hotărâre se comunică tuturor componentelor Sistemului Național de Management al Situațiilor de Urgență.

PREŞEDINTELE COMITETULUI NAŢIONAL PENTRU SITUAŢII DE URGENŢĂ

PRIM-MINISTRU

FLORIN-VASILE CÎȚU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here