România se adânceşte în datorii
Împrumut record de pe piaţa internă
Salarii plătite =  taxe mărite

Statul român a făcut săptămâna trecută un gest previzibil, dar extrem de dăunător. Prin Ministerul Finanţelor, România a împrumutat de la băncile de pe piaţa internă o sumă record de 1,423 miliarde de euro pentru plata pensiilor şi salariilor. Aceşti bani urmează să „înlocuiască” tranşa a treia din împrumutul contractat de la Fondul Monetar Internaţional, care a fost amânată din cauza „problemelor” provocate de criza politică. În ediţia trecută a Gazetei de Cluj, analistul economic Ilie Şerbănescu declara că o astfel de acţiune nu remediază problema ci adânceşte dezastrul. „Salariile şi pensiile nu se plătesc din împrumuturi. A plăti din împrumuturi înseamnă dezastru naţional, clar, indiferent cine e la guvernare. Aşa ceva reprezintă un dezastru. Probabil că asta se va întâmpla, se vor împrumuta de la băncile de pe piaţa internă, dar acest lucru e dezastru, nu rezolvă nimic, ci accentuează dezastrul. Salariile şi pensiile trebuie plătite din resurse reale, nu din resurse împrumutate. Nu sunt resurse suficiente, reduci salariile până la nivelul resurselor existente, fără niciun “dar”. Nu este suficient, deocamdată, reducerea cheltuielilor cu 15,5 %. Acest lucru trebuia făcut la începutul anului 2009. În momentul de faţă nu se poate face nimic, dar trebuie începută reducerea. Se poate reduce la niveluri sustenabile, adică oprite toate instituţiile că şi aşa nu contează, nu se face nimic. Adică trebuie oprite furturile. Nu murim în opt zile şi aşa nu este asigurată nici siguranţa cetăţenilor. Nu se poate să dărâme totul în jur şi salariile bugetarilor şi pensiile să rămână ca în 2008 pentru că sectorul privat şi-a redus cheltuielile. În 2010, sectorul privat va fi pus să plătească şi salariile plătite prin împrumuturi, pentru că se va face ajustarea prin curs valutar şi prin inflaţie. De ce să plătească oamenii de două ori?”, a declarat Şerbănescu.

Cresc taxele

Împrumutul contractat de Ministerul Finanţelor, de 1,423 miliarde euro a fost obţinut prin vânzarea de titluri de stat în valută, cu scadenţă la un an, cu 923 de milioane de euro mai mult faţă de valoarea programată, de 500 de milioane de euro, la un randament mediu de 4,25 % pe an. Suma împrumutată acoperă tranşa a trei a de la FMI, care trebuia să fie virată în luna decembrie, de aproximativ 1,5 miliarde euro. Valoarea împrumutule echivalează cu circa 1,2 % din PIB-ul estimat pentru anul 2009 şi reprezintă cea mai mare sumă atrasă vreodată de statul român de pe piaţa internă. Potrivit analistului economic Liviu Voinea, acest împrumut va afecta popuţia româniei prin creşterea taxelor. „Noi am luat un împrumul de la FMI. Pentru a-l plăti, ar trebui să avem un surplus la buget. Noi nu numai că nu îl avem, dar ne şi împrumutăm de la băncile comerciale. Împrumuturile de la băncile comerciale se „rostogolesc”, împrumutul de la Fond probabil nu va putea fi plătit decât printr-un alt împrumut de la Fond. Astfel, va trebui să luăm un alt împrumut ca să îl putem acoperi pe acesta de la băncile comerciale. Problema e că trebuie crescute veniturile la buget, iar acest lucru se poate realiza prin două metode. Prima ar fi reducerea evaziunii fiscale, dar nu ştiu dacă se va reuşi acest lucru. Cealaltă opţiune este de a creşte taxele şi a reduce drastic celelalte cheltuieli”, este de părere Voinea.

Al patrulea împrumut de pe piaţa internă

România a contractat anul acesta nu mai puţin de patru împrumuturi în euro de la băncile de pe piaţa internă. În luna iulie, Ministerul Finanţelor a primit un împrumut de 1,2 miliarde de euro sub forma unui aranjament de tip ”club loan” pentru finanţarea deficitului bugetar. Scadenţa acestuia a fost stabilită la doi ani, iar dobânda este calculată în funcţie de prima pentru riscul de neplată al României (CDS). În vară, costul împrumutului era estimat la 5 % pe an.  La mijlocul lunii august a fost contractat un nou împrumut. O emisiune de titluri de stat în valută, în urma căreia s-au atras 447 milioane euro, cu un randament de 5,25 % pe an şi cu o scadenţă pe trei ani. Al treilea împrumut a fost primit la începutul lunii noiembrie. Atunci, statul a împrumutat în aceleaşi condiţii ca şi în luna august nu mai puţin de 793,8 milioane euro. Astfel, datoria publică contractată în 2009 este completată de titluri de stat în lei de peste 60 milioane, la care se adaugă şi împrumutul de la FMI şi celelalte organisme internaţionale. Până acum, FMI a virat două tranşe, prima în valoare de cinci miliarde de euro, iar a doua de aproximativ 1,85 miliarde de euro. Pe lângă aceste sume, românii vor trebui să plătească şi împrumutul de la Comisia Europeană, de 1,5 miliarde euro şi cel de la Banca Mondială, de 300 milioane euro.

Ministerul Finanţelor a împrumutat de la începutul anului de aproximativ şapte ori mai mult decât în anul 2008. Valoarea titlurilor de stat în lei vândute anul acesta se ridică la 59,7 miliarde lei, iar în 2008 emisiunile vândute valorau aproximativ nouă miliarde lei.

Silvia Boncuţiu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.