Agentul guvernamental al României la Curtea de Justiţie a UE, Răzvan Horaţiu Radu, a declarat că România are aproximativ 7.000 de plângeri la CEDO, dintre care 3.000 sunt legate de „potenţiala nerespectare a dreptului de proprietate”. Potrivit acestuia, România se situase la un moment dat pe locul al treilea şi în ceea ce priveşte numărul de condamnări la CEDO, tot după Rusia şi Turcia, dar nu din cauza faptului că ar fi avut probleme de democraţie sau de stat de drept.
Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Externe Răzvan Horaţiu Radu a declarat, la Cluj-Napoca, la o conferinţă la Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării a Universităţii „Babeş-Bolyai” (UBB), că la un moment dat România se situa pe locul al treilea în ceea ce priveşte numărul de plângeri, după Rusia şi Turcia. „La ora actuală, din aproximativ 7.000 de plângeri câte sunt pe rolul CEDO, vreo 3.000 sunt legate de potenţiala nerespectare a dreptului de proprietate de către România. Restul cauzelor, ca pondere, se referă la neexecutarea hotărârilor judecătoreşti şi la procesele prea lungi. România s-a trezit în faţa Curţii Europene cu un număr foarte mare de plângeri. La un moment dat, eram pe locul trei în ceea priveşte numărul de plângeri, după Rusia şi Turcia. Nu ne onora pentru că Rusia şi Turcia sunt, totuşi, ţări mult mai mari, cu mult mai multe probleme decât noi şi, dacă e să analizăm din punctul de vedere al distribuţiei pe cap de locuitor, cred că am fi fost chiar înaintea lor. Această situaţie s-a ameliorat vizibil în ultimii ani, la ora actuală suntem pe locul 6-7 în ceea ce priveşte numărul de plângeri, care este în scădere în mod serios”, a spus Radu.
Daune de peste 1,2 milioane de euro
Per total, anul trecut, România a fost obligată prin decizii ale CEDO să le plătească 1.277.194 de euro unor petenţi care au formulat plângeri la instanţa de la Strasbourg. Însă, din 70 de hotărâri pronunţate de CEDO anul trecut, numai în şapte s-a constatat o încălcare a dispoziţiilor Convenţiei sau ale Protocoalelor. De la începutul funcţionării CEDO şi până la 31 decembrie 2012, România a fost obligată la plata sumei totale de peste 50 milioane de euro unor petenţi care au formulat plângeri la instanţa de la Strasbourg.
„S-a creat un mit în ceea ce priveşte CEDO, e o ameninţare permanentă în orice situaţie, dar este vorba de necunoaştere: aproximativ 97% din cereri sunt respinse ca inadmisibile ori sunt radiate de pe rol, fără pronunţarea unei hotărâri”, explică coordonatorul Centrului de Studii de Drept European, prof. univ. dr. Mihai Şandru, în cadrul unei conferințe. Din totalul de 128.100 de plângeri depuse la CEDO în anul 2012, România ocupa un loc 6, cu 8.700 de plângeri. În cadrul aceleiași conferințe, agentul guvernamental al României la CEDO, Catrinel Brumar, susține că există o apreciere pozitivă a evoluţiei cauzelor împotriva României până în 2012. De asemenea, în cadrul conferinţei, judecătorul Curţii de Apel Bucureşti Dragoş Călin a prezentat statisticile referitoare la autorităţile potenţial responsabile pentru condamnările suferite de România anul trecut. Pentru anul 2012, puterea judecătorească este responsabilă în 60% dintre cauzele în care s-au pronunţat hotărâri de condamnare împotriva statului român, puterea legislativă este responsabilă în 51,42% din cazuri, puterea executivă – în 43,85%, iar Ministerul Public – în 31,42% dintre cazuri.
(Răzvan Robu)