Potrivit unei investigații realizată de publicația profit.ro, România a rămas și în 2019 pe primul loc la sumele alocate pentru salariile angajaților statului raportat la bugetul de stat. Este al treilea an consecutiv de când România ocupă această poziție. Fenomenul pare să se datoreze guvernării PSD din anii trecuți care a mărit artificial cuantumul salariilor la buget, dar parte din vină o are și actuala guvernare care a ales să nu intervină în situație pentru a nu pierde capital electoral.

La nivelul UE, cheltuielile cu salariile au crescut în toate țările, dar asta după o perioadă de consolidare a finanțelor publice. Pe de altă parte, problema  României este accentuată și de faptul că statul este penultimul în UE la venituri colectate la buget ca pondere în PIB. Cheltuielile pentru salarii, plătite angajaților din administrația centrală, dar și celor din administrația locală, au reprezentat anul trecut 35,44% din veniturile statului român, în urcare de la 34,22% în 2018. Iar asta în condițiile în care și veniturile au crescut, relevă ultimele date, analizate de Profit.ro.

Ponderea în PIB a cheltuielilor cu salariile angajaților din sectorul public s-a situat anul trecut la 11,2%, cu puțin peste media UE de 10,1%. Veniturile statului român, colectate în principal din taxe și impozite, sunt, însă, reduse, de 31,7% din PIB anul trecut, față de o medie UE de 46,2% din PIB.

Altfel spus, statul român este sărac, dar încearcă să-și plătească bine salariații, semnificativ mai bine remunerați comparativ cu sectorul privat.


LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.