Mai mult de jumatate dintre cetățenii europeni cred că Uniunea Europeană nu va mai exista in urmatorii 20 de ani, la această statistică se mai adaugă si peste 58% la sută dintre romani. Această frica se datorează unui posibil conflict între țările membre ale Uniunii Europene, sondaj făcut la cererea Consiliului European pentru Relații Externe, citat chiar de The Guardian. La Sondaj au luat parte 14 state membre ale UE.

Printre cele 14 state membre care au luat parte la acest sondaj se numără statele: Germania, Franța, Belgia, Olanda, Austria, Grecia, România, Slovacia, Polonia si Cehia. Majoritatea țăriilor care au luat parte la acest sondaj consideră destrămarea Uniunii Europene ca fiind „o problemă reală”, sondajul arătând că in urmatorii 20 de ani această posibilitate ar putea deveni ceva real. Sondajul a fost realizat de compania YouGov la comanda Consiliului European pentru Relatii Externe.

Cele mai mari procente  s-au inregistrat in urmatoarele state: Slovacia (66%), urmată de Franța si România (ambele cu 58%), state care cred că Uniunea Europeană se apropie cu pași repezi spre colaps.

In celelalte state s-au înregistrat procente ceva mai mici, în Suedia (44%), în Danemarca (41%), iar în Spania  (40%), procente care sunt sub 50%  privind predicțiile legate de sfârșitul Uniunii Europene.

La aproape 70 de ani de când Uniunea Europeană a luat naștere, o parte dintre cetățenii  europeni încă consideră că există conflicte între statele membre. Despre cei care cred acest lucru se estimează că mai mult de jumatate dintre aceștia nu vor lua parte la alegerile euro-parlamentare din 23-26 mai sau o vor face cu dorința de a sustine extremiștii.

O altă statistică aratată in studiul realizat de The Guardian arată că o treime dintre germani si un sfert dintre francezi și italieni declară că aceștia nu rămân cu suficienți bani de la un salariu la altul pentru diferite cheltuieli neanunțate.

Datele acestui studiu mai arată un tablou destul de întunecat înaintea alegeriilor euro-parlamentare, datorită faptului ca tot mai mulți lideri europeni sunt ingrijorați de guvernele populiste din mai multe state membre ale Uniunii Europene.

Președintele Macron a dorit să se afirme ca lider anti-populist, care se opune forțelor din Italia, țară care este condusă de Matteo Salvini, extrema dreapta, în timp ce Jean Claude Juncker, președintele Comisiei Europene, avertizează in legatură cu alegerile pentru Parlamentul European, ca fiind un prilej perfect pentru unii să îsi arate  nemulțumirile  susținând astfel extremiștii.

Criza legată de Brexit este un alt factor important in această criză a UE, cu toate că majoritatea statelor membre UE au rămas unite in negocierile cu Regatul Unit.

Guvernul din România, pe langă cel din Ungaria si Polonia, a intrat de asemenea in vizorul Comisiei Europene si al Parlamentului European, consecința datorată încălcării valorilor statului de drept, mentionează The Guardian.

În mare parte, marea majoritate a statelor membre UE, susțin că există probleme atât pe plan extern, cât si pe plan intern in mai toate țările, excepție făcând Franța, 15% dintre francezi cred că sistemul lor politic funcționează.

Timiș Cristian

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.