Sectorul turistic din Bulgaria raportează o anulare în număr foarte mare a rezervărilor din România pentru sărbătorile de Paşte. Motivul este legat de lipsa unor reguli clare pentru intrarea în Bulgaria a turiştilor din Uniunea Europeană şi din terţe state de la 1 mai 2021, scrie G4Media.

Ministrul bulgar al sănătăţii, Kostadin Anghelov, a anunţat, în urmă cu o lună, că Bulgaria va asigura „coridoare verzi” pentru toţi turiştii care vor să viziteze ţara. Cu toate acestea, Comisia Europeană nu a introdus încă un certificat electronic unic de călătorie pentru a asigura trecerea frontierei fără probleme pentru persoanele cu vaccin, cu anticorpi după trecerea prin boală, sau cu test PCR negativ. Se aşteaptă ca acest lucru să se întâmple abia în luna iunie, potrivit G4Media.  

Deocamdată, singura cerinţă sigură pentru ca străinii să intre în Bulgaria este să prezinte un test PCR negativ sau să stea în carantină, care poate fi anulată dacă este prezentat un test negativ în termen de 72 de ore. Guvernul bulgar nu a fost de acord cu apelurile hotelierilor şi operatorilor din turism pentru a suporta costul testării turiştilor străini, aşa cum fac alte ţări.  

Prezentarea unui test PCR se dovedeşte a fi un cost ridicat pentru turiştii români, care în mod tradiţional vin în Bulgaria cu propriul transport. Cu toate acestea, coasta de nord a Mării Negre îşi aşteaptă primii turişti din România de Paşte. Până la sfârşitul lunii aprilie, staţiunea Albena va deschide 4 hoteluri, care vor primi peste 2.000 de turişti bulgari şi români pentru sărbători.  

Angajarea de personal este, de asemenea, o problemă pentru sector, precum şi vaccinarea personalului din staţiunile de pe litoral. Potrivit datelor Camerei de Turism din Varna, aproape 30.000 de angajaţi din turism ar trebui imunizaţi numai pe coasta de nord a Mării Negre în Bulgaria. „Suntem cu mult în urmă, în timp ce în Grecia şi Turcia au început vaccinarea lucrătorilor în turism. Primii sunt cei care lucrează în prezent – în principal echipe de conducere”, a declarat pentru travelnews.bg, Ilin Dimitrov, preşedintele

  Hotelierii şi operatorii din turism sunt convinşi că sezonul poate avea succes numai cu personal vaccinat şi reguli clare pentru turişti, care includ „certificate electronice verzi”. Absenţa lor opreşte zborurile charter pentru turişti. În aprilie şi mai, peste 800 de zboruri către aeroporturile din Varna şi Burgas au fost anulate, a anunţat concesionarul Fraport. Acest lucru va duce la noi pierderi financiare pentru cele două aeroporturi de la Marea Neagră, care au raportat anul trecut o scădere cu 80% a numărului de pasageri.  

Zborurile anulate cu turişti sunt din Germania, Republica Cehă, Slovacia, Austria, Polonia şi Israel. Pentru Aeroportul Varna, au fost anulate 450 de zboruri, iar pentru Burgas – 350. „Este mai mult decât în anul precedent”, a declarat Dimitar Bikov, şeful Departamentului de Marketing Aviatic al Aeroportului Varna. Nu există zboruri programate din alte două pieţe importante pentru turismul estival în Bulgaria – Marea Britanie şi Rusia.  

Concurenţii Bulgariei

În acelaşi timp, Camera de Turism Burgas subliniază că şi concurenţii din vecini ai Bulgariei iau măsuri pentru a atrage turişti. „Grecia a semnat un acord cu Israel, îşi îmbunătăţeşte relaţiile cu Rusia şi întreabă câţi turişti pot fi aşteptaţi de acolo. A semnat şi un memorandum cu România pentru a deschide zboruri charter către insulele greceşti.  

Cipru a primit, de asemenea, turiştii ruşi. Malta are o politică externă independentă cu privire la turism în UE. Turcia are, de asemenea, acorduri cu Rusia pentru ca 4,5 milioane de cetăţeni ruşi să-şi petreacă vacanţa în Turcia şi toate testele să fie plătite de statul turc”, a declarat, pentru BNR, Ivan Ivanov, de la Camera de Turism Burgas.  

Având în vedere că turiştii străini lipsesc în preajma sărbătorilor de Paşte, Asociaţia Viitorul Turismului a cerut ministrului sănătăţii să permită călătorii cu transport organizat în Bulgaria înainte de 30 aprilie.  

Excursiile cu autobuzul au rămas aproape singura activitate de business interzisă până la sfârşitul lunii aprilie. „Sărbătorile de Paşte se apropie şi moratoriul impus călătoriilor organizate cu autobuzul va duce la noi pierderi pentru industrie.  

Am dori să clarificăm unele ambiguităţi în ordinul ministrului Anghelov şi să reamintim încă o dată că, de mai bine de un an, dreptul nostru la muncă protejată şi garantată prin Constituţie a fost încălcat”, a comentat Pavlina Ilieva, preşedinta asociaţiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.