Majoritatea romanilor apreciaza securitatea militara a Romaniei este destul de scazuta si foarte scazuta, si considera ca tara noastra ar avea nevoie de protectia scutului antiracheta, conform unui sondaj IRES, dat recent publicitatii.
In mare masura, romanii apreciaza scutul antiracheta ar trebui sa ne protejeze de Rusia, organizatiile teroriste, Tarile arabe, musulmani sau Iran.

Sondajul IRES a fost realizat in perioada 20 – 22 aprilie2011, la comanda Asociatiei Romane pentru Evaluare si Strategie – ARES, pe un esantion de 1615 persoane cu varsta de peste 18 ani si are o marja de eroare de +/- 2,4%.

Conform sondajului IRES, 98% dintre romani au auzit de NATO si au o parere foarte buna 10% dintre respondenti, iar 66% au o parere buna. In acelasi timp, 67% dintre romani sunt convinsi ca relatiile Romaniei cu celelalte state membre NATO sunt bune, iar cinci procente cred ca sunt foarte bune. De asemenea, 42 de procente dintre respondenti considera ca NATO are o influenta mare in Romania, iar 19% cred ca este foarte mare.
In ceea ce priveste relatiile pe care Romania le are cu SUA, 70% dintre respondenti cred ca acestea sunt bune, si doar 7% sunt convinsi ca sunt foarte bune, in timp ce 20 procente au o parere negativa.
In cazul in care Romania ar colabora cu SUA intr-o problema militara si care ar fi relatia din acest punct de vedere dintre cele doua state, parerile respondentilor sunt impartite. Astfel, 44% dintre cei intervievati cred ca relatia ar fi una de parteneriat, in timp ce 49% considera ca SUA ar incerca sa exploateze statul roman.

Opinii si perceptii cu privire la NATO

Despre sistemul american de aparare antiracheta din Europa au auzit 66% dintre romani. Dintre acestia, 71% au fost informati prin intermediul televiziunii, 12 procente au raspuns ca au aflat din mass-media, 6% din presa, 3% de la radio, doua procente au aflat prin intermediul internetului si alte doua procente din ziare si reviste.
Dintre cei intervievati, 37% sunt la curent despre participarea Romaniei la sistemul american de aparare antiracheta din Europa, 21% „cred” ca au auzit de aceasta, iar 41% nu au nicio informatie cu privire la acest lucru. Peste 90% dintre cei care au stiinta despre participarea tarii noastre la sistemul american de aparare antiracheta din Europa, au aflat prin intermediul mijloacelor mass-media.
Principalul avantaj al sistemului american de aparare antiracheta din Europa este in opinia a 31 de procente dintre intervievati apararea si siguranta tarii, 4,1% considera ca este apararea din partea SUA sau NATO, 2,2% vad o colaborare mai buna cu SUA si cu alte tari. De asemenea, 1,7% cred ca avantajele ar fi de natura economica, iar 1,3% cred ca este vorba de mentinerea pacii si stabilitatii, in timp ce 15,1% nu vad niciun avantaj, iar 34,7% nu stiu daca ar decurge vreun avantaj.
Cat priveste dezavantajele acestui sistem, 8,9% dintre respondenti cred ca Romania ar putea deveni tinta unor atacuri teroriste, 8,4% cred ca relatiile cu Rusia s-a deteriora, 7,2% sunt convinsi ca tara noastra ar avea cheltuieli financiare mari. De asemenea, 5,9% dintre romani cred ca relatiile cu alte tari s-a deteriora, 4,4% considera ca ar creste influenta SUA in Romania sau ar duce la o prezenta a armatei americane in tara noastra, in timp ce 2,2% sunt de parere ca Romania ar fi implicata in posibile razboaie.

Sistemul antiracheta, o idee buna

Potrivit studiului IRES, doar 15% dintre intervievati cunosc data sau anul la care sistemul american de aparare antiracheta din Europa ar putea deveni functional in Romania. Dintre acestia, 17% spun ca sistemul va deveni functional in 2012, 11 procente afirma ca spun ca in 2013, 17% sustin ca in 2014 sistemul va deveni functional in Romania, iar 31% in 2015.
Totodata, 66% dintre romani cred ca participarea Romaniei la sistemul american de aparare antiracheta din Europa este o idee buna, iar 29% cred contrariul, in timp ce cinci procente nu au nicio parere.
Securitatea Romaniei va fi influentata in mod pozitiv prin participarea la sistemul american de aparare antiracheta din Europa, sunt de parere 26 de procente dintre respondenti, conform sondajului, iar 48% presupun doar ca ar fi influentata pozitiv. 22% dintre romani sunt de parere ca acest demers va influenta in mod negativ securitatea tarii noastre. In ceea ce priveste influenta pe care ar putea sa o aiba aceste demers asupra tarilor membre ale NATO, aproximativ 80% dintre romani considera ca ar fi una pozitiva, in timp ce 16% afirma contrariul.
Potrivit aceluiasi document, SUA este responsabila de scutul antiracheta in opinia a 52% dintre romani, 27% cred ca NATO, iar 7% UE. Totodata, 43% dintre respondenti sunt convinsi ca NATO are o implicare totala in aceasta problema, in timp ce 46 de procente sustin ca implicarea este una partiala. Influenta pe care ar putea-o avea acest proiect in relatiile cu statele vecine ar fi una pozitiva in opinia a 55% dintre romani, in timp ce 28% considera ca ar fin una negativa. Totodata 40% dintre respondenti considera ca reactia altor state vizavi de acest proiect va fi una pozitiva, 24% cred ca vor avea o atitudine neutra, iar 21% spun ca reactia va fi una negativa.

Rusia ar putea fi inamicul nr. 1

In ceea ce priveste reactia Rusiei la acest proiect, doar 16% dintre romani sunt convinsi ca va fi una negativa, 10% spun ca va fi una neutra, in timp ce 69 de procente sunt convinsi ca reactia va fi una negativa.
Romanii considera in proportie de 55% ca tara noastra se expune si altor riscuri in afara de cele militare, in urma participarii la acest proiect, pe cand 43% sustin contrariul. Potrivit sondajului, 22,3% dintre respondenti cred ca riscurile vor fi de natura economica, 19,4% sunt convinsi ca vor exista atacuri teroriste, 7,1% cred ca relatiile cu tarile invecinate se vor inrautati, iar 3,8% ca se vor inrautati relatiile cu Rusia.
In acelasi timp, 17,8% dintre romani cred ca statele participante la sistemul de aparare antiracheta trebuie protejate fata de Rusia, 7,2% spun ca fata de organizatiile teroriste, 6,7% – Tarile arabe, 6,6% – musulmani, 3,9% – Iran, 1,9% – Osama bin Laden, 1,8% – China, 1,5% – Irak, 1,2% Al-Qaeda.

Securitatea Romaniei este scazuta

Parteneriatul strategic dintre Statele Unite ale Americii si Romania ar trebui sa aduca siguranta si protectie nationala spun 24,6% dintre romani, relatii amiabile si de incredere sunt de parere 8,4%, liniste si pace – 6,1%, eliminarea vizelor – 4,7%, dezvoltarea economica a tarii – 4,7%.
Ce cred romanii ca va aduce de fapt acest parteneriat strategic dintre SUA si Romania, 13,2% sunt de parere ca este vorba de aparare si siguranta, 7,9% – relatii mai bune intre state, 5% – dezavantaje, 4,6% – dezvoltare economica, 4,1% – relatii proaste intre state, iar 2,7% dintre respondenti spun ca va aduce stabilitate.
Potrivit sondajului IRES, 52% dintre intervievati cred ca efectul pe care il va avea asupra populatiei Romaniei acest parteneriat strategic dintre tara noastra si SUA va fi unul pozitiv, 36% cred ca va fi unul negativ, iar cinci procente considera ca nu va avea niciun efect.
De asemenea, 52% dintre romani sunt convinsi ca Romania avea nevoie de scutul antiracheta, in timp ce 43% sustin contrariul, iar 5% sunt sceptici.
Totodata, 51 de procente dintre respondenti sustin ca decizia Romaniei de a participa la sistemul american de aparare antiracheta le da un sentiment de siguranta, iar 35% se simt amenintati.
Majoritatea romanilor considera ca securitatea militara a Romaniei este in momentul de fata scazuta. Astfel, 23% spun ca este foarte scazuta, 40% sustin ca este destul de scazuta. Doar 28% cred ca este una destul de ridicata si abia 3% considera ca securitatea militara a tarii noastre este foarte ridicata.
In proportie de 54%, romanii se simt in general in siguranta, iar 42% sustin contrariul.

Liana Muresan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.