Duminică, 11 iulie va fi organizat un protest în fața Guvernului. Comunitatea constituită în jurul Declic va protesta pașnic față de inițiativa Guvernului de a scoate Roșia Montană din patrimoniul UNESCO.
Redăm mesajul transmis de Declic:
Viitorul Roșiei Montane în UNESCO depinde de noi. Dacă nu intervenim, Florin Cîțu și Coaliția își vor pasa la nesfârșit responsabilitatea unei decizii. Riscăm ca pe ultima sută de metri sau chiar în ziua plenului Comitetului UNESCO, premierul să mandateze Ministerul Culturii să retragă dosarul. Exact așa s-a întâmplat în 2018, în Guvernul Dăncilă.
Am trăit momente de groază atunci când reprezentantul României, Răzvan Ștefan Rab (nu o să uit niciodată acest nume) a cerut în Plenul Comitetului UNESCO amânarea luării unei decizii privind situl Roșia Montană. Era în 2018, chiar de ziua mea, și am urmărit cu orele ședința live de la UNESCO. La final, când am văzut cum planul malefic al lui Rab este pus în practică de reprezentantul Azerbaidjanului, mi-am zis că susținătorii proiectului nu au nici o limită. Au fost în stare să ne facă pe toți de râs în fața lumii, pentru a le face pe plac celor de la Gold.
Pentru includerea Roșiei Montane în UNESCO s-au pronunțat numeroase forumuri și asociații profesionale care au ca misiune protejarea patrimoniului. Evaluarea experților spune că Roșia Montană îndeplinește toate cele trei criterii pentru lista patrimoniului mondial. Și unul singur ar fi fost suficient pentru ca peisajul cultural din Apuseni să fie recunoscut internațional. Dar dacă dosarul e retras, întreaga procedură trebuie reluată de la zero.
Florin Cîțu a declarat că se caută soluții și pentru conservare și pentru exploatare. Cu alte cuvinte, caută el soluții pentru patru cariere de suprafață, de sute de metri adâncime, care să nu afecteze peisajul cultural. Sper că nu vine cu vechea soluție a companiei miniere. Adică un mulaj din ghips de câțiva metri care să înlocuiască o rețea de 7 km de galerii subterane, săpate manual pe vremea romanilor.
Premierul pare că nu înțelege că mineritul nu mai e ce-a fost. Într-o tonă de piatră de la Roșia Montană e risipit puțin peste un gram de aur. Pentru a-l extrage, trebuie să arunci totul în aer, să macini piatra fin precum făina, apoi să înmoi totul în cianură ca să separi aurul de pământ. Nu văd cum ai mai putea păstra minele de pe vremea romanilor în craterul care rămâne în locul muntelui.
Acest stil duplicitar al premierului, care vrea și exploatarea și conservarea patrimoniului, mă neliniștește profund. Tot el, una zice ca partener în alianța de guvernare, alta zice ca prim-ministru. Pare că s-a molipsit de sindromul Ponta. Înapoi în 2013, Victor Ponta spunea că se opune proiectului ca deputat, dar îl susține ca prim-ministru.
Așadar, eu nu sunt convins că d-l Cîțu va da un mandat ferm delegației României la reuniunea Comitetului UNESCO. Cineva cu autoritate ar trebui să îl supravegheze. Așa că îi cerem public președintelui Iohannis să intervină, reamintindu-i propria declarație din 6 februarie 2015: “În numele Roșiei Montane s-a creat o mișcare civică și comunitară despre care s-ar putea spune că „mută munții” atunci când este în joc păstrarea autenticității și a tradiției vechi a acestei localități”.
Duminică, 11 iulie, pe înserat, revenim în stradă. Roșia Montană ne-a inspirat pe toți și a creat un nou val de implicare în societatea civilă românească. Datorită spiritului renăscut la protestele din 2013, împreună am ținut piept ordonanței 13 și asaltului împotriva justiției.
Pentru acest protest, eu voi veni special de la Cluj. Așa că te rog, dacă duminică ești la munte sau la mare, vino repede în București. Dacă nu ești aproape de București, anunță-i te rog pe cei cunoscuți din capitală. Se prognozează că va fi cald, așa că din recuzita de protest nu trebuie să lipsească apa, dar nici petul cu pietricele pentru a ține ritmul protestului.
Hai împreună să spunem Președintelui că Roșia Montană merită să fie în UNESC