Avocatul Poporului a înaintat recurs în interesul legii la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie privind recunoaşterea dreptului persoanelor persecutate din motive etnice de a formula recurs împotriva hotărârilor definitive pronunţate de tribunale în procesele pentru acordarea drepturilor prevăzute de lege.
Potrivit unui comunicat dat publicităţii marţi, Avocatul Poporului a solicitat ÎCCJ să se pronunţe în acest caz în legătură cu o problemă de drept soluţionată în mod neunitar de către instanţele de judecată.
În sesizarea formulată către ÎCCJ, Avocatul Poporului a apreciat că hotărârile judecătoreşti pronunţate în cauzele având ca obiect refuzul acordării drepturilor persoanelor persecutate din motive etnice, conform Ordonanţei Guvernului nr. 105/1999, sunt supuse recursului, potrivit Legii nr. 554/2004 a contenciosului administrativ, modificată şi completată.
Ordonanţa Guvernului nr. 105/1999, cu modificările şi completările ulterioare, reglementează acordarea unor drepturi persoanelor persecutate de către regimurile instaurate în România cu începere de la 6 septembrie 1940 până la 6 martie 1945 din motive etnice.
Avocatul Poporului a mai arătat că legiuitorul a stabilit fără echivoc procedura de soluţionare a contestaţiei împotriva hotărârilor pronunţate de casele judeţene de pensii sau, după caz, de Casa de pensii a municipiului Bucureşti ca fiind cea reglementată de Legea contenciosului administrativ. Conform sursei citate, în aplicarea acestei legi, sentinţele tribunalelor administrativ-fiscale pot fi atacate cu recurs, care se judecă de secţiile de contencios administrativ şi fiscal ale curţilor de apel.
„Astfel, interpretarea şi aplicarea art. 7 alin. (4) din Ordonanţa Guvernului nr. 105/1999, modificată prin art. 33 Legea nr. 76/2012, în sensul că hotărârile instanţei de fond sunt supuse recursului nu face decât să reafirme regula conţinută în art. 20 din Legea nr. 554/2004 şi confirmă o soluţie de tradiţie în legislaţia naţională, în materia contenciosului administrativ, recursul fiind calea de atac compatibilă. O altă interpretare şi aplicare atribuită textului de lege în discuţie, în sensul eliminării căii de atac a recursului împotriva hotărârilor pronunţate în cauzele având ca obiect acordarea drepturilor prevăzute de Ordonanţa Guvernului nr. 105/1999 şi lipsirea beneficiarilor normei juridice de posibilitatea de a supune controlului judiciar soluţia instanţei de fond, ar constitui o interpretare excesivă, ce depăşeşte cadrul constituţional referitor la exercitarea căilor de atac”, se arată în comunicatul transmis de Avocatul Poporului.