Sursa Ora de Stiri

Instanțele clujene i-au condamnat pe cei din lotul Dosarului Electrica în care o parte din șefii companiei de stat Electrica Transilvania au cumpărat întrerupătoare chinezești care în acte figurau, la prețuri exorbitante, ca fiind marca Siemens. În acest dosar prejudiciul a fost evaluat la aproximativ un milion de euro și banii vor fi recuperați din averea celor condamnați. De asemenea, principalii vinovați au primit între trei și cinci ani de închisoare cu executare.

 

Potrivit deciziei judecătorești, Gabriel Ruga, unul dintre artizanii afacerii Electrica a primit trei de închisoare. ”Condamnă pe inculpatul Ruga Gabriel la pedepsele de :-3 (trei ) ani închisoare şi 3 ani interzicerea drepturilor prevăzute de art. 64 lit. lit. a pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice. – 2 (doi) ani şi 6 (şase) luni închisoare şi 2 ani interzicerea drepturilor prevăzute de art. 64 lit. a pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită. Dispune contopirea pedepselor aplicate pentru acestea, inculpatul executând pedeapsa cea mai grea de 3 ani închisoare, sporită cu 6 luni închisoare, în total pedeapsa de:-3 (trei) ani şi 6 (şase) luni închisoare cu executare în regim de detenţie şi 3 ani interzicerea drepturilor prevăzute de art. 64 lit. lit. a, începând cu data rămânerii definitive a prezentei hotărâri şi până la terminarea executării pedepsei.”

De asemenea, Vasile Croitoru a fost condamnat la cinci ani închisoare şi cinci ani interzicerea drepturilor prevăzute de art. 64 lit. lit. a pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice.

Potrivit deciziei, magistrații îl ”condamnă pe inculpatul Stoica Ioan Constantin la pedeapsa de:-3 (trei) ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, prev. de art. 297 al. 1 Cod penal. Interzice inculpatului ca pedeapsă complementară exercitarea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, pe o perioadă de 3 ani de la rămânerea definitivă a prezentei hotărâri. Dispune achitarea inculpatei Carabă Oana Mihaela pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la luare de mită. Condamnă pe inculpatul Ruga Gabriel Traian, la pedepsele de :-2 (doi) ani închisoare şi 2 ani interzicerea drepturilor prevăzute de art. 64 lit. lit. a  În privinţa inculpatului Croitoru Costel dispune achitarea inculpatului pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la dare de mită. În privinţa inculpatului Osman Dumitru dispune achitarea inculpatului de sub învinuirea săvârşirii infracţiunii de spălare de bani. În privinţa inculpatului Neacsu Petre dispune achitarea de sub învinuirea infracţiunii de complicitate la infracţiunea de spălare de bani”, arată decizia instanței de fond.

 

Au de dat un milion de euro

De asemenea, magistrații au dispus recuperarea banilor prejudiciați de cei inculpați în acest dosar. ”Dispune confiscarea specială de la inculpaţii Ruga Gabriel şi Ruga Gabriel Traian a sumei de câte 75000 lei. Admite acţiunea civilă a părţii civile SC Filiala de Întreţinere şi Servicii Energetice „Electrica Serv” SA, sens în care obligă în solidar pe inculpaţii Croitoru Vasile, Ruga Gabriel, Morar Petre şi Stoica Ioan Constantin la plata sumei de 4 128 969,65 lei plus TVA, reprezentând despăgubiri civile.

Lasă nesoluţionată acţiunea civilă formulată de partea civilă Siemens Aktiengesellschaft. Constată că SC Energo El Group SRL Timişoara şi SC Gevco SRL Cluj-Napoca au fost radiate. Menţine măsura sechestrului asigurator dispusă prin ordonanţa procurorului nr. 25/P/2005 din data de 22.11.2007 în vederea recuperării prejudiciului cauzat părţii civile SC Filiala de Întreţinere şi Servicii Energetice „Electrica Serv” SA, asupra următoarelor bunuri mobile şi imobile: – ap nr. 6 situat în Cluj Napoca, str. A P, aparţinând inculpatului MP şi soţiei sale MR; – ap. nr. 4 situat în Cluj Napoca, str. GEG jud. Cluj , aparţinând inculpatului RGM şi soţiei sale RLM; – imobil situat în O, str. C, jud. Bihor alcătuit din casă de locuit şi terenul aferent, aparţinând inculpatului SIC şi soţiei sale SFF; – autoturismul marca Dacia 1300 şi autoturismul marca Renault Megane, ambele aparţinând inculpatului MP; – autoturismul marca Audi tip A4, autoturismul marca Skoda tip 311 Super şi autoturismul marca Nissan, aparţinând inculpatului SIC. Menţine măsura sechestrului asigurator dispusă prin ordonanţa nr. 25/P/2005 din data de 22.11.2007 în vederea confiscării speciale asupra apartamentului nr. 49, situat în CN, str. D, aparţinând inculpaţilor Ruga RGM şi RGT”, arată soluția emisă de judecători.

 

electrica

Întrerupătoare chinezești

În fapt, inculpaţii din acest dosar sunt acuzaţi că “În perioada 2002-2004, un grup infracţional iniţiat şi condus de inculpatul Croitoru Vasile, în baza unui plan amănunţit, de amploare şi cu mari sume de bani rulate, a furnizat produse contrafăcute la Sucursala de Întreţinere şi Servicii Energetice Banat (S.I.S.E.) şi S.I.S.E. Transilvania Sud, ambele din cadrul Electrica S.A., în condiţiile în care conducătorii acestor instituţii au încălcat legislaţia referitoare la achiziţiile publice, în schimbul unor foloase materiale. Planul presupunea vânzarea de produse electrice inferioare calitativ, dar purtând fraudulos marca „Siemens”, către sucursale şi filiale ale Electrica S.A., la preţuri supraevaluate.

În concret, în perioada septembrie – octombrie 2003, inculpatul Ruga Gabriel Michael, în calitate de director general al S.C. FDFEE TRANSILVANIA NORD, a pretins şi primit de la inculpatul Croitoru Vasile, prin intermediul inculpaţilor Ruga Gabriel Traian (fiul lui Ruga Gabriel) şi Croitoru Costel (fiul lui Croitoru Vasile) , suma totală de 5.500.000.000 ROL, pentru ca, în schimbul mitei, instituţia publică să achiziţioneze produse electrice în condiţii păgubitoare, prin încălcarea legii şi a atribuţiilor de serviciu.

În acelaşi scop, inculpatul Morar Petru (şeful serviciului aprovizionare în cadrul SISEE TRANSILVANIA NORD), a pretins şi primit de la inculpatul Croitoru Vasile, prin intermediul fiicei sale, Caraba Oana Mihaela şi a Fundaţiei Creştine de Ajutorare Cluj, mobilier, aparatură IT şi suma de 80.000.000 ROL.

 

Produse electrice contrafăcute

În aceeaşi perioadă, inculpaţii Ruga Gabriel Michael, Stoica Ioan (director general al SISEE TRANSILVANIA NORD) şi Morar Petru, cu sprijinul inculpatului Croitoru Vasile, au aprobat achiziţionarea de produse electrice contrafăcute, inscripţionate în mod fraudulos cu marca „Siemens”, cu în călcarea normelor legale privind achiziţiile publice. Produsele au fost livrate de S.C. ENERGO EL GROUP S.R.L. Timişoara, firmă controlată de inculpatul Croitoru Vasile. Inculpaţii Ruga Gabriel Michael, Morar Petru (cu ajutorul inculpatei Caraba Oana Mihaela), Ruga Gabriel Traian, Croitoru Vasile, Croitoru Costel şi Osman Dumitru, cu ajutorul inculpatului Neacşu Petre, au disimulat adevărata natură şi provenienţă a sumelor pretinse şi date cu titlu de mită, prin intermediul unor operaţiuni bancare, conturi fictive, acte bancare false şi contracte fictive (de sponsorizare, consultanţă sau împrumut). Din aceste „operaţiuni”, inculpatul Osman Dumitru, cumnatul inculpatului Croitoru Vasile, a obţinut un folos în valoare de 600.000.000 ROL. S.C. ELECTRICA S.A. s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 234,8 miliarde ROL iar prejudiciul efectiv cauzat ELECTRICA este de 41.289.696.509 ROL. În vederea recuperării acestui prejudiciu, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător”.

 

Băieții deștepți și bursa de energie 

Ionel Manțog, fostul secretar de stat al MEC, a dezvăluit culisele afacerilor cu energie electrică din jurul Rovinariului și Turceniului. Bursa de energie a fost organizată de abia pe 8 decembrie 2005 pentru că toate firmele contractante de pe piață și-au rezolvat problemele și au încheiat contracte bilaterale pentru întreg anul următor. MEC a întârziat intenționat organizarea Bursei de energie pentru ca „băieții șmecheri” să-și facă contractele, a declarat Manțog. Firmele care au cumpărat energie de cele două complexuri sunt SC EGL Power Romania SRL, SC Romelectro SA, SC Ennet Grup, S.C. Gevco SRL, ICPE Electrocond, Imobiliare Construct si Grivco. Gevco si Enol Grup (firma lui Lucian Boghiu, fostul director de la Electrica) sunt firmele care au obținut cele mai multe astfel de contracte.

 

Ruga și afacerea Gevco

Gabriel Ruga a condus Electrica Transilvania din 1983. El a mai fost implicat în afacerea Gevco, o companie care cumpăra preferenția energia de la stat și o vindea mai departe. Compania Gevco a fost înființată de soția lui Ruga și de juristul Electrica, Victor Drăgan. Ulterior, Ruga a înființat și compania Conexiuni Energetice pentru a prelua afacerile Gevco întrucât această companie intrase în atenția unei comisii parlamentare. “”Pe 22 decembrie 2004, când toată lumea era preocupată de schimbările politice din România, Gevco făcea afaceri profitabile cu statul. Gevco a cumpărat energie de la complexurile energetice Turceni şi Rovinari, pe care a revândut-o către patru filiale Electrica”, spune Iulian Iancu, preşedintele acelei comisii senatoriale.

În momentul de față firma Gevco este radiată iar ultimul proprietar al afacerii a fost MARINESCU CATALIN GABRIEL. Cel mai mare profit al acestei companii a fost făcut în 2005, când societatea avut o cifră de afaceri de peste 121 de milioane de lei. Cealaltă firmă a lui Ruga, Conexiuni Energetice SRL încă mai funcționează și are același patron. Firma aceasta a fost deschisă la un an după ce Gevco a dat ”tunul cel mare”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.