Este un fapt ştiut aduce ghinion să locuieşti – sau să deţii- ruinele părăsite, bântuite de umbra anilor. Aceasta s-a întâmplat şi omul de afaceri Dorel Tamaş, dat în urmărire internaţională, care a fost condamnat la patru ani de închisoare pentru infracţiuni legate de afaceri imobiliare. Procesul a fost cunoscut sub denumirea de dosarul ”Continental”, omul de afaceri Dorel Tamaş fiind acuzat de procurorii DNA că a vândut clădirea hotelului Continental – un brand al Clujului, care devenise o ruină, producând un prejudiciu de 2 milioane de euro unei societăţi comerciale. Doina Scutea, fost decan al Baroului Alba, acuzată în acelaşi dosar că l-ar fi ajutat pe Dorel Tamaş, a fost achitată, decizia Curţii de Apel Târgu Mureş nefiind definitivă.
Decizia a fost pronunţată joi, 15 mai 2014 şi poate fi contestată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Avocata Doina Scutea a fost achitată de magistraţi, fostul decan al Baroului de Avocaţi din Alba este judecat pentru complicitate la înşelăciune. Completul de judecată de la Curtea de Apel Târgu Mureş l-au achitat pe Dorel Tamaş pentru infracţiunile de înşelăciune şi spălare de bani, fapte comise în legătură cu Grup de Lux SRL Cluj Napoca. Miliardarul, urmărit cu mandat internaţional de arestare în acest dosar, a fost condamnat la doi ani de închisoare pentru complicitate la înşelăciune, faptă comisă în legătură cu Monoprod SRL. De asemenea, Tamaş a primit un an de închisoare pentru comiterea infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată, faptă comisă în legătură cu Asisan Junior Agent de Asigurare SRL. Miliardarul a mai fost condamnat la un an de închisoare pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, faptă comisă în legătură cu Monoprod SRL şi la patru ani de închisoare pentru delapidare. Pedepsele au fost contopite aşa încât, inculpatul a primit pedeapsa finală de patru ani în regim de detenţie.
Curtea a mai decis că Dorel Tamaş are de plătit despăgubiri civile de peste două milioane lei către Ardeleana SA Alba Iulia, societate aflată în faliment. S-a mai dispus confiscarea de la inculpat a sumei de 1.080.000 lei. O fostă colaboratoare a miliardarului Dorel Tamaş, Anca Gherman, în prezent notar, a fost condamnată la doi ani de închisoare pentru complicitate la înşelăciune şi şase luni de închisoare pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată. Instanţa a stabilit că inculpata rămâne cu pedeapsa cea mai mare, de 2 ani de închisoare, pe care au suspendat-o din punct de vedere a executării pe o perioadă de 4 ani.
Alţi doi inculpaţi în dosar, soţii Radu Soare şi Angela Soare au primit pedepse de închisoare cu suspendare. Radu Soare a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare pentru înşelăciune, respectiv 6 luni de închisoare cu suspendare pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată. ”În baza art. 33 lit. a şi art. 34 lit. b din vechiul Cod penal, inculpatul va executa în final pedeapsa cea mai grea de 2 ani închisoare. Face aplicarea art. 71-64 lit. a teza a-II-a şi b din vechiul Cod penal. În baza art. 81 din vechiul Cod penal, dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei de mai sus. În baza art. 82 din vechiul Cod penal, termenul de încercare va fi format din durata pedepsei, la care se adaugă o perioadă de 2 ani, respectiv o perioadă de 4 ani”, se arată în hotărârea instanţei. Pentru Angela Soare, instanţa a dispus doi ani de închisoare cu suspendare pentru înşelăciune. Crinela Cătălina Pop a fost condamnată la un an de închisoare pentru înşelăciune cu suspendare.
Din rechizitoriu
Tamaş a fost acuzat de procurorii DNA de înşelăciune, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, spălare de bani, în formă continuată, două infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată şi delapidare, în formă continuată.
„În cursul anilor 2008 ” 2009, inculpatul Tămaş Dorel Cristian, administrator al SC Ardeleana SA, a derulat operaţiuni comerciale care au conotaţie infracţională (falsuri, delapidare, înşelăciune, spălare de bani) în urma cărora a intrat în posesia unor sume considerabile de bani, pe care le-a folosit în interes personal sau pentru funcţionarea SC Ardeleana SA. În concret, inculpatul Tamaş Dorel Cristian a indus în eroare reprezentanţii unei societăţi comerciale, ai unei bănci cât şi Direcţia Generală a Finanţelor Publice Alba, cauzându-le un prejudiciu de două milioane de euro şi 1.166.502 lei. De asemenea, s-a mai stabilit că inculpatul Tamaş Dorel Cristian şi-a însuşit fără drept din patrimoniul SC Ardeleana SA Alba Iulia suma totală de 2.747.292 lei. Pentru a disimula provenienţa ilicită a acestor sume, inculpatul a supus procesului de spălare de bani sumele de 2.047.292 lei şi 1.488.406,10 euro pe care le-a justificat cu titlu de plată a salariilor a doi angajaţi şi achitarea unui credit al SC Ardeleana SA”, se arată într-un comunicat al DNA.
Acelaşi hotel părăsit, alt proprietar
Proprietăţile miliardarului alba iulian Dorel Tamaş şi-au găsit, rând pe rând, alţi proprietari. Hotelul “Continental” din Cluj a intrat în proprietatea “Napocamin” SRL, ce aparţine omului de afaceri Ioan Bene, contra sumei de 5 milioane de euro, prin vânzare directă. Expert Insolvenţă SPRL, lichidatorul judiciar al “Ardeleana” SA a făcut public anunţul în acest sens. Datoriile firmei ”Ardelana SA” , aflată în faliment, se ridică la aproximativ 14 milioane de euro.
”Societatea profesională Expert Insolvenţă SPRL, în calitate de lichidator judiciar al SC Ardeleana SA Alba Iulia – în faliment, aduce la cunoştinţă publică faptul că, în urma procedurii de vânzare directă, desfăşurată în conformitate cu prevederile art.118 din Legea nr.85/2006 şi hotărârea adunării creditorilor SC Ardeleana SA din 12.07.2013, nu au fost depuse supraoferte, drept pentru care societatea ”Napocamin” SRL Cluj-Napoca a fost declarată adjudecatar al imobilului cunoscut sub denumirea „Hotel Continental” situat în Cluj-Napoca, str. Napoca, nr.1 jud. Cluj, la preţul de 5.000.000 Euro”, anunţa managerului general al SC Expert Insolvenţă SPRL, Emil Gros, la momentul cumpărării Hotelului Continental.