Surprizele din ograda taranistilor continua. Si la Cluj-Napoca s-au format doua tabere, una în jurul lui Sorin Tita, presedintele interimar al PNTCD Cluj-Napoca si cealalta în jurul contracandidatului sau pentru presedintia organizatiei, Romulus Luca.La nivel national, PNTCD risca sa rateze colaborarea cu PNL pentru alegerile parlamentare.

În prag de alegeri parlamentare lucrurile nu par sa se calmeze deloc pe scena politica româneasca. Dimpotriva, apele devin tot mai tulburi, mai ales în ceea ce îi priveste pe taranisti. Scandalul de la nivel national, în loc sa se atenueze, s-a extins si în municipiul Cluj-Napoca. Ruptura din Partidul National Taranesc Crestin-Democrat, formarea celor doua tabere conduse de Marian Milut si respectiv de Radu Sârbu, fostul lider al PNTCD Cluj, i-a afectat si pe taranistii clujeni, care în urma cu trei luni au fost lasati de izbeliste dupa ce presedintele filialei municipale a PNTCD, Horea Dan, si-a dat demisia în urma scorului slab obtinut de acesta la alegerile locale. În urma acestei decizii-surpriza, Paul Sorin Tita a fost numit presedinte interimar al organizatiei. Desi lucrurile nu stau deloc „pe roze” pentru PNTCD, existând chiar posibilitatea sa ,,rateze” colaborarea cu PNL pentru alegerile generale din toamna, taranistii continua sa poarte razboaie interne, în loc sa se concentreze pe reorganizarea formatiunii.

Alegeri anulate

În urma cu doua saptamâni, dupa ce timp de trei luni interimatul organizatiei municipale a PNTCD a fost asigurat de Paul Sorin Tita, s-au organizat alegeri interne pentru desemnarea oficiala a presedintelui PNTCD Cluj. În afara de candidatura depusa de presedintele interimar, a mai fost depusa si cea a lui Romulus Luca. Însa surpriza: alegerile noului lider al taranistilor clujeni nu s-au desfasuratasa cum ar fi trebuit.  Dupa momentul în care cei doi candidati pentru functia de presedinte al organizatiei municipale si-au prezentat motiunile, urmatorul pas ar fi fost, în mod normal, sa se treaca la vot. Însa carentele de organizare i-au determinat o parte dintre cei 83 de taranisti clujeni cu carnet de membru sa voteze înainte de a se da startul la vot si au parasit sedinta.

Analizând situatia, reprezentantul conducerii judetene a PNTCD, vicepresedintele Mircea Gavrila, a propus anularea votului si convocarea unei noi adunari generale pentru ziua urmatoare. Zis si facut! Însa si a doua oara lucrurile au luat-o razna… Unul dintre sustinatorii motiunii depuse de Romulus Luca pentru presedintia PNTCD Cluj, Valentin Muntean a acuzat organizatorii adunarii generale de tentativa de frauda, dupa ce Sorin Tita, presedintele interimar al organizatiei municipale a depus o contestatie privind alegerile organizate cu o zi înainte pe motiv ca unii taranisti au votat înainte de a se demara oficial procedura. ,,Avem informatii ca în urna de vot au fost 83 de voturi, în conditiile în care 12 persoane nu au votat, iar la sedinta au fost prezenti 83 de delegati. Probleme au fost de la început, unii colegi au observat ca, desi nu se daduse drumul la vot, în urna erau aproximativ 31 de voturi. Având în vedere aceasta situatie, sustinatorii domnului Luca se vor prezenta la sedinta de azi, dar vom boicota votul. Niciunul dintre  semnatarii motiunii Luca nu va vota”, a declarat Muntean. De asemenea, acesta i-a mai acuzat pe organizatorii sedintei ca nu le-au permis participarea la sedinta unor membri PNTCD cu vechime mai mare de trei luni si cu cotizatia la zi. În acelasi timp, Muntean a precizat ca sustinatorii lui Romulus Luca nu recunosc legalitatea adunarii generale anterioare.

În replica, Tita a declarat: ,,Am depus o contestatie pentru ca mai multe persoane au votat înainte de a se da startul la vot. Adunarea generala de astazi nu va mai avea loc pâna când Biroul Judetean nu se va pronunta asupra contestatiei depuse de mine. L-am anuntat asupra acestui aspect si pe domnul Luca”, s-a aparat Tita.

Solutii taraniste

Situatia taranistilor pare, în acest moment, critica. Daca la nivel national, solutiile au ajuns sa fie cautate cu ajutorul Justitiei, la nivelul municipiului Cluj-Napoca, aceasta sarcina revine Biroului Judetean al formatiunii. Presedintele interimar al PNTCD Cluj, Sorin Tita ne-a declarat ca o noua serie de alegeri va fi organizata dupa ce BJ al PNTCD va lua o decizie finala. ,,Am depus o contestatie la Biroul Judetean pentru ca alegerile organizate  nu mi s-au parut statutare. Nu înteleg motivul pentru care au fost anulate. Poate si din cauza presiunii…Aceasta situatie a fost creata de tabara formata în jurul domnului Luca care nu avea cum sa câstige pentru ca eu am acumulat cele mai multe voturi. Oricum eu vad doua solutii pentru rezolvarea acestei situatii. Ori rezolvam totul pe cale amiabila, ori mergem pe mâna instantelor de judecata din partid”, a explicat Tita. Totodata, acesta a mentionat ca echipa care o are si experienta acumulata de-a lungul anilor îl recomanda pentru presedintia organizatiei municipale a PNTCD. Contracandidatul lui Tita, Romulus Luca a refuzat sa comenteze situatia în care se afla PNTCD Cluj-Napoca.

,,Haos total”

Situatia din PNTCD Cluj-Napoca nu îl lasa rece pe fostul presedinte al organizatiei municipale, Horea Dan. În opinia acestuia, întreaga situatie din PNTCD Cluj-Napoca va degenera într-un haos total, daca nu se va ajunge la o întelegere de comun acord. ,,Eu cred ca întreaga situatie din partid va degenera într-un haos total. Am vazut în presa ce s-a întâmplat, iar reactiile nu au fost deloc favorabile. Sunt de parere ca pâna la urma se va ajunge la un proces lung si inutil. Ar trebui ca cele doua tabere sa se aseze la masa si sa discute. Daca nu se gaseste o cale de mijloc o sa ratam alegerile parlamentare si o sa fim blocati în justitie”, a explicat Horea Dan.

Colaborarea cu PNL, în pericol

La nivel national, situatia din PNTCD este neschimbata. Atât Radu Sârbu, cât si Marian Milut refuza sa gaseasca o cale de mijloc pentru a rezolva criza prin care trece în prezent formatiunea. Având în vedere acest lucru, taranistii risca sa piarda colaborarea cu PNL pentru alegerile parlamentare. Unul dintre liderii PNTCD, Marian Milut i-a cerut lui Calin-Popescu Tariceanu, presedintele PNL sa semneze protocolul dintre cele doua partide, protocol care ar permite intrarea taranistilor în Parlament candidând din partea PNL. ,,Suntem într-o situatie extrem de neplacuta si delicata. Urmare a diversiunii organizate de grupul condus de Radu Sârbu, PNL a avut o ezitare, o amânare în semnarea finala a protocolului de participare împreuna la alegeri” Milut, citat de Mediafax. De asemenea, acesta a explicat ca protocolul de colaborare dintre cele doua formatiuni politice este semnat de prim-vicepresedintele PNTCD, Aurelian Pavelescu si de secretarul general al PNL, Dan Motreanu. ,,Din pacate, domnul Tariceanu nu a facut înca acest gest. Noi îl asteptam pâna sâmbata. În cazul în care domnul Tariceanu înca mai are întrebari cu privire la cine reprezinta în mod legal PNTCD, dezamagirea noastra va fi profunda. Nu este posibil ca la nivelul domniei sale sa nu înteleaga cum stau lucrurile. Eu cred în maturitatea politica a liderilor PNL", a continuat Marian Milut. Conform acordului dintre PNL si PNTCD, liberalii urmeaza sa cedeze candidatilor taranisti 30 de colegii uninominale pentru accederea acestora în Parlament. Potrivit aceleiasi surse, daca liderul PNL, Calin Popescu Tariceanu nu va semna protocolul, taranistii vor participa singuri la alegerile parlamentare.

Timea Moldovan

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here