După ce a stat într-un relativ con de umbră, liderul PSD, Ioan Rus  a revenit iar “în cărţi”. De curând el a fost ales să fie vicepreşedinte pentru regiunea de Nord-Vest şi a declarat că a candidat pentru această funcţie fiind atras de proiectul regionalizării. Însă, revenirea lui Rus în primele rânduri ale politicii are şi alte conotaţii decât regionalizarea. În primul rând, renumitul “grup de la Cluj”, fieful PSD-iştilor reformatori, a renăscut. În al doilea rând, revenirea lui Rus coincide cu faptul că Vasile Blaga a devenit liderul PDL. Iar legătura dintre Rus şi Blaga este Rusu Ioachim Daniel, fost şef la DGIPI.

Prin alegerea lui Ioan Rus într-o funcţie de conducere în cadrul Guvernului, cea de vicepreşedinte pentru regiunea Nord-Vest, se resuscitează celebrul “grup de la Cluj”, în care, în urmă cu câţiva ani, Rus cristalizase o “facţiune” reformatoare a social-democraţilor care a luat, de câteva ori, atitudine în faţa directivelor venite de la Bucureşti.

Însă Ioan Rus, fostul ministrul de Interne, nu face parte doar din “grupul de la Cluj”. El şi-a depus candidatura şi a fost ales în preajma momentului în care cea mai mare parte dintre democraţi, speriaţi de “masculinizarea” pe linie de partid impusă de Elena Udrea, au decis să îl aleagă ca lider PDL pe Vasile Blaga.

PSD-istul clujean Ioan Rus, ca orice politician ardelean, nu este străin de “mişcările” lui Vasile Blaga, astfel, conform unor surse, nu mică ar fi surpriza unei alianţe locale între PSD şi PNL. Nu pentru folosul propriu al politicienilor, ci al regiunii de Nord Vest. De fapt, proiectul regionalizării României este unul dintre proiectele de suflet al lui Rus, el fiind unul dintre iniţiatorii acestor idei. “La faţa locului se decide totul, inclusiv strategiile guvernamentale. Inclusiv modul în care se vor cristaliza în fapt, întâi proiectul de descentralizare, apoi cel de regionalizare. Decizia nr 1 este legată de proiectul de descentralizare în paralel a resurselor şi responsabilităţilor”, a declarat Rus într-o emisiune televizată.

Proiectul lui Ioan Rus este extrem de îndrăzneţ şi de complicat pentru că, practic, prin descentralizare şi ulterior regionalizare, liderii din cadrul viitoarei regiuni vor gestiona toate resursele din această regiune. Iar acest lucru este prea mare pentru a nu fi împărţit.

Cine este “puntea” dintre Rus şi Blaga ?

Unul dintre cei care va beneficia de “meniul regionalizării” este Vasile Blaga, devenit de curând liderul PDL. Legătura între cei doi este “oficiată” de clujeanul Daniel Ioachim Rusu, fost şef de divizie în cadrul DGIPI. De asemenea, Daniel Rusu, fiind unul dintre oamenii de încredere ai liderului PSD, în 2000 a fost angajat de Ioan Rus ca şef de cabinet pe vremea mandatului de ministru de Interne al lui Rus. A ocupat această funcţie până în 2004, când a fost detaşat, ca ataşat de afaceri interne în zona BENELUX. Coincidenţa a făcut ca unul dintre colegii lui Rusu din acea perioadă să se fi numit Gelu Oltean. După acest episod, Daniel Rusu a revenit în ţară, unde în 2007 a ocupat funcţia de şef al diviziei de combatere a criminalităţii organizate din cadrul DGIPI. Ulterior, el a demisionat din această funcţie, când ministerul de Interne a fost preluat de Dan Nica, însă şi-a “cultivat” relaţiile pe filiera lui Vasile Blaga prin intermediul lui Andi Boer, unul dintre foştii şefi de cabinet ai lui Blaga. Rusu a făcut o serie de afaceri împreună cu Boer în domeniul energiei electrice.

Traseul lui Rus

Ioan Rus, fost lider al PSD Cluj a intrat în afaceri la începutul anilor ‘90, iar unul dintre cele mai bune parteneriate pe care a reuşit să le facă a fost cu Ion Ţiriac. În 1993, fostul ministru de Interne a devenit director la RMB Inter Auto SRL (reprezentanţa Mercedes Benz) care era controlată, printr-un off-shore, de omul de afaceri Ion Ţiriac. Rus s-a implicat şi în firmele Napoca Construcţii SA (1991) – acum deţinută de Ion Ţiriac – firmă care lucrează la noua pistă a Aeroportului Internaţional Cluj Napoca. De asemenea, Ioan Rus a avut acţiuni la Autosincron SRL (1991), Elixir Medco SRL (1992), IT Transilvania Invest (1998), Ardtrans Auto SRL (1994), Oil Distribution SRL sau Media Pro Transilvania SA.

Pe linie politică, Ioan Rus a intrat în PDSR în 1994, în 15 august 1996 a devenit prefectul judeţului Cluj, funcţie pe care a avut-o până pe 28 decembrie 1996. După 2 ani a devenit prim-vicepreşedinte al PDSR Cluj-Napoca. În iunie 2000 câştigă funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, iar din decembrie acelaşi an, după câştigarea alegerilor de către PSD, devine ministru de Interne în Guvernul Năstase. Din octombrie 2001, Ioan Rus este ales preşedinte al PSD Cluj şi după un an, vicepreşedinte al PSD. Ulterior, Rus nu a mai deţinut nici o funcţie de conducere, fiind doar membru al social democraţilor clujeni.

Rus vrea să “coaguleze”

La declararea candidaturii, liderul Ioan Rus a susţinut că a decis să candideze pentru funcţia de vicepreşedinte al PSD pentru Regiunea de Nord-Vest pentru că doreşte să contribuie cu ceva la „coagularea energiilor acestei naţii”. „Am avut discuţii cu toţi colegii din Transilvania de nord-vest. După aceste două guvernări de dreapta, avem mult prea multe oraşe şi comunităţi lipsite de speranţă, avem mult prea mulţi concetăţeni care se duc să-şi caute norocul în alte ţări. Mai mult, a apărut o categorie de politicieni gureşi şi neobrăzaţi, lipsiţi de substanţă cu foarte mult voluntarism şi cu extrem demult tembelism care au condus România câţiva ani. Rezultatele acestor prestaţii se văd şi le suportăm cu toţii. (…) Dacă suntem atenţi şi cinstiţi cu noi înşine, ne vom da seama că părinţii noştri, după 50 de ani de comunism aproape că ne-au lăsat o ţară mai în regulă decât cea pe care e cât pe ce să o lăsăm copiilor noştri. Pentru asta trebuie să ne fie ruşine tuturor. Atunci ne gândim cu toţii ce ar fi de făcut ca să contribuim cu ceva la coagularea energiilor acestei naţii”, a declarat Ioan Rus.

 

Răzvan Robu

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.