“Grupul de la Cluj” a absentat de la Conferinţa PSD Cluj la care a fost aleasă echipa de campanie pentru alegerile prezidenţiale şi delegaţia care va reprezenta social-democraţii clujeni la Congresul Extraordinar al partidului. Dâncu şi Rus nu au fost invitaţi. Vasile Soporan critică numirea preşedintelui PSD Argeş, Constantin Nicolescu, ca şi coordonator al PSD Cluj şi spune că nu se va implica în organizarea alegerilor prezidenţiale

Social-democraţii clujeni s-au întâlnit pe 4 septembrie într-o Conferinţă extraordinară pentru a-şi alege echipa de campanie şi pe cei care îi vor reprezenta la Congresul Extraordinar al partidului. Conducerea centrală a PSD a decis, în urma rezultatelor obţinute la ultimele alegeri de PSD Cluj, să trimită întăriri. Astfel, vicepreşedinţii PSD, Cristian Diaconescu şi Constantin Nicolescu, au fost trimişi la Cluj să coordoneze activitatea filialei PSD în campania pentru alegerile prezidenţiale. Conferinţa de la Cluj a avut, însă, şi absenţi de top. Printre aceştia, iniţiatorii “Grupului de la Cluj”, Ioan Rus şi Vasile Dâncu, dar şi deputatul PSD Vasile Soporan, fostul preşedinte al filialei PSD Cluj, înlocuit de Valentin Cuibus în urma rezultatelor slabe obţinute la ultimele alegeri.

Rus, în concediu
 
Ioan Rus, unul dintre mentorii „Grupului de la Cluj”, nu a fost prezent la Conferinţa Extraordinară a PSD Cluj. Acesta spune că nu este la curent cu ceea ce s-a întâmplat la Conferinţă, pentru că a fost plecat din ţară. „Sunt în concediu. Nu ştiu ce s-a întâmplat şi nu vreau să fac afirmaţii în acest sens”, spune Rus.

“Nu am fost invitat”

Fostul strateg al PSD, profesorul Vasile Dâncu, spune că nu a participat la întâlnirea social-democraţilor clujeni pentru că nu a fost invitat şi pentru că, acum, el este doar un simplu membru. “Nu am participat la Conferinţă pentru că nu am fost invitat şi nici nu aveam de ce să fiu invitat, pentru că sunt doar un simplu membru al organizaţiei”, ne-a declarat Dâncu. În ceea ce priveşte neparticiparea la întrunirea PSD Cluj a “Grupului de la Cluj”, acesta spune că a fost doar o chestiune de dorinţă. “<<Grupul de la Cluj>> nu s-a destrămat, pentru că lucrurile spirituale nu se pot destrăma nici dacă am vrea noi. Nu am participat niciunul pentru că nu ne-am dorit, în primul rând, iar în al doilea rând pentru că eram în concediu. Dacă ne-am fi dorit să participăm, am fi mers”, spune fostul senator clujean. Dâncu nu vede ca pe o problemă numirea lui Constantin Nicolescu ca şi coordonator pentru filiala clujeană a social-democraţilor. “Constantin Nicolescu este un prieten de-al nostru, un om serios care face lucruri interesante pentru organizaţia sa. Oricum, el doar sprijină organizaţia. Coordonarea este doar una simbolică. Nu vine el să facă programul pentru organizaţia de la Cluj, dar poate da idei bune. Cei tineri din organizaţie pot învăţa multe de la el. A venit să coordoneze organizaţia pentru că aşa e regula. Nu te poţi coordona singur”, spune Vasile Dâncu.

„Ofensă” pentru Soporan

Deputatul PSD, Vasile Soporan, face şi el parte din lista de „absenţi” a Conferinţei. Acesta a refuzat, însă, să mai comenteze subiectul numirii lui Constantin Nicolescu drept coordonator al PSD Cluj. „Am spus deja tot ce aveam de spus. Nu vreau să mai fac niciun comentariu”, ne-a declarat Soporan. Reamintim faptul că, ulterior conferinţei, Vasile Soporan s-a declarat împotriva numirii lui Cristian Diaconsecu şi a lui Constantin Nicolescu drept coordonatori ai PSD Cluj. “Unul dintre motivele pentru care nu am participat este că Mircea Geoană nu şi-a explicat în suficientă măsură gestul pe care l-a făcut în ceea ce priveşte Clujul. A ales între o exigenţă specifică Ministerului de Externe şi una de tip brownian, de tip Vanghelie. A ales o variantă intermediară, ce nu cred că reprezintă o soluţie viabilă pentru Cluj. Numirea lui Constantin Nicolescu este o ofensă adusă întregii organizaţii”, declara, săptămâna trecută, deputatul clujean.

“Grupul de la Cluj suntem noi”

Actualul preşedinte al PSD Cluj, Valentin Cuibus, vede “coordonarea” lui Nicolescu mai degrabă ca pe o colaborare. “Nicolescu a fost trimis aici, alături de Cristian Diaconescu, pentru a ne ajuta acolo unde am avea nevoie. El poate să îşi spună punctele de vedere, să vină cu sugestii, dar noi, organizaţia de la Cluj, decidem. PSD Cluj nu are niciun fel de problemă în acest moment, ba mai mult, în această clipă avem o echipă foarte unită, care are şanse reale să obţină rezultate bune la alegerile din noiembrie”, spune liderul social-democrat. Acesta ne-a explicat că organizaţia PSD Cluj este pe un trend crescător şi că există deja stabilită o strategie pentru ca PSD să câştige procente bune la alegerile prezidenţiale de la Cluj. “Suntem pe un trend crescător faţă de ceilalţi. În aceste condiţii, noi suntem deja într-o perioadă de precampanie. În perioada următoare, vor urma discuţii cu reprezentanţii fiecărei secţii de vot, vom avea apoi o campanie door-to-door pentru a sensibiliza cetăţenii asupra problemelor existente şi pentru a-i convinge de necesitatea alegerii lui Mircea Geoană în funcţia de preşedinte. Va urma o serie de deplasări în judeţ şi de întâlniri cu cetăţenii din cartiere, dar şi multe altele, surprize pe care vi le vom dezvălui în campania electorală”, ne-a declarat Cuibus. Cu privire la neparticiparea “Grupului de la Cluj” la conferinţa PSD Cluj, preşedintele social-democrat spune că sunt situaţii diferite pentru fiecare în parte. “Sunt două situaţii diferite. Rus şi Dâncu s-au retras, au rămas doar simpli membri ai PSD Cluj şi au anunţat că nu vor să se mai implice. În ceea ce îl priveşte pe Vasile Soporan, acesta este deputat PSD, a fost ales într-un colegiu uninominal, dar a avut susţinerea PSD Cluj. Grupul de la Cluj a reprezentat întotdeauna ceva pentru Cluj. De fapt, acest grup reprezintă organizaţia PSD Cluj, care a avut, la un moment dat, o conducere, iar această conducere a decis să se retragă”, explică Valentin Cuibus.  

Simona Curcian-Maleş

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.