La un an după ce Rusia și-a retras ratificarea din tratatul internațional ce interzice testarea armelor nucleare, țara continuă să colaboreze în monitorizarea globală a testelor nucleare. Declarația a fost făcută de Robert Floyd, șeful Organizației pentru Interzicerea Totală a Testelor Nucleare (CTBTO), și a fost transmisă miercuri de agenția de știri dpa, citată de Agerpres.

Statele membre ale CTBTO au decis marți prelungirea mandatului lui Robert Floyd pentru încă patru ani. În noiembrie 2023, președintele rus Vladimir Putin a retras oficial ratificarea tratatului, scutind astfel Rusia de obligația legală de a respecta interdicția CTBTO. Floyd a descris decizia ca fiind „foarte dezamăgitoare și profund regretabilă”.

Deși nu mai este obligată să respecte tratatul, Rusia a activat recent o nouă stație de monitorizare pentru detectarea testelor nucleare, a adăugat Floyd. În prezent, Rusia operează 32 de stații care transmit date către CTBTO și alte state, acestea făcând parte dintr-o rețea globală de aproximativ 300 de puncte de măsurare ce urmăresc vibrații, unde sonore și semnale chimice asociate potențialelor teste nucleare.

„Statele știu că, dacă ar alege să testeze, nu pot ascunde asta”, a subliniat Floyd, subliniind transparența rețelei de monitorizare, relatează G4Media.

Președintele Putin a argumentat retragerea Rusiei invocând dorința de a menține aceleași opțiuni strategice ca Statele Unite, o altă mare putere nucleară care nu a ratificat niciodată tratatul CTBTO. Totuși, SUA și majoritatea statelor respectă interdicția de testare din anii ’90, excepția notabilă fiind Coreea de Nord.

Referindu-se la schimbarea administrației în Statele Unite, Floyd și-a exprimat așteptarea ca relația CTBTO cu noua administrație Trump să rămână constructivă, bazându-se pe colaborarea pozitivă din timpul primului mandat al fostului președinte.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.