În timp ce suntem preocupaţi cu meschinăriile noastre româneşti, imperiul vecin de la est îşi continuă aproape nestingherit programul de înarmare în peninsula Crimeea, zona de Est al Ucrainei şi zona Mării Negre. Din când în când apare cate un comunicat din partea partenerilor noştri vestici privind măsuri de prevenire a agresivităţii Rusiei. Cum este anunţul din 22 februarie, a. c., zi în care se face publica intenţia SUA de a trimite pe teritoriul Romaniei a 1 000 de militari. Aceştia vor ajunge cândva prin 2017, dată care în timp, nouă ni se pare extrem de îndepărtată.
Conform informaţiilor transmise prin portalul ucrainean Liga.net, în acest moment sunt cinci baze militare de-a lungul frontierei dintre Ucraina şi Rusia care au luat o amploare fără precedent. Una din acestea este regiunea Belgorod plasată la mai puţin de 25 de kilometri de frontiera Ucrainei. Aici s-au ridicat cazărmi care pot adăposti 3 500 de militari, depozite pentru obuze, de artilerie şi rachete. Baza are o suprafaţă de 6 000 de metri pătraţi şi are un spital de campanie. Conducerea militară a Rusiei a anunţat existenţa aici a Diviziei a-10-a, Garda de Tancuri. Tot la frontiera cu Ucraina, Rusia şi-a plasat la Boguciar o bază militară cu un depozit important de armament. Se poate desfăşura aici un efectiv de 5 210 de militari şi 1 300 de tipuri de echipamente militare, scrie Liga.net.
În aceeaşi zonă, Rusia îşi consolidează dispozitivul de la Voronej unde şi-a transferat comandamentul Armatei a-20-a. La Kadmovski, regiunea Rostov, se construieşte un adevărat oraşel militar. Aici se vor desfăşura trupe speciale ale Serviciului de Informaţii al armatei Ruse şi ale Ministerului Rus de Interne. S-au finalizat construcţia a trei tabere de antrenament pentru 500 de militari, care potrivit serviciilor secrete ucrainiene, aici erau instruiţi militari ruşi înainte de a fi trimişi în Doneţk şi Lugansk.
Concomitent, Rusia negociază cu Belarus desfăşurarea unei baze aeriene la Bobruisk, pe teritoriul Belarus, cam la 190 de kilometri de frontiera Ukrainei. Deocamdată doar indecizia Belarusului a amânat implementarea în ianuarie, acest an, a desfăşurării avioanelor ruseşti de vânătoare Su-27 şi a unei escadrile de elicoptere Mi-8.
Crimeea nu este un loc pentru desfătarea turiştilor ci este în primul rând o bază militară de anvergură. Aici Rusia şi-a trimis avioane de lupta şi elicoptere care desfăşoară în acest moment exerciţii militare de amploare, care conform programului stabilit la Moscova, se vor încheia pe data de 25 februarie, 2016. Anunţul a fost făcut de Aleksandr Tkaciuk, purtătorul de cuvânt al Seviciului de Securitate (SBU) a Ucrainei, anunţ preluat de Agerpres. În ediţia electronică a Agerpres se publică anunţul conform căruia în acest moment se desfăşoară exerciţii militare de amploare a trupelor ruseşti atât în Marea Neagră cât şi în Marea Azov. Purtătorul de cuvânt ukrainean confirmă că în această săptămână Moscova a trimis în Crimeea zece avioane Il-76, echipament militar şi 10 elicoptere. În peninsulă a fost relocat “un grup tactic de luptă”, rusesc.
La 15 februarie, a. c., şeful Serviciului de Securitate a Ukrainei, Vasile Gritak, a declarat că “Rusia formează din locuitorii regiunii Donbas al treilea corp de armată” sub comandament rusesc, care va fi desfăşurat în regiunea rusească Rostov”. El nu exclude ca în actuala acţiune de consolidare a trupelor ruseşti la frontiera cu Ucraina, armata rusă să facă front comun cu aşa zişii “rebeli ruşi”, separatiştii din regiunea Lugansk.
De ce sunt importante toate acestea pentru noi ? Pentru că frontiera noastră de se află la 370 de kilometri de peninsula Crimeea. Pentru că am scris încă în urmă cu trei ani (ca şi Traian Băsescu), că ambiţiile Rusiei sunt să ajungă şi să controleze Gurile Dunării iar acestea sunt pe teritoriul României. Pentru că preocupările noastre trebuie să fie apărarea acestui teritoriu. Foarte des stau de vorbă cu moldoveni din Republica Moldova, stabiliţi la Cluj. Toţi îmi subliniază faptul că există peste 900 000 de moldoveni care lucrează în Rusia şi care aşteaptă să-şi ia pensiile din această ţară. Toţi mai adaugă că niciodată nu vor avea o atitudine ostilă faţă de Rusia. Pentru că toţi molovenii cunosc foarte bine limba rusă şi iubesc istoria acestui imperiu de la răsărit. Pentru că toţi moldovenii împărtăşesc aceeaşi religie, obiceiuri şi valori cu ruşii. Pentru că în orice moment situaţia geopolitică din regiunea noastră se poate schimba. Iar noi vom pierde din nou ca de sute de ori în istoria României.
Prof. Emil Aluaş 24 februarie, 2016
Preşedinte-Fondator Cluj-Napoca, RO
Fundaţia PRO WEST
Prezentare autor:
Cadru universitar în Europa şi SUA, refugiat politic în SUA în 1986, publicist cu peste 700 de editoriale/articole/interviuri, publicate în România, Germania (Stuttgart), SUA, profesorul Emil Aluaş este fondatorul şi preşedintele Fundaţiei PRO WEST, Cluj