Vladimir Putin a semnat decretele pentru declararea independenței regiunilor Herson și Zaporojie, urmând ca în cursul zilei de astăzi să găzduiască la Kremlin o ceremonie de anexare a patru teritorii din Ucraina.

Rusia transmite că este pregătită să rupă tratatele esențiale semnate la finele celui de-al Doilea Război Mondial, gata să intre, inclusiv cu prețul unei alte confruntări globale, în etapa refacerii puterii sale imperiale și a redobândirii privilegiilor și teritoriului URSS.

1. Putin anunță azi că, în mod deschis, Rusia renunță la respectarea tratatelor internaționale și a Cartei ONU. Anexarea prin forță de noi teritorii înseamnă, pur și simplu, invazie militară a unei țări independente și suverane, recunoscută ca atare de întreaga comunitate internațională. Adică, exact în oglindă, se repetă procesul invadării Finlandei, motivul pentru care URSS a fost exclusă din Liga Națiunilor. Germania nazistă a făcut la fel, Japonia aliată ei a procedat identic invadând China și alte teritorii din Asia de sud-est. S-a sperat că lecția de atunci a fost suficientă pentru a se putea impune fără probleme reglementările ulterioare care din Carta Organizația Națiunilor Unite și din tratatele și acordurile ulterioare care au desenat arhitectura încă actuală a relațiilor internaționale. Iată, din septembrie 2022, nu mai este așa și, de acum înainte se deschide larg ușa oricăror acțiuni de forță prin care un stat sau altul să-și poată impune cu forța ambițiile teritoriale, invocând precedentul oficializat azi la Moscova.

2. Putin anunță astfel că procesul este unul în desfășurare, multidirecțional, răspunzând unor eventuale, din ce în ce mai posibile, cereri independentiste exprimate de comunități rusofone din diverse zone ale fostei URSS. Este vorba despre un proces gândit în etape succesive, din ce în ce mai ample. S-a început discret, pentru a testa reacțiile și capacitatea de a acționa unitar a Occidentului, folosind în Crimeea trupe rusești anonimizate, „omuleții verzi” de care s-a făcut atâta haz, rezultatul fizic fiind o anexare ultra-rapidă și fără niciun fel de opoziție locală în peninsula deja ocupată. De data asta, în Ucraina a fost lansată faza superioară, cu aport masiv de trupe rusești purtând însemne naționale și angrenate în „operațiunea militară specială” care are acum rezultatul de care-l anunță Putin, adică anexiune de teritorii care, de acum înainte, precum Crimeea, vor face parte din Federația Rusă.

3. Este un proces în desfășurare deoarece, dacă aceasta este logica de la Kremlin, este limpede că vor urma și celelalte regiuni sau zone unde există un procent important de populație rusofonă, adică întreaga zonă de sud, cu adăugarea Transnistriei și Găgăuziei. Dar, foarte probabil, nu numai atât deoarece de la Kremlin s-a repetat analiza pe care Putin a rostit-o, neluat în seamă de occidentali: ce se întâmplă acum în Ucraina este rezultatul direct al prăbușirii UREE, „cea mai mare tragedie a sec.XX” . Nu mai este vorba doar de ambiție neo-imperială, este vorba despre transpunerea în practică aplicarea a tuturor capitolelor care compun lucrarea EURASIA, adică refacerea tuturor hărților acestei părți de lume în care trăim în lumina noului centru de putere al Rusiei renăscute. Operațiunea de acum nu este altceva decât o componentă a încercării de refacere geografiei de putere de odinioară, de data asta direct prin forța armelor și anunțând lumea întreagă că, în cazul în care va răspunde într-un fel, replica va fi considerată drept atac împotriva intereselor naționale de securitate ale Rusiei.

4. Nu mai este vorba doar despre Ucraina, este vorba, la modul cel mai precis, de redefinirea „spațiului vital” pe care Rusia lui Putin îl consideră ca insuficient între granițele actuale și, indirect dar de acum foarte limpede, spune că-l va deschide în continuare. Devine de acum logică și extrem de necesară, pentru a evalua cu exactitate ambițiile lui Putin, comparația între harta fostei URSS și cea a Federației Ruse de azi. Și cred că așa ar trebui făcut din moment ce anunțul anexării de teritorii anulează toate jocurile diplomatice cunoscute și aplicabile exersate în ziua de azi și, cum spuneam, deschide posibilități infinite pentru refacerea granițelor aruncând în joc amenințarea folosirii forței, la fel de veche precum existența însăși a omenirii. Aici suntem, nu mai este niciun fel de exagerare, asta e perspectiva, astea sunt armele și acum descoperim cu uluire că Putin și ideologii săi militari și civili, au săpat de mult timp tranșeele noului război în văzut unei lumii care nu a vrut să vadă.

5. Vrem sau nu să recunoaștem acest lucru, începând de azi Putin pune din nou lumea în fața unul fapt împlinit. Mizând că, așa cum s-a întâmplat în cazul Crimeei, că faptul împlinit este și ireversibil. Să vedem, căci mersul lumii, oricum ordinea politică și militară în zona noastră de lume, depinde în mod direct de capacitatea liderilor noștri de a găsi un răspuns care să-l impresioneze oarecum pe Vladimir Putin. Dacă nu, oare cine va urma pe o listă rusească a recuperărilor de teritorii?

Sursa: adevarul.ro

Citește și: Elevii dintr-o comună clujeană merg zilnic 10 km pe jos până la școală

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.