Peste 55 de milioane de cetăţeni ruşi au votat pentru Vladimir Putin în cadrul alegerilor prezidenţiale din 18 martie, a anunţat luni Comisia Electorală Centrală de la Moscova, după ce au fost numărate 99% dintre circumscripţiile electorale, relatează site-ul agenţiei Tass.
Preşedinţii din Serbia, China, Cuba şi Venezuela l-au felicitat, luni, pe Vladimir Putin pentru victoria înregistrată în cadrul alegerilor prezidenţiale din 18 martie, în urma cărora liderul de la Kremlin a obţinut peste 76% dintre voturile exprimate.
Preşedintele sârb Aleksandr Vucici a fost primul şef de stat care i-a transmis un mesaj lui Putin. Recent, Vucici a anunţat că Serbia va păstra legături strânse cu Rusia şi nu va impune niciodată sancţiuni împotriva Moscovei, chiar dacă negociază aderarea la Uniunea Europeană.
„Vă rog să acceptaţi felicitările mele sincere pentru realegerea în calitate de preşedinte al Rusiei şi urările de a vă conduce în continuare ţara pe calea clar definită a progresului, în beneficiul tuturor cetăţenilor. Sunt încrezător că, prin prisma talentului remarcabil de lider, cu o înţelegere clară şi o voinţă inflexibilă, responsabilitate şi angajament faţă de cauza dumneavoastră, veţi continua să aveţi succes în rezolvarea tuturor problemelor importante pentru Rusia şi în implementarea planurilor de dezvoltare a ţării„, se arată într-un comunicat al preşedinţiei de la Belgrad.
Liderul venezuelean Nicolas Maduro şi preşedintele cubanez Raul Castro l-au felicitat, de asemenea, pe Vladimir Putin, accentuând victoria categorică a acestuia în cadrul scrutinului prezidenţial şi legăturile strânse între Caracas şi Moscova, respectiv între Havana şi Moscova.
Preşedintele chinez Xi Jinping a transmis că, sub conducerea lui Vladimir Putin, „poporul rus joacă un rol important pe scena internaţională, urmărind cu fermitate calea de dezvoltare a unei mari puteri„.
După anunţarea rezultatelor parţiale, preşedintele rus în exerciţiu a declarat că parteneriatul strategic cu China este extrem de important şi că va urmări dezvoltarea relaţiilor bilaterale cu regimul de la Beijing.
„Nivelul relaţiilor dintre Rusia şi China este fără precedent. Preţuim foarte mult acest parteneriat strategic. Îl felicităm pe preşedintele Xi Jinping pentru realegerea în calitate de preşedinte al Republicii Populare Chineze şi ne exprimăm încrederea că, sub conducerea acestuia, China şi Rusia vor face totul pentru a spori cooperarea„, a spus Putin.
Pe locul doi în preferinţele ruşilor s-a clasat Pavel Grudinin (Partidul Comunist), care a obţinut 12,73% dintre sufragii, iar Vladimir Jirinovski (Partidul Liberal Democrat) a obţinut 6,13%.
Ksenia Sobciak (Iniţiativa Civică) are până în prezent 1,46% dintre voturi, fiind urmată de Grigori Iavlinski (Iabloko) – 0,87%, Boris Titov (Partidul Creşterii) – 0,67%, Maxim Suraikin (Comuniştii Rusiei) – 0,66%, Serghei Baburin (Uniunea Naţională a Rusiei) – 0,64%.
Potrivit datelor preliminare, Vladimir Putin a primit 91,7% dintre voturile exprimate în regiunea Crimeea, anexată de Rusia în anul 2014, ca urmare a unui referendum, o manevră criticată dur de Occident.
Prezenţa la vot în Rusia a fost de 63,7%.
Vladimir Putin a dominat scena politică din Rusia ultimilor 18 ani, iar cel mai important obiectiv al liderului de la Kremlin îl reprezintă recâştigarea influenţei internaţionale a Rusiei.
Fost ofiţer KGB şi fost director al FSB, Putin a ajuns preşedinte al Rusiei după atacurile teroriste din 1999 din Moscova. În acest fel, foşti ofiţeri ai serviciilor de securitate ruse au preluat controlul politic şi au distrus perspectivele democraţiei reprezentative.
Ales prima dată la preşedinţie cu 53 la sută din voturi în timp ce era şef de stat interimar după demisia predecesorului său Boris Elţîn, şi graţie unui război lansat în Cecenia după atentate sângeroase la Moscova, Putin a fost reales triumfal în 2004 cu peste 71 la sută din voturi.
Creşterea rapidă a nivelului de viaţă, permisă în special de creşterea cursului mondial al petrolului şi de o politică percepută ca restabilind locul ţării pe scena mondială, a alimentat această popularitate, potrivit sociologilor.
Vladimir Putin a rămas cel mai puternic om din ţară după ce l-a propulsat, în 2008, la preşedinţie pe Dmitri Medvedev, unul dintre subordonaţii săi, Constituţia nepermiţându-i să candideze pentru un al treilea mandat consecutiv.
În toţi aceşti ani, Putin a avut obiectivul a fost restaurarea influenţei Rusiei în lume, el catalogând colapsul Uniunii Sovietice drept ”cea mai mare catastrofă geopolitică a secolului al XX-lea”.