Universitatea Politehnica din Bucureşti a inaugurat, în cadrul Facultăţii de Automatică şi Calculatoare, Centrul Internaţional de Excelenţă în Inteligenţă Artificială.
Proiectul este realizat în parteneriat cu Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti, Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” şi Universitatea Tehnică din Republica Moldova şi se află sub patronajul Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO.
Astfel, Centrul va dezvolta un ecosistem de excelenţă în cercetare şi inovare în domeniul Inteligenţei Artificiale (IA) şi va crea un mediu dedicat cercetării fundamentale şi aplicate, ideilor inovatoare, cooperării între entităţile publice şi private care dezvoltă tehnologii de IA şi aplicaţiilor bazate pe aceasta, se arată într-un comunicat transmis duminică AGERPRES.
”Acest ecosistem va permite României să fie poziţionată ca un jucător important în peisajul global european al Inteligenţei Artificiale, dar va oferi şi organizaţiilor interesate să implementeze aplicaţii ale IA oportunitatea de a beneficia de infrastructură de cercetare şi specialişti de cel mai înalt nivel”, precizează sursa citată.
Centrul urmăreşte stabilirea de parteneriate şi realizarea de proiecte comune de cercetare şi dezvoltare cu companii naţionale şi multinaţionale din România şi implementarea soluţiilor de IA în aplicaţii comerciale.
Potrivit reprezentanţilor UPB, tehnologiile IA pot contribui la promovarea creşterii economice incluzive, la rezolvarea provocărilor globale – cum ar fi schimbările climatice şi asistenţa medicală îmbunătăţită – şi inclusiv în lupta împotriva pandemiilor.
Domeniile abordate în cadrul centrului vor varia de la utilizarea IA în aplicaţii medicale, educative, în robotică, securitate cibernetică, până la sprijinirea domeniilor industriale de interes din România – inclusiv prin formularea de politici care să sprijine industria.
„După cum ştim cu toţii, Inteligenţa Artificială este un domeniu care a devenit din ce în ce mai important pentru toate industriile. În ultimul an, 7% dintre întreprinderile din UE cu cel puţin 10 angajaţi au folosit aplicaţii IA, iar numărul este în creştere rapidă. Rata anuală de creştere estimată în organizaţii între 2020 şi 2027 este de 33,2%. Se preconizează că piaţa globală de IA va creşte în următorii câţiva ani, atingând o valoare de piaţă de 190,61 miliarde USD în 2025. Toate acestea sunt un indicator clar că există o nevoie profundă de un Centru Naţional de Excelenţă în Inteligenţă Artificială care să poată ajuta la îmbunătăţirea a ceea ce IA are de oferit societăţii în general, dar şi să ajute companiile să implementeze soluţii complexe pentru nevoi foarte specifice”, a declarat rectorul UPB, Mihnea Costoiu.
La rândul său, rectorul UMF Carol Davila din Bucureşti, Viorel Jinga, a subliniat că „Centrul Naţional de Excelenţă în Inteligenţă Artificială va deschide noi şi noi orizonturi către tot ceea ce înseamnă cunoaştere aprofundată prin noile mecanisme informatice ce compun astăzi sisteme inovative integrate într-un ansamblu complex definit generic digitalizare, iar prin integrarea UMFCD în acest important parteneriat, medicina românească va înregistra în tot ansamblul său un plus de valoare considerabil”.
Totodată, rectorul UNATC, Liviu Lucaci, a precizat că „artele, ştiinţele şi tehnologia pot acum să se ajute unele pe altele în beneficiul omului şi cum un astfel de Centru îşi are locul firesc în universităţi – aceste instituţii întorcând de fiecare dată societăţii rezultatele cercetărilor lor – noile programe şi proiecte ce se vor derula aici, prin contribuţia creativităţii artistice a UNATC, vor îmbunătăţi în mod firesc viitorul umanităţii”.
sursa: agerpres.ro
Citește și: Cercetătorul care a descoperit varianta Omnicron transmite un avertisment sumbru