Cazul Academiei Luceafărul încă are elemente misterioase iar declarațiile oficialilor par să fie contradictorii în unele aspecte. Reporterul Gazeta de Cluj continuă ancheta cu privire la Academia de fotbal Luceafărul U Cluj care conform surselor s-ar fi transformat dintr-o rampă de lansare a viitorilor fotbaliști, într-o afacere a managerilor care o conduc. Lucrurile rămân incerte deoarece declarațiile oficialilor schimbă puțin perspectiva situației.
Dacă articolul din numărul precedent al publicației a creat mari controverse în rândul celor implicați în această poveste, reporterul Gazeta de Cluj a încercat în continuare să aducă la lumină detaliile ascunse ale cazului dar aparent existente, pe principiul „nu iese fum fără foc”. Managerii cluburilor sportive s-au sesizat imediat invocând un drept la replică foarte bine pus la punct prin intermediul căruia au dezmințit aproape în totalitate cele afirmate în articol. Nu doar ei sunt cei care au reacționat în urma publicării materialului, ci și părinții copiilor care au confirmat informațiile noastre, plusându-le cu și mai multe acuzații la adresa managerilor.
Mărturisirile surselor despre situație
Potrivit informațiilor primite de la surse, Academia Luceafărul își desfășoară activitatea pe patru terenuri de fotbal dintre care doar unul dintre acelea le aparține lor, iar celelalte trei ar fi puse la dispoziție de U Cluj cele 4 terenuri sunt denumite astfel: Babeș T4, Babeș Mic, Babeș T1 și Babeș T2. Pentru a clarifica această situație, reporterul Gazeta de Cluj a luat legătura cu diverse persoane implicate care să ofere informații asupra acestui fapt.
Reacția președintelui U Cluj, Radu Constantea:
Reporterul Gazeta de Cluj l-a contactat telefonic pe Radu Constantea, președintele U Cluj pentru a-i cere explicații cu privire la sponsorizările oferite către Academia U și la existența unui protocol de colaborare între cele două instituții, U Cluj și Academia Luceafărul U Cluj: „ Nu se oferă nicio finanțare către Academie, din partea U Cluj. Copii care au peste 14 ani sunt ai Universității Cluj. În ceea ce privește terenurile, pentru terenul patru există un protocol între Academie și Universitatea Babes-Bolyai în rest nu știu nimic, noi avem un singur teren pe care îl folosim având un protocol semnat cu Universitatea Babeș iar acela îl folosim pentru echipa mare. Noi mai avem doar o bază închiriată la Complexul Sportiv Transilvania, fosta bază Clujana, unde activează echipele U19, U17 și U16 în funcție de programul pe care îl au. ”
Reacția Directorului General Administrativ UBB, Ioan Neag:
Domnul Ioan Neag a fost contactat de către reporterul Gazeta de Cluj telefonic inițial iar răspunsul său a fost acesta: „Noi cu Academia nu avem absolut niciun protocol sau înțelegere. Ei jucau pe terenurile UBB fără nicio aprobare, lucru care ar fi trebuit să nască ceva dosare penale. Cu clubul U Cluj avem protocol dar cu Academia nu. Ei jucau fără nicio taxă”.
Ca urmare a discuției, reporterul Gazeta de Cluj a trimis pe email-ul domnului Ioan Neag câteva întrebări specifice care să elucideze misterul terenurilor pe care joacă cei de la Academia Luceafărul. Ziua după reporterul a fost contactat telefonic de către domnul director care a afirmat: „Nu am auzit de cele trei cluburi pe care le-ați specificat în email, UBB are un protocol cu firma MARSTAN pentru un teren sintetic unde cei de la UBB au exclusivitate până la ora 14:00 iar cei de la Marstan între orele 14:00 și 19:00”. Cât despre faptul că ziua precedentă acesta părea să știe că Academia Luceafărul joacă pe mai multe terenuri, a doua zi, întrebat despre situația celor patru terenuri trecute în orar acesta a afirmat: „Joacă pe unul singur, pe care îl împart în patru pentru a se putea antrena mai multe grupe”.
După reacția managerului Academiei Luceafărul Cluj, Adrian Crișan, situația se schimbă:
Declarația domnului manager, Adrian Crișan, trebuia să vina în completarea întregului cadru creat până în momentul de față, însă după spusele acestuia, povestea pare să ia o altă întorsătură. Și mai mult decât atât, unele aspecte încă rămân incerte.
Reporterul nostru l-a întrebat pe domnul Crișan cu privire la numărul de terenuri pe care copiii celor trei cluburi joacă, acesta a afirmat că există doar un teren unde cei de la Academia Luceafărul își desfășoară activitatea. Întrebat fiind despre cele patru terenuri care apar în tabelul cu programul săptămânal de desfășurare a antrenamentelor, acesta a răspuns astfel: „Juniorii noștri, de la Academia Luceafărul, conform protocolului de la 14 ani se legitimează pe Universitatea Cluj, ei trebuie să se antreneze pe teren mare. Domnul Cosmin Irimieș, care a plecat în vară, a spus că acești copii din 2004-2005 trebuie să își desfășoare activitatea într-un teren mai mare, iar ei nu au avut teren pe care să-l pună la dispoziție. Au rămas să facă antrenamente pe terenul 4 o parte din ei și probabil din acest motiv o parte din copii au făcut pe celelalte terenuri. Pe terenul 1 au făcut antrenamentele cei din 2004-2005. Cei de la U Cluj se antrenează și pe terenul 4 care este al nostru, făcut din surse proprii de către mine și Marius Stan având un protocol cu UBB. ”
Ca o concluzie în ceea ce privește situația terenurilor este că vina principală a cade asupra Universității Cluj: „Nu vreau să se creeze o confuzie, Universitatea Cluj nu are niciun teren în parcul Babeș, pe când eu am o proprietate privată acolo. Nu știu cine a jucat pe celelalte terenuri de care spuneți, probabil că m-au rugat cei de la UBB să-i las să facă antrenamente pe terenul de tenis și să facem noi pe jumate. Sau probabil, juniori de la U Cluj au făcut și pe T1. Deci sigur pe T1 și T2 au făcut cei de la U Cluj, nu cei de la Academia Luceafărul. Pentru că U Cluj nu are nimic în parcul Babeș, doar închiriat terenul de la Clujana și acum mai nou două ore pe zi la Baza Dan Anca. Deci noi în cazul în care am făcut vreodată vreun antrenament pe terenul T1 am făcut pentru că noi suntem îmbârligați de UBB.”
Managerul Academiei Luceafărul a enumerat diversele ajutoare pe care le oferă Universității Cluj părând oarecum nemulțumit de diversele facilități pe care le oferă: „Universitatea Cluj nu are niciun drept să se antreneze pe T4, de 4 ani de zile noi îi lăsăm în regim gratuit să se antreneze atât pe juniori cât și pe cei din echipa mare, noi asta o facem benevol. Mai mult decât atât echipa mare de la Universitatea Cluj a mâncat de nenumărate rânduri la mine de zeci de mii de lei, am și facturile dovadă, bani care nu mi s-au achitat pentru că tot timpul ziceau că nu au bani și așa mai departe și am decis astfel să trecem cu vederea. Echipamentele pe care juniorii de la U Cluj le au, sunt cumpărate de mine personal. În momentul de față echipa mare de la U Cluj merge cu autocarul Academiei la antrenamente în fiecare zi în regim gratuit. Noi plătim șofer, coordonator de trafic, reparații, ITP și toate cele. Și antrenorii sunt plătiți tot de Academia noastră, nici gând ca U Cluj să dea ceva bani. De asta e supărarea noastră pentru că noi am ajutat foarte mult U Cluj și nu știm de ce s-a ajuns la probleme de genul ăsta. ”
Nemulțumirile par să fie majore în privința diverselor „datorii” neachitate de către U Cluj care se pare că mereu „își uită portofelul acasă” când e de plătit ceva: „Antrenorii noștri antrenează și echipa de la U Cluj, plătiți de noi. Acum în ultimul timp i s-a făcut un contract la unul dintre antrenorii noștri și am vorbit să-i facă și la celălalt pentru că nu e ok să plătim tot noi. Mai mult decât atât, noi plătim chirii la copii care sunt aduși din țară și îi cazăm în apartamente, plătindu-le chiria lunară. Deci copii din 2004-2005 stau în chirii plătite de noi, pentru că noi i-am adus pe copiii ăia și nu ne putem bate joc de ei. Sau încă ceva, luați legătura la Boierul și întrebați-l de când nu i s-au plătit facturile pentru masa la copii. Omul acesta este disperat pentru că are 17.000 de lei pe care nu i-a primit și a zis că nu le mai dă de mâncare la copii. Încă un aspect este acela că aproape toți copiii de la Academia Luceafărul dar și de la U Cluj mănâncă des gratis șa mine la Restaurant. Am o factură de 30 de mii de lei pe care am șters-o, pentru că nu le iau bani pentru mâncare.”
După ce au fost clarificate aceste aspecte, reporterul Gazeta de Cluj a trecut și la anumite părți legale care sunt destul de importante și trebuie clarificate. Statutul Asociației Județene de Fotbal este condus de către un Regulament de organizare și funcționare care este subordonat Federației Române de Fotbal. După caz acest regulament este completat de către dispozițiile Regulamentului de Organizare a Activității Fotbalistice, Regulamentului Disciplinar, Regulamentului privind Statutul și Transferul Jucătorilor, Legilor Jocului pentru fotbal în 11 și a altor norme specifice activității competiționale.
Federația Română de Fotbal stabilește la articolul 3, alin. 3 al regulamentului său că: „ Structurile sportive şi oficialii acestora trebuie să se conformeze următoarelor reguli: Un acţionar la un club organizat ca societate comercială sportivă pe acţiuni nu are dreptul de a fi acţionar sau de a deţine oricare funcţie/calitate în cadrul unui alt club; Un oficial al unui club nu are dreptul să deţină acţiuni sau să ocupe o altă funcţie la un alt club; Nicio persoană fizică sau juridică nu poate controla sau influenţa mai mult de un club, un astfel de control sau influenţă însemnând: deţinerea majorităţii drepturilor de vot a acţionarilor; dreptul de a numi şi demite majoritatea membrilor organelor administrative, de conducere sau control ale clubului respectiv; capacitatea de a exercita prin orice mijloace o influenţă decisivă asupra hotărârilor clubului.
Întrebat fiind de acest aspect inițial domnul Crișan Adrian a afirmat următoarele: „Pe SC Luceafărul e doar Marius Stan, pe Academie sunt eu iar la societatea pe acțiuni suntem amândoi. Noi am făcut aceste trei asociații, chiar dacă puteam să lucrăm pe una singură pentru că ne-am dorit să dăm șansa la copii să joace în campionatul local, județean și național. Din acest motiv am decis să deschidem mai multe cluburi și eu nu văd nicio problemă în asta, pentru că oferim copiilor posibilitatea să facă sport. Ce se întâmpla cu ceilalți copii dacă noi nu deschideam mai multe cluburi? Deci noi nu am făcut nimic rău cu asta.”
După ce a contactat telefonic un jurist și un avocat, domnul manager a revenit cu un telefon spunând următoarele: „Nu are nicio treabă acest regulament cu ce facem noi, noi nu suntem incluși în Federația Română de Fotbal deci nu ni se aplică”
Ca încheiere, domnul manager a ținut să transmită un mesaj către conducerea U Cluj: „Dacă ei nu vor să continuăm acest parteneriat pe care l-am făcut oricum la insistențele domnilor Neluțu Sabău, Cosmin Irimieș și Radu Constantea, pentru noi nu e nicio problemă să ne vedem de drumul nostru, muncind în continuare ca să scoatem cei mai buni fotbaliști din România”.
Doamna reporter, eu va felicit pentru curajul de a aborda o chestiune grava dar și f grea. Cred ca veți ajunge unde nici nu bănuiți. Sub conducerea marelui U-ist Sabau, care a jucat 1 an la U, au săvârșit nelegiuirea de a ceda adevărată bogatie dintotdeauna a echipei, copiii. Noi părinții care am dorit sa ne joace copiii la U, ne trezim ca se contorizează pentru ros-albăstrii de la Luceafarul….. De ce? Pentru bani doamna reporter, pentru bani. Desigur, acum se va rupe U de Luceafarul. Dar stați ce sa se rupă? Asa zisa entitate U LUCEAFARUL nu exista juridic. E o mica secta făcută de unul la care-i plac sectele. Bravo doamna. Hai U!
Domnule patron Crișan! De ce ni va angajați un contabil? Din cei 50000 lei declarați profit anul trecut, va plătești mâncarea de care vorbiți, adică 47000 lei. Și rămâneți cu banii în celalalt buzunar iar statul lua impozit doar din 3000.
Ei, ei! Dumneavoastră care jonglat cu ONG și fundații sa evitați impozite!? V-a scăpat asta. Aveți prea mulți…… Luceferi! Un cotizant la un Luceafăr