Înregistrările realizate de SRI în baza mandatelor de siguranţă naţională nu mai pot fi folosite ca mijloace de probă în dosarele penale, a stabilit Curtea Constituțională a României, într-o decizie adoptată marți, 4 februarie.

În ultimii ani, interceptări ale SRI pe probleme de securitate națională au fost utilizate de procurori ca probe, în vederea instrumentării unor dosare penale. Astfel, la un moment dat emiterea mandatelor pe probleme de siguranță națională devenise o practică curentă în dosarele de corupție.

CCR a judecat excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art.139 alin.(3) din Codul de procedură penală coroborate cu cele ale art.11 alin.(1) lit.d) din Legea nr.51/1991 privind securitatea națională a României.

Conform deciziei adoptate, art. 139 alin.(3) din Codul de procedură penală prevede că „Înregistrările prevăzute în prezentul capitol, efectuate de părţi sau de alte persoane, constituie mijloace de probă când privesc propriile convorbiri sau comunicări pe care le-au purtat cu terţii. Orice alte înregistrări pot constitui mijloace de probă dacă nu sunt interzise de lege. „;

Iar art.11 alin.(1) lit.d) din Legea nr.51/1991: „(1) Informaţii din domeniul securităţii naţionale pot fi comunicate: […] d) organelor de urmărire penală, când informaţiile privesc săvârşirea unei infracţiuni.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.