Ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, Lucian Romaşcanu, a declarat, joi, într-o conferință de presă, că se încearcă expunerea sculpturii „Cuminţenia Pământului” în Sala „Brâncuşi”, înainte de luna februarie, când va expira contractul de custodie a acesteia semnat cu Muzeul Naţional de Artă al României (MNAR). El a precizat că au fost reluate negocierile în privinţa lucrării de artă, urmând să mai fie efectuate evaluări de către experţi, după ce suma de 5 milioane de euro, stabilită la cea mai recentă evaluare, a fost contestată de proprietari.
Ministrul a spus că problema este asigurarea lucrării de artă, care este foarte scumpă şi pentru care muzeul nu ar avea buget.
„Sala Brâncuşi se reamenajează. Cred însă că din această lună va fi deschisă. Există o singură problemă în ceea ce priveşte „Cuminţenia Pământului”. Este vorba de asigurarea ei, care este extraordinar de scumpă şi pentru care MNAR înţeleg că nu a avut buget. Încercăm să rezolvăm această chestiune şi până în februarie când expiră contractul de custodie cu muzeul să o putem expune în Sala Brâncuşi. Nu este interzisă publicului, este într-un depozit. Nu este expusă. Nu e o interdicţie explicită”, a spus Lucian Romaşcanu.
„Din ultimele discuţii pe care le-am avut cu conducerea interminară din MNAR – această lucrare va fi expusă. Sigur, e total neplăcut să ai un asemenea tezaur la tine şi să nu îl expui. S-a schimbat şi conducerea MNAR. Vom organiza concurs pentru cine va fi definitiv”, a adăugat ministrul.
El a precizat că au fost reluate negocierile pentru această lucrare de artă, urmând să fie reevaluată.
„Eu îmi doresc, deşi nu îmi dau seama cât poate fi de fezabil, să reuşim închiderea acestor negocieri până la închiderea anului, astfel încât acei bani să îi putem folosi. Dacă nu vom putea face acest lucru, conform hotărârii de guvern, ei trebuie rambursaţi. Există nişte costuri legate de rambursarea acestor bani – sunt aceste comisioane bancare şi aşa mai departe, care trebuie să fie prinşi în buget. Avem două variante: prima variantă este să facem o ordonanţă de urgenţă astfel încât să punem în buget această sumă, fie să aşteptăm rectificarea din noiembrie, când vom aloca banii pentru comisioane. Colegii mei de la departamentul economic sunt în discuţii cu absolut toţi cei care au intermediat donaţiile – bănci, operatori de telefonie mobilă şi aşa mai departe. Avem cred soluţii pentru rambursarea tuturor banilor”, a spus ministrul.
Ministrul a amintit că au existat evaluări profesioniste cu evaluatori de la Ministerul Culturii care au ajuns la valoarea de 5 milioane de euro pentru Cuminţenia Pământului. „Proprietarii au spus că 5 milioane de euro este o valoare mult prea mica faţă de 17/18/20 de milioane de euro, cât sunt evaluări internaţionale”, a precizat el.
„Eu îmi doresc ca acei bani să îi folosim. E greu să pui preţ pe ceva inestimabil. Totuşi, se face comerţ cu artă şi trebuie să punem preţul corect pe care această operă, în condiţiile în care se află ea – este tezaur în România, nu poate fi exportată, are anumite limitări din punct de vedere al circulaţiei. Asta afectează preţul, şi vrem să avem preţul corect restatutat de nişte evaluatori. Există evaluări pe care le-au contestat proprietarii şi pentru care nu vor să dea curs în acest moment tranzacţiei acelei valori de 5 milioane de euro. Le mai facem, vedem”, a mai spus ministrul.
Proprietarii sculpturii „Cuminţenia Pământului”, Paula Ionescu şi Alina Şerbănescu, au acceptat, în martie 2016, suma de 11 milioane de euro pentru lucrare şi termenul de 31 octombrie, care a fost recent prelungit pentru 30 noiembrie, pentru a primi banii pe care statul român a decis să îi plătească pentru lucrarea lui Constantin Brâncuşi.
Guvernul României a propus ca achiziţia operei lui Constantin Brâncuşi să se facă printr-un efort comun al statului român şi al cetăţenilor: suma de 5 milioane de euro a fost alocată de Guvern şi era nevoie ca 6 milioane de euro să fie colectate prin intermediul contribuţiilor voluntare ale persoanelor private şi juridice.
Peste 100.000 de donatori au participat la campania de subscripţie naţională „Brâncuşi e al meu”, menită să susţină cumpărarea de către statul român a sculpturii „Cuminţenia Pământului”, iar suma strânsă până pe 30 septembrie, ziua în care conturile deschise la mai multe bănci pentru donaţii au fost închise, a fost de 1.163.032 de euro, potrivit digi24.