Tokes Laszlo

Recent, a fost adoptat la  Cluj-Napoca un document intitulat „Declaraţie româno-maghiară în anul Centenarului”, în care se vorbeşte despre un viitor proiect de ţară al românilor, maghiarilor şi al celorlalte minorităţi bazat pe autonomie cultural dar şi teritorială.

Printre semnatari, se află Tokes Laszlo, Gabriel Andreescu, Smaranda Enache, Eckstein Kovacs Peter, Molnar Gusztav, Lucian Nastasă Kovacs, Szilagyi Zsolt, Sabin Gherman, Bakk Miklos, Marius Tabacu, Kolumban Gabor, Sandor Krisztina, Bodo Barna, Toro Tibor, Mircea Toma, Ovidiu Pecican, Cristian Pârvulescu.

Textul integral al Declarației:

”Multe dintre manifestările dedicate celebrării Centenarului Unirii Transilvaniei cu România, înainte de 2018 și continuând în ultimele luni, au căpătat accente antimaghiare, sporind neînțelegerea în relațiile dintre cele două comunități. Având în vedere simbolismul momentului, adversitățile au potențialul de a învenina atmosfera interetnică, pe timp de generații. Este motivul pentru care noi, semnatarii, am inițiat și susținem următoarea declarație.

Transilvania a fost și poate să devină un spațiu de complementaritate și poate să devină un model de pluralism cultural și religios. Promovarea identităților și tradițiilor care dau specificul Transilvaniei este în folosul și al românilor, și al maghiarilor. Condițiile securității ambelor comunități naționale sunt frontierele stabile și respectarea drepturilor minorităților.

Nu există niciun element care să opună, astăzi, interesele românilor și maghiarilor. Aspirațiile maghiarilor la autonomie culturală și teritorială sunt dezideratele unei mai bune organizări (s.n.) și servesc deci tuturor. Alimentarea confuziei dintre autonomie și independență reflectă uneori neînțelegere, alteori intenția rea a manipulării.

Nu există nimic care să opună, astăzi, interesele României și Ungariei. Conducerile de stat actuale pot sau nu să corespundă idealurilor societăților noastre; pot face ce trebuie sau pot greși și în privința problematicii interetnice. Criticile la adresa lor, venind din interiorul sau din afara țării, nu au de ce să afecteze raporturile pe termen lung dintre cele două popoare. Conducerile sunt oricum schimbătoare, căci venirea și plecarea lor de la putere, la un moment dat, rezultă din chiar natura sistemelor democratice în care trăim.

Maghiarii din această țară sunt cetățeni ai statului român având drepturi egale și inalienabile de a propune modelele de reconstrucție a statului-patrie comun. Distanța luată de ei față de celebrarea Centenarului aduce la lumină o temă fundamentală pentru istoria celor 100 de ani: ce a însemnat veacul care a trecut din perspectiva comunității maghiare? Vorbind în numele ei, liderii politici au semnalat repetat ceea ce cvasitotalitatea maghiarilor percep drept „100 de ani de neîmpliniri”. Or, este firesc să facem din acest an unul de bilanț și să întâmpinăm dezideratele neîmplinite ale minorității, acestea necontravenind intereselor generale, permițându-i să se simtă confortabil în România, deci în propria ei țară.

Declarația a fost semnată în 12 octombrie, iar la câteva zile după Declarație, agenția maghiară Hirado.hu anunț lansarea site-ului în limba engleză Transylvanianow.com, care ”se doreşte să fie un canal de comunicare, ce lipsea până acum. Acesta va conţine ştiri, materiale de opinie despre Transilvania, va informa prin intermediul unor materiale video cu privire la multiculturalismul regiunii şi va prezenta şi subiecte de presă, despre maghiarii ardeleni, mai puţin cunoscute străinilor. Pe lângă festivaluri şi ghiduri turistice, portalul va conţine ştiri din diferite domenii ale societăţii transilvănene; ştiinţa, economia, sportul, cultura, precum şi lumea afacerilor regăsindu-se pe site-ul în limba engleză – promite UDMR.
Site-ul este editat de mai mulţi jurnalişti, bloggeri, lideri de opinie transilvăneni şi este coordonat de Fundaţia Eurotrans, cu susţinerea Bethlen Gábor Alap din Ungaria”, scrie inpoliticis.ro.

Schimbarea la fata a UDMR la congresul din februarie

Demn de reamintit că, tot zilele trecute, președintele UDMR, Hunor Kelemen, a anunțat public că, anul viitor, în februarie, ”va avea loc un congres de remaniere şi peste remaniere mai există o mare miză a congresului din 2019. Această miză este imaginea de viitor. Ce fel de imagine de viitor vom putea contura pentru comunitatea maghiară din Transilvania, astfel încât comunitatea maghiară din Transilvania, în anii care urmează, să aibă succese, să aibă succese chiar în fiecare zi, să aibă succese individuale şi comunitare? Pentru că noi nu avem cum să ne gândim la o comunitate care tot timpul să fie pesimistă şi care să primească în continuare mesaje negative. Trebuie să arătăm comunităţii ce dorim noi să facem în viitor, pentru că munca noastră constă şi în dezvoltarea comunităţii, nu este vorba doar despre reprezentarea intereselor politice, ci în sensul cel mai nobil al cuvântului ne ocupăm şi de dezvoltarea comunităţii”.

4 COMENTARII

  1. Tokes este singurul episcop creștin din lume care propovăduiește ura. naționalismul și separatismul pe criterii etnice. Ar trebui propus pentru Cartea Recordurilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.