Ioan Gheorghe Bălaj este un miner pensionat de la mina Băişoara, în vârstă de 63 de ani. Marţi, 6 decembrie, acesta s-a prezentat la I.M.L. Cluj cu o tăietură adâncă în zona feţei şi mai multe echimoze şi excoriaţii pe trup. Mărturiseşte că a încasat o bătaie soră cu moartea de la vecinul lui, Zsoltiko şi de la încă trei inşi necunoscuţi care-i tăiaseră cu drujba, în miez de noapte, socul din faţa porţii. Motivul: îndrăznise să le ceară socoteală pentru fapta lor!

 

Bărbatul, mic şi îndesat, dar iute ca argintul viu spune că hoţii de lemne i-au tăiat socul în noaptea de sâmbătă spre duminică, tocmai  pentru ca să poată întoarce mai uşor căruţele când se întorceau din pădure cu lemnele furate. Povesteşte acesta, nervos la culme: „În 1975, după inundaţiile de atunci mi-am făcut în faţa casei un podeţ din plăci de beton, turnate la Baciu. Şi tocmai pe podeţul acesta au preferat să treacă duminică, pe la orele 0.25 minute, Zsoltiko, vecinul meu şi ceilalţi trei, ca să nu intre cu căruţa plină cu lemne de furat prin valea destul de adâncă a pârâului. Iar se vede că socul pe care-l plantasem în faţa porţii mele îi deranja când treceau pe acolo așa că  s-au hotărât să mi-l taie”. Arată, mai departe, că a sărit ca ars când a auzit drujba pusă în funcţiune, în faţa porţii sale, şi a turbat de furie văzând cum cade retezat copacul la doi metri de poarta sa. “Atunci mi-am luat doar o vestă şi aşa cum eram, doar în pijama şi papuci de casă, am ieşit şi l-am prins de guler pe unul dintre ei. Dar, în secunda următoare au mai apărut doi-trei inşi şi m-au luat la bătaie de m-au rupt, iar printre ei se afla Zsoltiko, vecinul meu. Însă, trebuie să menţionez un lucru important: m-au împins cu un pas-doi în curtea gospodăriei mele – şi acolo m-au bătut, cu o furie incredibilă. Aşa că am să fac plângere împotriva lor nu numai pentru lovire, ci şi pentru violare de domiciliu. Iar cea care m-a salvat a fost până la urmă soţia mea, care – înarmată cu un măturoi – a reuşit să-i alunge pe agresori, altminteri cine ştie ce-ar fi făcut cu mine”, adaugă bărbatul. Luni, a dat declaraţie la poliţie – fiindcă duminică nu a găsit pe nimeni la post – iar poliţistul l-a îndrumat pe pensionar la I.M.L. Cluj. Însă, ajuns la instituţia medicală clujeană, omul s-a trezit că – datorită nervilor şi a grabei cu care a  venit la oraş – îşi uitase banii acasă, aşa că n-a fost capabil să-şi achite taxa de 38 de lei pentru a fi consultat. Totuşi, acesta nu demobilizează: “Am o fată, aici la Cluj şi o să mă rezolve ea cu banii cât ai zice peşte”. Aşa că Ioan Gheorghe Bălaj iese din sediul I.M.L. Cluj, precum o mică tornadă, exact aşa cum a apărut.

A doua zi, miercuri 7 decembrie, l-am găsit pe Ioan Bălaj , la ora deschiderii –  în poziţie de drepţi, vigilent ca o santinelă – în faţa cabinetului de consultaţii al I.M.L. Cluj. După ce l-au văzut, medicii i-au eliberat acestuia un certificat în care i-au recomandat între şapte şi opt zile de îngrijiri.

“La data de 7 decembrie a.c., un bărbat a sesizat Postul de Poliţie Băişoara cu privire la faptul că, în noaptea de 3/4 decembrie, trei persoane l-ar fi agresat în urma unui conflict. Poliţiştii au întocmit documente privind săvârşirea infracţiunii de lovire sau alte violenţe, urmând ca persoana vătămată să formuleze şi plângere penală pentru continuarea cercetărilor”, a declarat, pentru Gazeta, Carmen Jucan, purtător de cuvânt al I.P.J. Cluj.  

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.