Salina Turda a reușit să ajungă la un număr record de turiști în anul 2018, numărul vizitatorilor fiind aproape cât populația județului Cluj-Napoca. Astfel, Salina Turda a depășit cu mult numărul celui mai vizitat muzeu din Cluj, și anume, Muzeul Etnografic.

Salina Turda a ajuns în 2018 la aproape 690.000 de vizitatori, numărul acestora apropiindu-se de populaţia judeţului Cluj, care depăşeşte 730.000 de persoane.

Directorul Salinei Turda, Simona Baciu, a declarat că peste o treime din turişti a provenit din străinătate, ceea ce confirmă că promovarea externă a salinei a dat roade.

”Am înregistrat anul trecut un record de turişti care au vizitat Salina Turda, de aproape 690.000 de vizitatori, în creştere cu 12% faţă de 2017, din care 35% au provenit din străinătate, din ţări precum Ungaria, Polonia, Israel, Germania. Acest lucru ne confirmă că promovarea Salinei Turda în extern a dat roade şi că suntem extrem de bine cotaţi în turismul internaţional. Ca planuri pentru acest an, ne propunem să înaintăm cu finanţarea pentru dezvoltarea turistică prin includerea în circuit a minei Iosif, cunoscută sub numele de Sala Ecourilor. Proiectul necesită o finanţare de 20 de milioane de euro, studiul de fezabilitate este finalizat şi trebuie să identificăm axele de finanţare împreună cu Primăria Turda. Deschiderea minei Iosif înseamnă dublarea circuitului vizitabil din Salina Turda”, a declarat Baciu.

Potrivit acesteia, proiectul prevede, printre altele, rezolvarea accesului pe verticală în salină prin montarea unor lifturi cu o capacitate de 60 de persoane, astfel încât să fie excluse scările. 

salina turda 2 (1)

Numărul vizitatorilor aproape de populația județului

Conform Direcţiei Judeţene de Statistică Cluj, populaţia judeţului Cluj era la 1 iulie 2018 de 730.216 persoane.

”Cu siguranţă, în acest an vom depăşi cifra de 730.000 de vizitatori, cât are populaţia judeţului. Turismul din Transilvania a fost pe un trend pozitiv şi tot ceea ce a trebuit noi să facem a fost să punem Salina Turda în valoare”, a precizat Simona Baciu.

Salina Turda a depășit cel mai vizitat muzeu din Cluj

Astfel, Salina Turda a depășit chiar și cel mai vizitat muzeu din Cluj.  Cel mai vizitat muzeu din Cluj a fost, în 2018, Muzeul Etnografic, cu aproape 68.000 de persoane care i-au trecut pragul, o diferență foarte mare față de Salina Turda. 

Salina Turda atrage prin marketing

Numărul mare de turiști se datorează strategiei de marketing promovată de către  conducerea Salinei Turda, amintim participarea la târgurile internaționale de turism, promovarea in mass-media, site-uri de socializare.

salina Turda

Salina Turda, cel mai frumos loc din Transilvania

Salina Turda este probabil unul din cele mai importante și interesante locuri de văzut din Transilvania. Aceasta constituie astăzi un adevărat muzeu de istorie a mineritului în sare. Starea excelentă de conservare a lucrărilor miniere şi a utilajelor utilizate la transportul sării, alături de grija cu care s-au efectuat lucrările de pregătire a salinei pentru a deveni obiectiv turistic, au făcut ca istoria şi legenda să se împletească armonios aici. Numărul tot mai mare de turişti, sosiţi din cele mai îndepărtate arii geografice pentru a vizita salina sunt o confirmare a valorii turistice şi istorice.

Exploatarea sării la Salina Turda datează din epoca romană. Salina a fost închisă în 1932 şi a fost redeschisă pentru public şi pentru pacienţii cu boli respiratorii în anul 1992. În perioada 2008-2010, salina a fost modernizată în urma unei investiţii de aproape şase milioane de euro din fonduri europene şi a fost inaugurată în ianuarie 2010 în prezenţa fostului premier Emil Boc şi a fostului ministru al Turismului, Elena Udrea.

Pe lângă vizitarea celor trei mine ale Salinei Turda – Rudolf, Terezia şi Ghizela – turiştii pot juca mini-golf, bowling, tenis de masă, pot urca în roata panoramică sau se pot da cu bărcile pe lacul din interior.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here