Două firme care sunt controlate de cel mai mare imobiliar din Florești, Vasile Salanță, cunoscut și ca Moșu Pic, au început un proiect imobiliar de anvergură în zona Tăietura turcului. Terenul respectiv, cu o suprafață de 11.600 mp,  a aparținut statului, însă, cu pași mici, el a ajuns în patrimoniul unei societăți comerciale care a fost falimentată în urma contractării unor împrumuturi. Ulterior, terenul a fost vândut, oamenii de afaceri între care s-a încheiat tranzacția fiind și prieteni. Din ”calimeră” nu lipsește puțină influență venită pe filiera fostului serviciu de informații Doi și-un sfert.

Terenul pe care Vasile Salanță va edifica un proiect imobiliar a aparținut de fosta Centrală a Sării și Nemetaliferelor București care, ulterior s-a transformat în SC Cominex Nemetalifere SA și a fost folosit ca amplasament pentru fosta fabrică de bentonită a societății. Compania de stat a devenit Salrom, iar terenul respectiv a rămas în proprietatea Conimex Nemetalifere SRL. La această societate sunt acționari RUSU VASILE, NECIU DANUT, VADAN DUMITRU, RUSU ELEONORA (persoane fizice care dețin aproximativ 7% din acțiunile companiei) și firmele PRAGMATIC COMPREST (acționar majoritar cu aproape 70%), Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (18%)  și COMINEX NEMETALIFERE SA (6% din pachetul de acțiuni).

În anul 2018, societatea a declarat o cifră de afaceri de peste 14,5 milioane de lei și un profit de peste 400.000 lei cu 90 de angajați.

Acționarul majoritar, SC Pragmatic Comprest a intrat în faliment, iar de procedură s-a ocupat CITR, companie patronată de Valentin Cionca.

În urma contractării unor împrumuturi și a intrării în incapacitate de plată, firma a intrat în faliment. În noiembrie anul trecut, după ani de zile de judecată, Tribunalul Comercial Cluj a emis o sentință prin care dispune închiderea procedurii de faliment, radierea firmei și trecerea în proprietatea acționarului unic, Rusu Eleonora, a unui pachet de acțiuni de 67% deținute de PRAGMATIC COMPREST SRL la Conimex Nemetalifere SA.

”Aprobă raportul întocmit de lichidatorul judiciar CITRL SPRL, în cadrul procedurii insolvenţei debitoarei PRAGMATIC COMPREST SRL şi, în consecinţă: Dispune închiderea procedurii falimentului debitoarei PRAGMATIC COMPREST SRL. Dispune radierea debitoarei din evidenţele Oficiului Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Cluj. Descarcă lichidatorul judiciar de îndatoriri şi responsabilităţi. Dispune trecerea în proprietatea asociatului unic Rusu Eleonora, pachetul de 4867692 acţiuni, reprezentând o cota de participaţie la beneficii şi pierderi de 67,805796%, detinute de debitoarea PRAGMATIC COMPREST SRL, la societatea Conimex Nemetalifere SA. (…) Pronunţată în şedinţa publică din 14.11.2018”, arată soluția pe scurt a instanței.

Astfel, familia Rusu intră în posesia pachetului majoritar de acțiuni de la Conimex.

Cu câteva luni înainte ca instanța să emită această decizie, prin mai multe hotărâri AGA a societății Conimex, de la care reprezentanții statului au lipsit cu desăvârșire, s-a hotărât contractarea unor împrumuturi bancare în valoare de aproximativ un milion de euro pe care le-au garantat cu bunurile imobilele ale companiei.

În această situație, Vasile Salanță, cunoscut și ca Moșu Pic, a cumpărat, prin intermediul SC Cristal Turism și SC Someșul Cald, terenul cu o suprafață de peste 1 hectar de la Conimex. Potrivit unor surse din piața imobiliară, Salanță este cel mai mare constructor de apartamente din Florești.

Afacerile familiei Salanță

”Moșu Pic” este rudă cu arhitectul șef al CJ Cluj, Claudiu Salanță, și partener de afaceri cu Teodor Pop Puscaș, fostul chestor de poliție, sau cu șeful Ocolului Silvic Cluj, Adrian Apostoaie. De altfel, capitalul financiar de care dispune Vasile Salanță provine din afaceri cu lemn făcute în zona Gilău – Someșul Rece.

Firma Cristal Turism este deținută de Adelina și Vasile Salanță, însă în cadrul firmei au mai fost asociați avocatul Teodor Pruncuț și Harț Marius Foia. Cel din urmă este partener de afaceri, în cadrul firmei TI Trust Invest, cu membrii familiei Căpușan, care dețin complexul Sun Garden Resort. Firma respectivă a vândut lacul Laguna Albastră (cumpărat de la primăria Agireșu) omului de afaceri dejean Ioan Tecar. Hârț-Foia este administrator al complexului Sun Garden Resort și a făcut parte și din conducerea Clujana.

În cadrul firmei Allas Grup, Salanță este asociat cu fostul șef al IPJ Cluj, Pop Pușcaș Teodor, patronul firmei de pază PP Protect. Cei doi sunt proprietarii hotelului Royal din cartierul Gheorgheni. De asemenea, prin intermediul acestei firme, Salanță și Pușcaș au construit mai multe imobile de locuințe în Florești.

În această firmă a fost asociat și fostul șef al Oculului Silvic Gilău, șeful Ocolului Silvic Cluj, Adrian Apostoaie.

Lacurile din Mărtinește ”pierdute” la Pop Pușcaș și Moșu Pic

Fostul șef al poliției clujene, Teodor Pop Puscaș, Vasile Salanță și Nicolae Căpușan, acționari în cadrul Euro Hunter SRL, au ajuns să dețină și parte din patrimoniul Piscicola.

Teodor Pop Puscaș

Miza acestei societăţi o reprezintă lacurile din Mărtineşti care ocupă o suprafaţă totală de 176,42 de hectare de teren, din care 142,57 de hectare de luciu de apă. Societatea Piscicola, care începuse să acapareze lacurile din judeţ, a intrat în posesia fermelor piscicole de la Mărtineşti. Aceste puneri în posesie au fost făcute cu sprijinul guvernului care dorea privatizarea lacurilor.

În anul 2003, aceste lacuri au fost trecute din patrimoniul Piscicola în cel al Companiei Naţionale de Administrare a Fondului Piscicol (CNAFP), iar trecerea s-a făcut cu titlu gratuit. La acea dată, directorul Piscicola era Mircea Tripon (PSD), care ulterior a devenit şeful Agenției Naționale pentru Pescuit si Acvacultura, filiala Cluj, iar directorul general al CNAFP era Valentin Buksz. Următoarea mişcare făcută a fost ca CNAFP să concesioneze aceste lacuri firmei Euro Hunter. La scurt timp, CNAFP a intrat în subordinea Agenţiei Domeniilor Statului (ADS) şi după aceea, agenţia respectivă s-a desfiinţat. Astfel, fără a fi făcut vreun transfer al concesiunii, cei de la Euro Hunter au rămas cu lacurile în administrare.

Puscaș a făcut parte dintr-o comisie a CJ Cluj care investighează licitaţiile organizate de administraţia judeţeană din 2000 până în 2010.

Asociat cu oameni de afaceri acuzați de evaziune

O altă asociere a lui Vasile Salanță este cea din cadrul firmei Mot Construct cu Balas Gabriel.

Cel din urmă este implicat într-o anchetă penală. În cursul acestui an, procurorii Parchetului General au dispus control judiciar pe numele patronului Oncos, Vasile Onaca, a unui acționar al firmei Amareton, Viorica Coborzan, și a soților Gabriel și Camelia Bălaș, care dețin societățile Ale Avis SRL și Puiul Regal SRL. Conform celor de la Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul IGPR, din cercetări a reieşit că, începând cu anul 2012, persoanele în cauză nu ar fi înregistrat în contabilitate operaţiunile efectuate şi veniturile realizate, sustrăgându-se astfel de plata obligaţiilor fiscale aferente activităţii comerciale.

Cei în cauză sunt bănuiţi că ar fi folosit în circuitul infracţional creat mai multe societăţi comerciale care au ca obiect de activitate comercializarea intracomunitară de produse agro-alimentare (carne de pui), din judeţul Cluj.

Prejudiciul cauzat bugetului de stat a fost estimat la 6.000.000 de lei. Momentan, ancheta a rămas în ”coadă de pește”.

Nimic nu se mișcă fără UM 0215

Dănuț Neciu, din Gilău, este înrudit cu Gavril Neciu, din acceași localitate, fostul șef al UM 0215 Cluj. Cel din urmă a absolvit Școala de Ofițeri de Securitate de la Băneasa, promoția 1973, fiind coleg de clasă cu șeful de personal al fostei UM 0215 București, col. Constantin Constantin, cumnatul lui Viorel Hrebenciuc. În Cluj a lucrat până la Revoluție în cadrul Compartimentului Anti-iredentiști al Securității. Surse din fostă Securitate afirmă că în decembrie 1989 Neciu le-a cerut colegilor să nu aibă milă față de manifestanți, pentru că, în 22 decembrie, să se ascundă, fiind prezentat la BBC că fugar și ca terorist la Radio Kossuth. A fost încadrat în toamna lui 1991, până atunci ascunzându-se, că jurist, în zonă Câmpia Turzii. Neciu a fost pomenit în 23 decembrie 1989 la știrile de la Radio Kossuth că fiind ofițerul de Securitate care a amenințat că sparge barajul de la Tarniță și inundă Clujul. Sursele mai spun că, în perioada 1993-1996, împreună cu generalul Dan Gheorghe, Neciu i-a „lucrat” pe membrii marcanți ai CDR Cluj, fiind zărit, în campania electorală, alături de candidații PDSR și PUNR.

Arhitectul șef al CJ Cluj, Claudiu Salanță

Claudiu Salanță

Claudiu Salanţă este legat politic de PSD Cluj, şi a ajuns coordonator al serviciului Urbanism din Consiliul Judeţean Cluj prin transfer de la Consiliul Local Chinteni, unde a fost de asemenea arhitect şef, timp de câteva luni. La revenirea Sandei Oltean, titulară pe post, din concediu de maternitate, Salanţă şi-ar fi făcut rost de un post obscur în CJ Cluj, dar acum acesta s-a instalat definitiv în scaunul de arhitect şef al judeţului, în urma unui concurs de promovare în funcţie.

În urma publicării acestui articol, Claudiu Salanță, a declarat că nu are nicio legătură de rudenie cu dezvoltatorul imobiliar Vasile Salanță.

”Nu sunt rudă cu această persoană (Vasile Salanță, n.red.). Este o coincidență faptul că pe tatăl meu, decedat în urmă cu mai mulți ani, îl chema tot Vasile, dar atât. Am verificat până la gradul cinci de rudenie, dar nu am găsit să fiu rudă cu această persoană la care faceți referire în cadrul acestui articol”, a declarat Salanță.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.