Salteaua ar trebui să țină coloana vertebrală aliniată și mușchii relaxați în timpul somnului. Alinierea corectă permite coloanei vertebrale și mușchilor să se recupereze după efortul menținerii corpului o zi întreagă în poziție verticală, oferind un nou început pentru ziua următoare. Alinierea necorespunzătoare poate provoca dureri de cap, oboseală, dureri de spate și dureri de gât. Există două aspecte demne de luat în considerare atunci când se cumpără o saltea și acestea țin de construcția saltelei: sistemul de susținere și stratul de confort.

Sistemul de susținere al saltelei

Alcătuit dintr-un strat de arcuri sau de spumă, sistemul de sprijin susține greutatea corpului  și oferă alinierea coloanei vertebrale de care persoana are nevoie pentru o noapte odihnitoare. Zona în care se găsește sistemul de sprijin este reglată astfel pentru a oferi susținerea corespunzătoare pentru întreg corpul, repartizând presiunea în mod uniform. Acest lucru permite suprafeței saltelei să se curbeze potrivit formei naturale a trupului și să distribuie presiunea în mod egal pe corp, ceea ce este optim pentru menținerea alinierii coloanei vertebrale.

Sistemele de susținere sunt evaluate în funcție de fermitate. Contrar unor credințe mai vechi, saltelele ortopedice foarte tari sau ferme nu sunt cele mai bune pentru a rezolva problema durerilor de spate. Alegerea fermității potrivite depinde de tipul de corp. Saltelele mai moi sunt mai potrivite persoanelor mai mici, mai ușoare, în timp ce persoanele mai corpolente se vor simți mai susținute pe o saltea mai fermă. Alegerea fermității corecte poate ajuta la prevenirea durerilor de spate și la accelerarea recuperării.

O saltea prea moale pentru a susține greutatea se va lăsa în mijloc, deformând coloana vertebrală și împiedicând recuperarea completă. De asemenea, saltelele care nu susțin corespunzător corpul adaugă presiune suplimentară asupra mușchilor și coloanei pentru a obține confortul poziției în somn, ceea ce duce la oboseala de a doua zi.

O saltea prea fermă nu va putea susține bine curba naturală a coloanei vertebrale la anumite persoane. Dacă salteaua este prea fermă pentru un tip de corp, nu va exista o diferență de așezare pe zone ale corpului, iar presiunea se va distribui neuniform.

Pe măsură ce o saltea perfectă îmbătrânește, își pierde încet capacitatea de a susține eficient corpul. Acesta este unul dintre motivele pentru care se recomandă înlocuirea saltelei la fiecare 7-8 ani. Indiferent dacă salteaua este prea veche, prea moale sau prea fermă, efectele pot fi resimțite a doua zi și se pot acumula în timp, provocând dureri ocazionale și chiar dureri cronice de spate.

Stratul de confort

Deasupra stratului de susținere se află stratul de confort, aspectul final hotărâtor pentru nopți confortabile și odihnitoare. Fiecare strat de confort oferă o experiență diferită. Se poate alege între senzația de absorbție a spumei cu memorie, o senzație de propulsare prin elasticitatea latexului și geltexului sau fibrele aerate. Confortul este o alegere personală, dar pentru prevenirea și ameliorarea durerilor de spate se recomandă anumite materiale în detrimentul altora.

Latexul. Un strat relaxant realizat dintr-un amestec de latex natural și sintetic este în mod natural ignifug, hipoalergenic și antibacterian, fără a fi nevoie de adaos de substanțe chimice. Copacii din latex contribuie, de asemenea, la eliminarea dioxidului de carbon din mediu. Latexul oferă o ușurare excelentă a presiunii, o durabilitate suplimentară și o revenire ușoară la forma inițială în timpul întoarcerii de pe o parte pe alta pentru cei care au un somn mai neliniștit.

Spuma cu memorie. Dezvoltată pentru reducerea presiunii, spuma cu memorie oferă o ameliorarea excelentă a durerilor de mușchi și coloană. Salteaua își recuperează rapid forma, mulându-se pe corpul utilizatorului și îmbrățișându-i mișcările în timpul nopții.

Confortul materialelor naturale. Dacă persoana se încălzește în timpul somnului, poate dormi mai confortabil cu un strat de confort din fibre. Există saltele din fibre naturale care elimină umezeala și filtrează căldura. Menținerea saltelei aerate și uscate ajută la relaxare și în același timp persoana poate beneficia de alinierea coloanei vertebrale dată de sistemul de susținere cu arcuri de pe nivelul inferior.

O saltea potrivită nevoilor unei persoane, care să țină cont de toate aspectele amintite în articolul de mai sus, poate avea beneficii imediate, în faptul că persoana se trezește mai odihnită, iar pe termen lung folosirea unei saltele corespunzătoare duce la ameliorarea sau chiar dispariția durerilor de spate, ceafă și umeri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here