Primăria Cluj-Napoca a reluat licitaţia pentru serviciile de salubrizare stradală şi deszăpezire, după anularea rezultatului care adjudeca proiectul firmei Supercom. De data aceasta a câştigat un amalgam de companii, toate sub umbrela RER, care ar fi controlate de către deputatul PDL Cezar Preda.

 

Primăria Cluj-Napoca a anunţat că a demarat în 27 iunie 2014 reevaluarea procedurii privind concesionarea serviciului de salubrizare stradală şi deszăpezire, iar luni, 1 iulie 2014, procedura a fost adjudecată.

Comisia de evaluare a decis ca lotul I să fie alocat asocierii RER Ecologic Service Oradea SA, cu SC Retim Ecologic Service SA, SC RER Ecologic Service SRL şi SC RER Ecologic Service Galaţi SA. Lotul II merge tot unor societăţi din grupul RER: RER Ecologic Service Buzău şi RER Ecologic Service Bucureşti REBU SA. Potrivit reprezentanţilor Primăriei, ofertele desemnate câştigătoare au experienţă similară la Oradea, Timişoara, Galaţi , Brăila, Buzău şi Bucureşti.

Comunicatul remis de Primăria Cluj-Napoca arată că licitaţia a fost deschisă pentru atribuirea contractului de concesionare a serviciilor de salubrizare a municipiului Cluj-Napoca pe o perioadă de opt ani, valoarea estimată a contractului fiind de 137.625.504 lei fără TVA. După trecerea termenului de 10 zile pentru depunerea contestaţiilor, municipalitatea va semna contractele cu RER.

 

Ori la bal, ori la CNSC

“Comisia de licitaţie a decis adjudecarea contractului, în urma reevaluării, pentru asocierea RER Ecologic Oradea şi SC Retim Ecologic Galaţi pentru lotul I şi RER Ecologic Buzău şi RER Ecologic Bucureşti pentru lotul II. Aceasta înseamnă că avem un câştigător în urma soluţionării contestaţiei de către CNSC şi de către instanţă şi pe baza deciziei instanţei, aceste firme au fost declarate câştigătoare”, a declarat Emil Boc într-o conferinţă de presă. „Păcat de acea dispută referitor la garanția de participare, până la urmă a fost tranșată decizia de instanța de judecată”, a adăugat edilul.

În luna martie, Primăria a anunțat un alt câştigător: societatea Supercom şi-a adjudecat contractul pentru concesionarea serviciilor publice de salubrizare stradală şi deszăpezire, pentru ambele loturi licitate. Rosal, Brantner și Polaris M. Holding au contestat decizia, iar pe 30 aprilie CNSC a solicitat primăriei descalificarea Supercom și Brantner și a mențiunut decizia comisiei de licitație prin care Polaris și Rosal au fost descalificate. CNSC a semnalat faptul că reprezentanţii comisiei de licitaţie au avantajat ofertele Supercom şi Brantner-Vereş şi au permis societăţilor ca  în etapa de transmitere de clarificări să-şi modifice modul şi valoarea de ofertare a redevenţei, în condiţiile în care acesta a fost criteriu de evaluare a ofertelor.

 

Boc se uită la om, nu la firmă

Primarul a declarat că nu îi cunoaşte pe nici unii din cei care au participat la licitaţie, în afară de firmele clujene care nu au mai câştigat. Cu toate acestea, un coleg de-al său democrat-liberal este strâns de tot legat de afacerile RER. Acelaşi coleg care în luna februarie spunea: „Domnul Boc este un om care a primit enorm de la Partidul Democrat Liberal. Dacă domnia sa consideră că altcineva i-a dat, nu partidul, cum şi alţii consideră că ei şi-au luat, nu le-a dat partidul nimic, e liber să facă ce doreşte”.

Potrivit declarațiilor acordate cotidianului Gândul, Cezar Preda, deputat PDL, este cel care a pus bazele afacerilor RER în România. „Am coordonat toate afacerile RER din ţară, am pus pe roate şi afacerea REBU“, declara Preda. În acte, majoritatea societăţilor de sub umbrela RER sunt controlate de familia Remmert, prin Remmert Recycliung Romania.

Grupul de firme RER Romania SRL a fost ani la rândul cel mai important „gunoier” din ţară, asigurând serviciile de salubrizare din mai multe oraşe mari ale patriei: Bucureşti, Timişoara, Buzău, Oradea, Galaţi, Brăila, Tulcea şi Deva. La RER Ecologic Service – REBU SA acţionari sunt Consiliul General al Municipiului București și compania germană RER. Director REBU a fost, printre alţii, Mircea Raicu, fost preşedinte executiv PDL Ilfov, omul lui Cezar Preda, potrivit Kamikaze.

 

Prietenii şi nevasta ţin afacerile în familie

Aceeaşi sursă arată că şi soţia lui Preda are relaţii cu RER, fiind administratorul Intersemat SRL București, unde acționar majoritar esteee… RER Recuperare Ecologică și Reciclare SRL. „A rugat-o Remmert să se implice”, ar fi declarat Preda. Înainte de a lucra pentru Intersemat, Jeanina Preda a fost președinte la Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Publice de Gospodărire Comunală, cea care licențiază firmele de salubrizare. După demisia acesteia, în funcția de președinte al ANRSPGC a urmat Marian Cristinel Bîgiu, un apropiat al PDL.

Cezar Preda este și președinte al organizației PDL Buzău, al cărei secretar general, Liviu Mocanu, este director al RER Ecologic Service Buzău. Culmea, și fostul secretar general al PDL Buzău, Silvia Banu, a fost director la RER Buzău. De fapt, Cezar Preda a fost cel mai director la RER Ecologic Service Buzău, apoi şi la Galaţi şi Tulcea. Deşi deputatul nu mai e implicat direct în companie, sforile tot el le trage, având apropiaţi peste tot. La Galaţi, şef RER a fost ani buni finul lui Preda, Ion Dumitru.

 

Scandal la Oradea

Prin 2008, primarul liberal din Oradea tuna şi fulgera împotriva RER, pe care îi acuza că nu îşi fac treaba potrivit contractului. Ilie Bolojan a cerut chiar rezilierea contractului, pe motiv că luni de zile s-au înregistrat nerealizări mai mari de 10% la salubrizarea oraşului. RER a primit contractul pentru lucrările de salubrizare a oraşului în urma unei licitaţii care a avut loc în anul 2006 şi care s-a soldat cu scandal, omul de afaceri Silviu Prigoană, patronul firmei bucureştene Rosal, acţionând în judecată municipalitatea orădeană pentru ceea ce el numise atunci “ilegalităţile” conducerii Primăriei. Valoarea contractului dintre Primărie şi RER Oradea este, pe an, adică echivalentul a peste 20 de milioane euro.

Cezar Preda

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.