Un samsar de maşini de lux din Cluj Napoca, Kinal Csaba Andras, prieten cu fostul secretar de stat din Ministerul de interne, Toma Rus, sau cu Nelu Pop, conferenţiarul UBB care a avut de unde să îl împrumute pe Kinal cu aproape 100.000 de euro. Iniţial, la cunoştinţele pe care le are Kinal, procurorii au spus că ”fapta nu este prevăzută de legea penală”, chiar dacă samsarul de maşini de lux este acuzat că ar fi vândut 16 limuzine BMW, fără ca maşinile să fie ale lui.


În cadrul dosarul 3253/P/2015 de la Parchetul de pe Judecătoria Cluj Napoca, clujeanul Kinal Csaba Andras a fost acuzat de cetățeanul german STAIB FRIEDRICH WILHELM de înșelăciune, în sensul că samsarul de mașini ar fi vândut, fără să aibă dreptul, 16 mașini de lux marca BMW. Kinal este bine conectat în lumea bună a Clujului: face parte dintre prietenii lui Toma Rus, fost șef al BCCO Cluj Napoca și fost secretar de stat în cadrul Ministerului de Interne, sau amic al conferențiarului UBB, Nelu Pop, de la Facultatea de Educație Fizică. Spre exemplu, Pop i-a împrumutat lui Kinal aproape 100.000 de euro!

Revenind la dosarul penal al lui Kinal, procurorul de caz a considerat că ”fapta nu este prevăzută de legea penală” și a dispus achitarea lui. Referitor la modul în care procurorul de caz a instrumentat dosarul există multe semne de întrebare legate de profesionalitatea de care acesta a dat dovadă. Spre exemplu, l-a audiat pe cetățeanul german Staib, fără translator, în pofida faptului că el nu știe limba germană și nici neamțul românește. Mai mult, Staib a nominalizat un clujean care cunoaște detaliile întregii afaceri și a solicitat ca acestuia să i se ia o declarație, lucru pe care procuror nu s-a sinchisit să îl facă. De asemenea, în pofida faptului că trei dintre mașinile lui Staib (BMW model 120 D, 530 și Z4), mașini date în urmărire în Germania, au fost găsite pe teritoriul județului Cluj, procurorul a dispus ca vehiculele să intre în posesia lui Kinal. Iar șirul neregulilor sesizate din acest dosar ar putea continua.

În august 2015, STAIB FRIEDRICH WILHELM a contestat rezoluțiile procurorilor, iar procesul a ajuns în instanță.

Sub protecția procurorilor

”Soluția procurorului a fost dată în baza declarațiilor date de Kinal în legătură cu o înțelegere pe care ar fi încheiat-o cu mine. Nu m-am înțeles cu Kinal să îi plătesc 50% din acțiunile firmei. Kinal a încheiat mai multe contracte de vânzare cumpărare cu diferite persoane și a încasat banii. Mașinile circulă cu numere de Germania, nu au RCA sau CASCO. De-a lungul tărăgănării urmăririi penale am sesizat lipsa de disponibilitate a procurorului de caz de a stabili adevărul și vinovăția și de a dispune trimiterea în judecată a escrocului. O afacere de peste cinci milioane de euro pe care am dezvoltat-o în Carei a fost compromisă în această manieră! Nu îmi eplic cum de Kinal se bucură de imunitate din partea organelor de urmărire penală”, arată Staib în declarațiile date în cadrul audierilor.

Potrivit datelor de la dosar, mașinile respective au fost deținute în leasing de STAIB FRIEDRICH WILHELM pentru a fi utilizate de firma sătmăreană La Favorita SRL.

În cadrul acestei societăți, Kinal Csaba a fost mandatarul acționarului DUNAI GERGELY, cetățean maghiar, care i-a cesionat lui STAIB FRIEDRICH WILHELM partea lui de acțiuni.

”Asociații au decis ca DUNAI GERGELY, care deține în total 75.000 de părți sociale, în valoare totală de 750.000, adica șaptesutecincizecidemii RON, în S.C. LA FAVORITA – S.R.L., va ceda din proprietatea lui totalitatea celor 75.000 de părți sociale, care reprezintă în total 50,00% din capitalul social al societății, în proprietatea celuilalt asociat al firmei, al cesionarului STAIB FRIEDRICH WILHELM.

Totodata, DUNAI GERGELY se va retrage din societate, după care nu va mai deține nicio calitate sau funcție în firmă. În urma perfectării formelor legale, STAIB FRIEDRICH WILHELM va deveni unicul asociat al S.C. LA FAVORITA – S.R.L., deținând 100% capitalul firmei, respectiv totalitatea celor 150.000 de părți sociale, în valoare totală de 1.500.000 RON, adică unamiecincisutedemii RON.”, arată hotărârea publicată în Monitorul Oficial la mijlocul anului 2012.

Astfel, potrivit documentului, Kinal a fost mandatarul unui acționar din cadrul firmei La Favorita SRL care deținea mașinile respective, el neavând calitatea de acționar.

”Mașinile au ajuns la Kinal conjunctural, care le-a vândut, deși știa că nu sunt nici în proprietatea firmei nici ale lui. Procurorul a înțeles din declarațiile date de Kinal că s-a ajuns la o înțelegere cu Kinal în sensul că pentru 50% din acțiunile firmei, STAIB FRIEDRICH WILHELM i-ar fi dat 16 autoturisme”, mai spune germanul care se plânge că a fot ”înțepat” de clujean.

Poziția mandatarului

În cadrul procesului, avocatul lui Kinal spune că ”în ceea ce privește legalitatea (plângerii împotriva soluției procurorilor, n.red.), s-a citat soluția dispusă de procurorul de caz, și nu cea a prim procurorului. Plângerea formulată de petent este semnată de SC La Favorita.

În anul 2010, Kinal împreună cu Staib s-au înțeles să facă o afacere în Satu Mare, stabilind ca acțiunile să fe împărțite în mod egal. Însă, între cei doi au apărut o serie de neînțelegeri și Kinal i-a cedat jumătatea lui din firmă în schimbul a 16 autoturisme. În sprijinul celor declarate, Kinal indică un act adițional încheiat la jumătatea anului 2012 în care se specifică faptul că la la finalizarea contractelor de leasing încheiate pentru mai multe autoturisme, Staib se obligă să transfere dreptul de proprietate ale acestora lui Kinal, fără nici o altă obligație, astfel că în baza acestei convenții clujeanul a dispus de bunurile lui.

În 2012 au fost încheiat convenții vizavi de cele 16 mașini cu o serie de obligații reciproce. O plângere similară a fost făcută și în Germania, unde procurorii au ajuns la concluzia că nu poate fi vorba de o faptă de înșelăciune. Prejudiciul nu este altceva decât cota de 50% din acțiunile intimatului care au fost cedate petentului”, arată avocatul clujeanului.

În cadrul procesului, procurorul de ședință a cerut, de asemenea, respingerea plângerii făcute de STAIB FRIEDRICH WILHELM, susținând că soluția dată de procurorul de caz este una legală și temeinică. Reprezentantul parchetului a mai subliniat că disputa între cei doi poate fi, cel mult, una de natură civilă.

În cadrul procesului, Staib a susținut că a făcut cereri pentru a reintra în posesia a trei dintre mașinile vândute de Kinal și care se află pe raza județului Cluj, mașini care se află în proprietatea firmei La Favorita, al cărei unic acționar este, însă mașinile au fost restituite lui Kinal. Staib mai spune că aduce în șprijinul afirmațiilor făcute actele existente la dosar. Spre exemplu, există o declarație de martor a unei persoane care a dobândit dreptul de folosință a uneia dintre mașini de la Kinal. Persoana respectivă spune că i-a restituit lui Kinal mașina și și-au rezolvat problemele de ordin financiar între ei. Germanul mai adaugă și faptul că mașinile au fost tranzacționate fraudulos, peste vorința proprietarului

Amic cu Toma Rus

Gazeta de Cluj a relatat în numeroase anchete despre acțiunile fostului milițian Toma Rus, numeroase dintre ele la limita legii. Acesta a fost implicat în concesiunea de la Recea Cristur, unde primarul îi este rudă, iar un asociat neamț, Karner Rudolf, a investit într-o fabrică de bizoni, astfel Toma Rus & Co, au prostit APIA cu jumătate de milion de lei. Animalele sălbatice nu ar trebui să primească subvenție de la APIA, în schimb, celebra fermă de la Recea Cristur și Țaga a primit subvenție – în afara normelor – de jumătate de milion de lei pentru bizonii pe care îi cresc

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.