Adela și Dan Gorgan, patronii Deltamed, una dintre cele mai mari firme din domeniul medical care activează în Cluj Napoca și, cu siguranță, firma clujeană care a primit cele mai multe contracte publice, se apucă de… afaceri imobiliare. Nu oriunde, ci în zona Borhanci despre care Emil Boc a declarat că este blocată oricăror investiții imobiliare. Dar, patronii Deltamed, ținând cont de relațiile (contractuale) pe care le au cu jupânul Raed Arafat, care a condus România în perioada restricțiilor impuse de pandemia cu coronavirus, nu sunt oricine. Așa că primarul Boc a mai făcut un rabat imobiliar.

La începutul lunii consilierii locali au aprobat, fără niciun vot împotrivă, planul urbanistic zonal (PUZ) pentru latura vestică a străzii Borhanci. Zona respectivă este sub restricții imobiliare din 2020, când primarul Emil Boc a declarat că nu va mai lăsa să se construiască în zona respectivă, până când strada nu va fi lărgită pentru a permite o dezvoltare imobiliară pe măsură. Însă mai sunt și excepții.

În data de 4 august, în ședința de consiliu local a primăriei clujene s-a aprobat PUZ-ul propus de firma Eximius DGA Construct SRL pentru un teren de 8.997 metri. Parcela de teren a fost cumpărată în urmă cu mai mult timp de la firma Nervia. Societatea aparține dezvoltatorului imobiliar Adam Ambrus.

Potrivit documentației aprobate de consilierii locali se vor putea construi locuințe individuale (unifamiliale) în regim de construire izolat sau cuplat (suprafața minimă parcelă 450 mp) și locuințe semicolective cu două unități locative pe parcelă (suprafața minimă parcelă 1.000 mp), înălțimea maximă a clădirilor fiind de 12 metri.

Pentru că terenul pentru care s-a solicitat avizarea PUZ-ului este la mai puțin de 500 metri față de terenul aflat în proprietatea municipiului, primăria a impus o condiție: ”toate investițiile propuse prin această documentație vor fi suportate de beneficiara acesteia. Suprafața de teren necesară regularizării străzii Borhanciului la ampriza de 18 m, va fi dezmembrată din parcelele inițiale și înscrisă în CF cu titlul de drum, anterior emiterii autorizației de construire pe parcelele cu acces direct din acestea, iar până la recepția construcțiilor va fi adusă la aceeași îmbrăcăminte rutieră ca str Borhanciului”, arată documentația aprobată.

Cu alte cuvinte, Primăria Cluj Napoca i-a condiționat pe membrii familiei Gorgan că le va emite autorizația de construcție dacă cedează o parte din terenul lor pentru lărgirea străzii Borhanci.

Vecinii acuză că proiectul a fost făcut peste proprietățile lor

Vecinii viitorului proiect imobiliar a patronilor de la Deltamed au exprimat mai multe nemulțumiri. Unii dintre ei au susținut că ”nu există în cadastru și nici în realitate circulațiile propuse pe latura vestică a studiului PUZ de urbanizare”, au declarat patru dintre vecinii viitorului proiect imobiliar.

În replică, Voicu Bozac, proiectantul lucrării, a transmis că ”într-adevăr, ele nu există nici în cadastru și nici în realitate. Aceste circulații fac parte dintr-un masterplan prezentat la Etapa Studiu de Oportunitate, având ca singur scop să prezinte un posibil concept de dezvoltare a zonei. (…) Faptul că sunt prezentate grafic nu constituie nicio obligație pentru vecini”, a replicat proiectantul.

Alte nemulțumiri au fost legate de faptul că, de fapt, oamenii nu au fost informați în prealabil.

”Nu am fost informați despre aceste modificări ce urmează a fi supuse spre aprobare, deși studiile și toate demersurile s-au efectuat pe o perioadă îndelungată și exista posibilitatea de a lua legătura cu proprietarii terenurilor care au fost studiate ca zonă extinsă. În al doilea rând s-a amplasat un panou mic de identificare a investiției. Acest panou a fost plasat într-o zonă destul de nevizibilă, printre scaieți și vegetație crescută”, au arătat alți patru vecini.

Unul dintre ei s-a arătat extrem de nemulțumit de faptul că, potrivit PUZ-ului, pe terenul lui sunt propuse clădiri de servicii publice, subzone de activități economice, scuaruri, grădini, parcuri.

Toți au cerut ca Primăria Cluj Napoca să îi asigure pe oameni, prin notificări oficiale, că nu le vor fi afectate proprietățile în urma acestui PUZ.

Alți clujeni care au proprietăți în zona respectivă sunt nemulțumiți de faptul că propunerea de cadastrare ”făcută de beneficiarul PUZ-ului SC Eximus DGA SRL prezintă suprapunere peste parcelele proprietate personală. Deși încă din 2004 de când am achiziționat acest teren existau garduri între proprietățile vecinilor, SC Eximius DGA SRL s-a cadastrat peste parcelele noastre și parcelele vecinilor noștri din partea de est și vest nerespectând gardurile existente. (…) Întrucât proprietarii PUZ-ului au refuzat să își refacă cadastrarea sau să cuprindă o zonă mai mare în realizarea PUZ-ului, vă aducem la cunoștință că am demarat procedurile de a ne adresa instanțelor de judecată pentru contestarea cadastrării făcută de vecinii noștri SC Eximus DGA SRL”, arată plângerile vecinilor.

În replică, proiectantul PUZ-ului spune că oamenii bat câmpii.

”Susținerea dumneavoastră în sensul că DGA Eximiu Construct SRL s-ar fi cadastrat peste parcelele învecinate în partea de est și vest, nerespectând gardurile existente, nu are niciun fundament. Din contră, între societatea de la care DGA Eximius Construct a dobândit terenul ce formează obiectul PUZ-ului și proprietarul din acea perioadă a imobilului învecinat s-a încheiat un proces verbal de vecinătate prin care părțile au recunoscut reciproc limitele de graniță dintre cele două imobile”

Contracte publice pe bandă rulantă

Firma clujeană Deltamed este celebră prin faptul că primește multe dintre contractele licitate de IGSU, administrațiile locale sau instituțiile din cadrul Ministerului Sănătății. Spre exemplu, majoritatea ambulanțelor, multe dintre mașinile SMURD și cele de pompieri sunt livrate de cei de la Deltamed. De asemenea, există o relație de prietenie între Raed Arafat, șeful CSU, și Dan Vasile Gorgan. Primăria Cluj Napoca a încheiat contracte cu Deltamed, cea mai cunoscută firmă a familiei Gorgan. La nivel național, valoarea contractelor este de ordinul zecilor de milioane de euro. Cea mai mare cifră de afaceri a firmei Deltamed a fost în 2019 – peste 210 milioane. În 2020 cifra de afaceri a fost de peste 150 milioane lei, iar anul trecut a fost de 94 milioane lei. Profitul declarat arată niște fluctuații interesante: în 2019 a fost declarată o pierdere de -1 106 533 lei, în anul următor a fost de peste 12 milioane lei, iar anul trecut profitul a fost de 3 milioane.

Care sunt cererile vecinilor

”Zona studiată nu prezintă circulații auto fluente, prezintă un drum înfundat, fapt care nu aduce niciun beneficiu comunității în zona respectivă. Toate drumurile propuse pe parcelele vecinilor nu au acces spre strada Borhanciului. Solicităm întreruperea tuturor demersurilor aferente acestui PUZ până la soluționarea problemelor privind suprapunerea cadastrală; respectarea regulamentului de organism aferentă ULiu;avem rugămintea ca dacă nu suntem acceptați în acest PUZ să nu se prezinte propuneri de drumuri sau clădiri pe parcelele proprietate privată; întrucât prin PUZ trebuie prezentată o propunere de urbanizare a unei zone, această propunere trebuie să nu creeze constrângeri pentru cei din jur, dimpotrivă trebuie să aducă beneficii tuturor locuitorilor din zonă nu numai inițiatorilor acestui PUZ”, arată una dintre contestațiile depuse de vecinii nemulțumiți de PUZ-ul pus în discuție.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.