Consiliul local a aprobat acordarea a 8 milioane pentru spitalele clujene. Acestea se adauga celor doua milioane RON prevazute pentru extinderea si modernizarea Spitalului Clinic Municipal. Propunerea a venit din partea primarului Emil Boc si a fost primita de comisia condusa de dr. Stamatian. Consiliul Judetean a protestat împotriva unor asa zise favoritisme, dar a recurs la aceleasi practici. Concluzia tuturor a fost ca cele mai importante sunt interesele pacientilor, nu ambitiile politicienilor.
Anexa HCL 140/25 martie cuprinde douasprezece spitale si institute care beneficiaza în 2008 de sume importante în vederea modernizarii, extinderii, mansardarii sau achizitionarii de aparatura medicala.
Spitalul Clinic Judetean a primit, astfel, 4.160.000 lei, dintre care 320.000 lei pentru Pavilionul Directiei , pentru lucrari de mansardare, compartimentari nestructurale si modernizare, 250.000 lei pentru modernizarea sectiei de Anatomie Patologica, pentru reabilitarea spatiilor de laborator si a camerelor de depozitare a cadavrelor, 250.000 de lei pentru amenajarea statiei centrale de sterilizare si montarea unei centrale termice în Palatul Nou al spitalului. De asemenea clinica Medicala I a primit 300.000 pentru lucrari de reparatii si amenajari de cabinete medicale si lucrari de amenajare a sectiei de terapie intensiva.Pentru lucrari au primit sume cuprinse între 50.000 si 200.000 sectiile de Radiologie, Nefrologie, Medicala II, Medicina Nucleara, Medicina Muncii, Ambulatorul de Stomatologie si Reumatologie.
Cele mai importante investitii se vor face în perioada care urmeaza în clinica de Ginecologie I, pentru care s-au alocat 400.000 de lei, pentru compartimentari, modernizari ale saloanelor si înlocuire a lifturilor si la cea de Neonatologie, pentru care s-au aprobat 500.000 de lei pentru reabilitare, modernizare, lift si dotare cu mobilier.
Clinica de Neurologie a atras si ea sume importante de bani. Consilierii locali au acceptat sa trimita acesteia 470.000 de lei si o suma importanta au alocat pentru asfaltarea si amenajarea curtii acesteia de pe strada Victor Babes.
Banii nostri, încotro?
De fapt spitalele si clinicile clujene au facut 520 de solicitari pentru instrumente si aparatura medicala, de la seringi la computer tomograf iar
medicii spun ca aparatele pe care lucreaza în prezent ar trebui aruncate la gunoi. Unele dintre spitale, precum Institutul Inimii au nevoie stringenta de aparatura moderna, eficienta. În acest caz, de exemplu, buna functionare a unitatii depinde de achizitionarea unui angiograf, estimat la un milion de euro. Din pacate licitatia organizata de catre Ministerul Sanatatii a fost blocata în urma contestatiilor firmelor participante, deci aparatul se va lasa asteptat la Cluj înca o perioada buna de timp. Dar, din fericire, Institutul a beneficiat de fonduri provenite de la Consiliul Judetean pentru o camera gamma, a carui pret a fost de 1,3 milioane de lei si de la Ministerul Sanatatii pentru un aparat de electrochirurgie de 188.000 lei.
Totusi investitiile din sistemul sanitar din ultimii ani s-au concretizat, deja, în unele spitale. Astfel, în urma cu câteva saptamâni Clinica de Ginecologie I, unde opereaza dr. Florin Stamatian, consilier local si, în acelasi timp sef al comisiei pentru sanatate din CL, a dat în folosinsta mai multe saloane renovate si dotate dupa ultimele cerinte din sistem. Astfel au fost refacute doua blocuri operatoare, precum si mansardata cladirea si instalate alte 20 de paturi pentru pacienti.Investitiile facute se ridica la suma de 3 milioane de lei. De asemenea, mai nou, în fiecare salon exista câte un televizor, acces la Internet iar în salile de operatie au fost introduse aparate de aer conditionat steril, asa cum prevad normele europene în domeniu.
Situatia spitalelor motiv de conflicte politice
În acelasi timp, la sfârsitul lunii trecute, presedintele Consiliului Judetean Cluj, Marius Nicoara a protestat împotriva manierii în care administratia locala trateaza sectorul sanitar în municipiu resedinta de judet. El considera ca sumele pe care le vor primi institutiile sanitare din oras sunt prea mici, deci, evident, insuficiente.El a afirmat într-un comunicat de presa ca cei 8.185 milioane de lei alocati pentru reparatii, constructii, aparatura si modernizare a saloanelor sunt insuficienti si a precizat ca, de fapt, Consiliul Local a omis Spitalul Clinic de Recuperare, „singura institutie de profil din tara si una dintre cele mai mari unitati sanitare din judet”. Nicoara nu s-a sfiit sa acuze consilierii locali de oportunism si favoritisme facute pe criterii politice având în vedere faptul ca au beneficiat de fonduri atât institutii sanitare aflate în proprietatea Consiliului Judetean Cluj cât si cele aflate în administrarea directa a Ministerelor Sanatatii Publice si Apararii nationale, nu ne ramâne decât varianta ca municipalitatea a alocat aceste sume pe criterii de simpatii sau antipatii politice, stiut fiind faptul ca director medical la spitalul clinic de recuperare este dr. Emil Bogdan, singurul conducator de unitate sanitara, membru PNL Cluj”, a afirmat presedintele Consiliului Judetean Cluj. „Ni se pare inadmisibil ca sistemul sanitar sa fie pricina de jocuri si de razbunari politice, cu atât mai mult cu cât de serviciile institutiei sanitare conduse de Emil Bogdan beneficiaza anual zeci de pacienti, majoritatea locuitori ai municipiului Cluj-Napoca”.
Nicoara, evident suparat de împarteala consilierilor, le aminteste acestora ca si Consiliul Judetean Cluj a alocat bani pentru Spitalul Clinic Municipal, fostul spital Clujana, singura unitate sanitara aflata în proprietatea primariei si ca autoritatile judetene au dat dovada de disponibilitate prin cedarea terenului pe care este construit spitalul Clujana, teren care apartinea judetului pentru a se putea opera în catrea funciara. Consiliul Judetean detine 9 unitati spitalicesti, din care 8 pe raza municiiului si toate acestea se afla în plin proces de modernizare.
Ulterior, Primaria a revenit asupra deciziei si a alocat bani si pentru Spitalul de Recuperare. Astfel, 100.000 de lei au fost transferati de la Spitalul Judetean de Urgenta catre cel de Recuperare.
Si Spitalul de Recuperare are nevoi proprii….
De fapt, Marius Nicoara a uitat în momentul în care a atacat Primaria ca, de fapt, Consiliul Judetean a fost mai mult decât generos cu Spitalul de Recuperare, în februarie considerându-l ca fiind una dintre prioritatile autoritatilor judetene si a cerut Agentiei de Dezvoltare Nord Vest sa sprijine demersurile pentru obtinerea de fonduri pentru infrastructura sistemului medical. Pentru spitalul condus de liberalul Emil Bogdan au fost calculate investitii de 1,676 milioane de euro, din care 1,425 ar fi trebuit sa provina din fonduri europene, 217.000 euro din bugetul de stat si 35.500 din partea administratiei locale.Acestia ar fi trebuit sa fie investiti, potrivit directorului Autoritatii pentru Sanatate Publica în modernizarea sectiei de balneologie si a bazei de tratament. De asemenea spitalul a cerut si fonduri pentru baza de hidroterapie, bani care , în opinia managementului spitalului ar fi trebuit virati într-o singura trasnsa pentru a se putea face cu adevarat ceva. De asemenea Spitalul care a ajuns mar al discordiei între Consiliul Judetean si Primarie are nevoie de o alta centrala termica, actuala functionând cu capacitate redusa. În cazul în care aceasta va fi reparata, lucrarile sunt apreciate la 1,7 milioane de lei.
Ligia Popa