Alain Juppé, ministrul francez al Afacerilor Externe a declarat, pe 8 martie a.c., ca Franta se opune unei interventii militare a NATO in Libia.

    
Si Turcia exprimase anterior retineri fata de un asemenea angajament militar. Iar Spania si Grecia sunt rezervate fata de posibilitatea ca, la reuniunea ministrilor Apararii statelor membre ale Aliantei Nord-Atlantice, din 10 si 11 martie a.c., de la Bruxelles, sa se convina asupra unei operatiuni comune in Libia.
    
Veto-ul Frantei, sustine Alain Juppé, nu anuleaza disponibilitatea acesteia “de a interveni alaturi de altii, pentru a stopa represiunea ucigasa a regimului Gaddafi, care continua sa se manifeste.”
    
Insa, Parisul pune cateva conditii.
    
Prima este obtinerea unui mandat juridic din partea O.N.U.. O gluma buna, deoarece diplomatia franceza stie ca Rusia si China se vor opune unei rezolutii in acest sens, cand va fi discutata in Consiliul de Securitate, la New York.
    
Alta conditie este formularea unui obiectiv operational clar, precum protejarea populatiei libiene, si impiedicarea utilizarii de catre fortele armate ale lui Gaddafi a avioanelor de vanatoare-bombardament. Ceea ce inseamna o operatiune aeriana.
    
Ministrul francez are convingerea ca NATO nu este „o organizatie adaptata pentru a intreprinde asa ceva”. O formulare generata de ingrijorarile presedintelui actual al Frantei vizand sansele sale de a fi reales pentru un al doilea mandat.
    
Conditia urmatoare este obtinerea consensului din partea Ligii Arabe si a Uniunii Africane, care sa isi dea girul pentru o operatiune militara aliata.
    
Ultima conditionare fiind expunerea propunerilor concrete ale Frantei la Consiliul european, din 11 martie a.c., a carui sedinta este consacrata exclusiv situatiei din Libia.
    
Probabil ca prea multe nu se vor decide acolo, din moment ce abia in ziua urmatoare se va reuni, la Cairo, Liga Araba.
    
Scrupulelor diplomatiei franceze le-a raspuns, indirect, de peste Ocean, liderul republican Newt Gingrich, care a afirmat taios: “Statele Unite nu au nevoie de permisiunea nimanui.
 
Nu avem nevoie de NATO, care, vorbind franc,
nu contribuie prea mult la lupta. Nu avem nevoie de Natiunile Unite.”
    
Cand va scoate Obama castanele (democratiei) din focul libian?
    
Probabil dupa ce va intelege ironia conationalului sau, actorul si scriitorul Steven Alexander Wright:
    
„Vulturii se pot avanta spre inaltimi, dar nevastuicile nu ajung sa fie absorbite de motoarele avioanelor.”
 
Ion Petrescu
ion.petrescu@ziuaveche.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.