Alocari “dupa ureche” la Consiliul Judetean Cluj. Marius Nicoara, presedintele CJ Cluj este acuzat ca acorda bani preferential, în functie de “culoarea” politica a primarilor. Majoritatea banilor acordati s-au îndreptat spre primarii PNL si catre cei racolati din tabara democrat-liberala.

Cu mai putin de doua luni înainte de începerea campaniei electorale, luptele  politice capata accente inedite. Astfel, din dorinta de a acapara cât mai multe voturi, liderii partidelor nu se dau în laturi de la niciun fel de act pentru a pune mâna pe voturile atât de necesare. Problemele cele mai mari apar în orgrada liberala, mai ales din cauza diverselor scandaluri mediatice în care au fost implicati membrii acestei formatiuni. Si cum lupta politica la orase este în mare parte decisa, singurele comunitati locale pentru care batalia este înca deschisa, sunt comunele. Pentru a pune mâna pe cât mai multe voturi din rândul populatiei rurale, partidele tind sa acapareze cât mai multi primari, care în viitoarea campanie electorala sa fie port-drapelul organizatiei. Singura problema este ca modalitatea  prin care acesti primari sunt atrasi capata pe alocuri accente cu iz penal. În urma cu câteva saptamâni, liderul PD-L Cluj, Daniel Buda a lansat un atac dur la adresa omologului sau de la PNL, Marius Nicoara, acuzându-l pe acesta de santaj. Astfel, Buda l-a acuzat pe Nicoara ca îi “fura” primarii de la sate, amenintându-i pe acestia ca nu vor mai primi fonduri de la consiliul judetean pentru proiectele comunitatii pe care o conduc. Mai mult decât atât, din informatiile noastre, mai marii PNL i-ar fi “momit” pe primarii care au trecut la acest partid din tabara democrata cu suplimentarea fondurilor pentru comunele pe care le conduc.

Povesti cu primarii

În cadrul primei sedinte a Consiliului Judetean Cluj, alesii au votat centralizatorul pentru cofinantarea programelor de dezvoltare locala, program în care se regasesc dorintele fiecarui primar în materie de dezvoltare a infrastructurii locale. În urma cu câteva saptamâni, consilierii judeteni au votat un nou proiect de hotarâre prin care se mai suplimentau fondurile alocate oraselor si comunelor clujene. Totusi, conform unor surse demne de luat în considerare, aceste fonduri s-au alocat preferential, de ele beneficiind, în primul rând, primarii care au trecut în ultima perioada la PNL din tabara democrata. Conform acelorasi surse, acesti bani s-au alocat în urma discutiilor cu primarii din comune, Marius Nicoara, presedintele PNL Cluj afirmând în cadrul sedintei de consiliu judetean ca, într-adevar, a discutat cu primarii referitor la aceste alocari. Chiar daca printre prerogativele presedintelui de consiliu judetean se afla si acest tip de discutii, din informatiile noastre banii au fost îndreptati în primul rând catre comunele pastorite de primari atrasi în tabara liberala din rândul PD-L.
 
Bani pentru traseisti

În cadrul sedintei de Consiliu Judetean din 26 martie 2008 s-a votat proiectul de hotarâre privind nominalizarea pe beneficiari a sumelor pentru sustinerea programelor de dezvoltare locala. În cadrul acestui proiect s-a aprobat alocarea a 8,7 milioane RON pentru dezvoltarea locala. Acesti bani au venit în completare la cele peste 900 milioane RON alocati la începutul anului pentru acelasi tip de proiecte. Chiar daca acesti bani sunt necesari comunitatilor locale, modalitatea prin care au fost acordati nu este tocmai cea mai transparenta. Astfel, proiectul initial de acordare a banilor catre comune s-a realizat în urma cererilor exprese ale primarilor din comunitatile locale. Ele trebuie trimise în scris catre forul judetean, primarii având obligatia sa motiveze de ce doresc acesti bani. În urma analizarii solicitarilor fiecarui primar, Consiliul Judetean decide daca acesti bani trebuie sau nu acordati. În schimb, în proiectul de hotarâre prin care s-au suplimentat fondurile catre comunitatile locale, conform proiectului de hotarâre “dupa consultarea primarilor privind prioritatile de finantare, propunem nominalizarea sumei de 8,7 milioane RON conform anexei I ”, se precizeaza în proiectul de hotarâre. Acest fapt demonstreaza ca alocarile în cadrul CJ Cluj se fac “dupa ureche”, prin simple consultari cu primarii. Mai mult decât atât, în anexa respectiva se regasesc proiecte aflate pe centralizatorul votat de catre consilieri la începutul anului, dar curios este ca apar proiecte noi, care nu se regasesc în documentul initial. În aceasta situatie se afla orasul Huedin, urbe care este condusa de Nicolae Chis, fost membru PD-L actualment membru PNL. Huedinul a cerut în plus de la Consiliul Judetean 80.000 RON pentru realizarea infrastructurii si pentru un teren de sport sintetic, acesti bani vin în completarea celor 7,5 milioane RON ceruti initial. Pentru Apahida, unde de asemenea, se regaseste un primar aflat sub cupola liberala, s-au alocat în plus nu mai putin de 150.000 RON, pentru reabilitarea si întretinerea drumurilor locale si comunale, în conditiile în care în centralizatorul initial Apahida nu cerea niciun leu. La Recea Cristur, unde primarul este tot din curtea liberala s-au alocat 130.000 RON pentru diverse lucrari de întretinere, care, de asemenea, nu se aflau în primul proiect. O alta comuna al carui primar a migrat din tabara democrata în cea liberala si care a primit suplimentarea fondurilor este comuna Taga. Acolo CJ Cluj a alocat înca 150.000 RON pentru diverse proiecte, chiar daca acestea nu se aflau initial în proiectul consiliului. Problema este ca marea majoritate a comunelor care a primit alocari de la bugetul Consiliului Judetean Cluj este condusa de primari PNL, curios fiind faptul ca celalate comune, care sunt pastorite de primari cu alta coloratura politica au primit doar banii dispusi în centralizatorul votat la începutul anului.  

De la Guvern citire
Marius Nicoara a declarat ca aceste alocari se fac lunar pe o formula matematica stabilita de catre Guvern. “Am alocat acesti bani la solicitarea primarilor din comunitaile locale. Acesti bani se aloca lunar, pe baza unei formule matematice stabilite initial de Guvern. Aceste alocari nu se fac în functie de culoare politica ”, a declarat Marius Nicoara.

Augustin Stanciu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here