Formarea Guvernului naşte premiere. PNL refuză o nouă alianţă cu PD-L în vederea formării Guvernului. PSD vrea alianţă cu PD-L, dar nu la pachet cu UDMR.

Încă de la anunţarea rezultatelor finale ale alegerilor parlamentare au început negocierile între partide pentru formarea Guvernului. Atât PSD, cât şi PD-L îşi revendică titlul de câştigător al alegerilor.

Debut

Primele consultări ale partidelor cu preşedintele Traian Băsescu au avut loc în 5 decembrie, la vremea respectivă, atât PD-L, cât şi PSD şi PNL dorind să formeze Guvernul şi să dea primul-ministru. UDMR declara atunci că va susţine PD-L. Bazându-se pe faptul că PD-L a obţinut cele mai multe mandate de parlamentar, democrat-liberalii au avut prima opţiune pentru formarea Guvernului, iar aceasta a fost o alianţă cu PNL.  Liberalii au refuzat să renunţe la fotoliul de prim-ministru, deşi scorul obţinut la alegeri nu a fost unul care să le permită astfel de pretenţii, aşadar, PD-L s-a reorientat. UDMR îşi menţine poziţia şi susţine o coaliţie cu PD-L, indiferent care ar fi formul de Guvernare.

O nouă rundă de negocieri, de această dată conduse de PSD

Duminică, 7 decembrie au urmat negocierile PSD cu PNL şi PD-L, închiate, însă, cu un rezultat nedecis. Poziţii comune şi totuşi diferite ale celor 3 formaţiuni politice principale. Într-o eventuală coaliţie PSD – PNL, Mircea Geoană declara că poziţia de prim-ministru trebuie să revină PSD, pentru că a avut mai multe mandate de parlamentar. Liderul PNL, Călin Popescu-Tăriceanu declara atunci că există posibilităţi de armonizare atât cu PSD cât şi cu PD-L pentru a se ajunge la o concluzie finală în perspectiva alcătuirii unei majorităţi parlamentare. La sfârşitul zilei PD-L şi PSD aveau încă poziţii diferite în ceea ce priveşte guvernarea, deoarece ambele partide se considerau îndreptăţite să coaguleze coaliţia în jurul propriului primului-ministru.

PSD începe să încline spre PD-L, dar exclude UDMR

Luni, 8 decembrie partidele care au trecut pragul electoral la alegerile legislative s-a întâlnit din nou pentru a încerca să stabilească formula pentru realizarea unei coaliţii guvernalentale cu o susţinere parlamentară majoritară. La finalul reuniunii, preşedintele Partidul Social Democrat, Mircea Geoană, a anunţat că decizia adoptată a fost aceea de a demara negocieri pentru formarea unei majorităţi cu Partidul Democrat-Liberal, în condiţiile păstrării proporţiei de la votul popular din 30 noiembrie, dar fără participarea Uniunii Democrate Maghiare din România.

 
Uniunea Democrată Maghiară din România nu s-a considerat exclusă de la negocieri, conform preşedintelui UDMR, Marko Bela, după ce social-democraţii au decis să continue negocierile cu democrat-liberalii pentru constituirea unei majorităţi parlamentare, fără UDMR. Liderul UDMR a afirmat că nu înţelege condiţionarea pe care PSD a impus-o privind demararea negocierilor cu PD-L, dar fără participarea UDMR la o posibilă coaliţie de guvernare. Pe de altă parte, el a apreciat că o colaborare cu UDMR nu reprezintă doar o cooperare cu o formaţiune, ci şi cu reprezentanţii comunităţii maghiare. La sfârşitul zilei, liderii partidelor au fost invitaţi la Cotroceni pentru o nouă rundă de consultări cu şeful statului.

UDMR, exclus

Marti 9 decembrie, UDMR începe să simtă respingerea PSD. "PD-L are o datorie politică şi morală faţă de UDMR. În patru ani cât am fost la guvernare ne-am dovedit competenţa şi cred că putem fi un punct de stabilitate în Guvernul României", declara liderul UDMR, Gyorgy Frunda. PSD şi PD-L continuă negocierile. Preşedintele PD-L, Emil Boc a precizat, marţi seară, la sfârşitul întâlnirii reprezentanţilor PDL cu cei ai PSD, că există "premisele realizării unui compromis raţional cu PSD" pentru formarea unei majorităţi parlamentare şi alcătuirea viitorului Guvern.

România are premier

Miercuri 10 decembrie Preşedintele Traian Băsescu l-a desemnat pe Theodor Stolojan, PD-L, pentru funcţia de prim-ministru. Dialogul politic dintre PD-L şi PSD a continua în cadrul unei noi runde de negocieri. Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat că discuţiile cu liderii PD-L au fost "încurajatoare", ele urmând să continue pentru a clarifica şi problema primului-ministru. Liderul PSD a susţinut că cele două partide nu au intrat în acest moment în subiectul desemnării de portofolii şi de persoane, deoarece ar fi şi prematur, înainte ca PSD şi PD-L să consfinţească parteneriatul pentru România. Este programată o întâlnire pentru a fi discutate aspectele politice care ţin de UDMR. Emil Boc declara că PD-L şi PSD pot da un program de guvernare "fără distrugerea identităţilor" celor două formaţiuni.

Mircea Geoană: “Dacă nu se respectă condiţia PSD în privinţa UDMR, atunci nu va mai fi guvern PSD-PDL”

Împărţirea “ciolanului”

Joi, 11 decembrie, PSD şi PD-L încep să îşi împartă funcţiile. PD-L a promis PSD că va da greutate legală funcţiei de şef al Senatului. Pedeliştii i-au garantat lui Geoană că va fi adjunctul preşedintelui în CSAT. Astfel, Mircea Geoană este la un pas de a deveni al doilea om în stat, după ce a primit promisiunea pedeliştilor că legea CSAT se va modifica potrivit solicitărilor sale. PSD nu a renunţat însă la ideea de a exclude UDMR din construcţia cu PD-L. Liderul PSD a susţinut că PC îşi are locul în construcţie, deşi democrat-liberalii nu agreează această idee. Ziua a fost marcată de negocieri pentru împărţirea ministerelor între cele două partide. Negocierile au fost foarte dificile şi marcate de secretomanie. Astfel, la propunerea PD-L, social-democraţii au primit şi ei ordin să nu mai apară în presă până la finalizarea negocierilor. Cei mai mulţi aspiranţi la ministere din PD-L nu erau puşi la curent cu soarta portofoliilor lor. După cele două runde de negocieri de miercuri, PD-L preluase Educaţia (pentru Cătălin Croitoru, Daniel Funeriu sau Cristian Preda) şi îşi păstrase Apărarea (pentru Mihai Stănişoară) în schimbul Externelor, care ar putea să meargă la social-democraţi.

Decretul de desemnare de către preşedintele Traian Băsescu a lui Theodor Stolojan în calitate de candidat pentru funcţia de premier a fost publicat în Monitorul Oficial.

Zvonuri

Vineri, 12 decembrie, apar zvonuri conform cărora PD-L ar purta o negociere paralelă cu PNL. Proaspătul numit prim-ministru, Theodor Stolojan iese pentru prima dată în această calitate în faţa presei pentru a nega zvonurile. Premierul susţine că discuţiile pentru crearea unui program de guvernare şi pentru definirea unei echipe guvernamentale au loc între PD-L, PSD şi UDMR. "PNL a refuzat să participe la negocierile privind crearea unei formule de guvernare, prezentându-se de o manieră inflexibilă şi blocând practic orice dialog. Din aceste motive, discuţia cu PNL privind participarea la constituirea viitorului guvern este încheiată", declară Stolojan. În ceea ce priveşte împărţirea ministerelor între cele două partide, la închiderea ediţiei era programată o nouă rundă de  negocieri pentru ziua de sâmbătă.

Simona Curcian

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.