Şapte microhidrocentrale vor rasari pe Someş

Consiliul Judeţean a purtat discuţii cu investitorii italieni interesaţi sa construiasca o microhidrocentrala in comuna Vad din judeţul Cluj. Preşedintele instituţiei a avut ocazia sa vada o asemenea construcţie in cadrul vizitei de lucru din Bulgaria şi spera sa fie ridicata inca una in Dej. Proiectul ar urma sa fie finalizat in 2016.

La inceputul lunii august, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Cluj, Horea Uioreanu, a efectuat o vizita de lucru in Bulgaria, la sediul firmei PVB Power Bulgaria AD, o companie cu acţionariat italian care urmareşte dezvoltarea energiei din resurse regenerabile prin valorificarea potenţialului hidroenergetic al raurilor de pe teritoriul Europei, informeaza reprezentanţii instituţiei. Din delegaţie au mai facut parte inca 18 persoane, printre care primarul municipiului Dej şi primarul comunei Vad, precum şi reprezentanţi ai primariilor din zona Someş, din judeţul Salaj.   
Preşedintele CJ a discutat in Bulgaria despre posibilitatea unui parteneriat public-privat cu firma PVB Power Group S.p.A., parteneriat care s-ar putea concretiza prin realizarea unui numar de şapte microhidrocentrale pe raul Someş, dintre care una şi pe teritoriul judeţului Cluj, in comuna Vad, valoarea totala a proiectului “Someş River” fiind de peste 220 de milioane de euro. Construcţia microhidrocentralelor se va derula pe parcursul a trei ani, aceasta debutand in cursul anului 2013, mai arata comunicatul de presa al CJ Cluj.
O posibilitate discutata de Horea Uioreanu cu reprezentanţii firmei vizeaza construirea unei microhidrocentrale şi in municipiul Dej. „Potenţialul hidroenergetic al judeţului Cluj este unul extrem de ridicat, putand contribui la dezvoltare economica accelerata a judeţului. Astfel, proiectul ”Someş River” vine in intampinarea locuitorilor judeţului, aceştia putand beneficia atat de o energie mai ieftina cat şi de o agricultura locala performanta, care nu va mai avea de suferit pe timp de seceta”, a declarat preşedintele CJ Cluj.

Negocieri in desfaşurare

Italienii au deja experienţa in domeniul hidroenergiei, dat fiind ca in prezent deruleaza un proiect de construcţie a noua microhidrocentrale pe raul Iskur, la 70 de kilometri de Sofia. „Unele s-au finalizat, altele erau la jumatate, iar unele abia incepute, aşa ca am putut studia exact toata tehnologia. Totul este automatizat", a declarat Uioreanu pentru cotidianul Ziua de Cluj.
Intr-o prima faza, administraţia judeţeana şi-a propus crearea unei asociaţii care sa bata palma cu italienii. „Consiliile judeţene au fost implicate in aceste negocieri deoarece este nevoie de exproprieri pentru amenajarea barajelor pe Someş. Condiţiile parteneriatului se vor negocia incepand cu luna septembrie cand oficialii PVB Power Group vor veni in Romania pentru a discuta cu noi şi cu cei din Salaj. Daca din judeţul Cluj va fi prins, pe langa comuna Vad şi municipiul Dej, atunci avantajele ar fi enorme. S-au putea primi curent gratis dar şi alte facilitaţi. Totul depinde de cum se vor purta negocierile şi de constituirea asociaţiei intre localitaţile din Cluj şi Salaj”, a mai spus Uioreanu pentru sursa citata.
PVB Power Group prin subsidiara din Bulgaria a reuşit sa obţina şapte permise pentru folosirea apei in Romania in vederea construirii de microhidrocentrale cu o putere combinata de 260 de GWh pe an. Conform Sofia Echo, in Bulgaria, PVB Power a investit pana in prezent 115 milioane de euro in construcţia a noua hidrocentrale, langa raul Iskur. Compania intenţioneaza sa aloce inca 100 de milioane de euro pentru dezvoltarea a cinci hidrocentrale langa raul Maritsa.
Acţionarii PVB Power Bulgaria AD sunt statul italian, reprezentat prin grupul Finest, PVB Group, Dolomiti ENERGIA şi Azienda Energetica. In total acţionarii au un capital de aproximativ 1 miliard de euro, potrivit presei din Bulgaria. Grupul italian PVB activeaza in Bulgaria, Croaţia şi Romania fiind specializat in combustibili, energie şi sisteme de producere de hidroenergie şi energie eoliana. Cifra de afaceri raportata de aceştia pe site-ul oficial este de 500 de milioane de euro. PVB Power Group deţine 43 de hidrocentrale, cu o capacitate totala de 1,84 MW şi o producţie de 4.507 GWh. Conform informaţiilor de la acea data, proiectul gandit de italieni pe Someş se incadreaza in strategia Romaniei de a se axa pe hidroenergie.

Diana Gabor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.