Șapte administrații locale din Cluj sunt implicate în proiectul de finanțare al proiectului trenului metropolitan din Cluj Napoca.
Potrivit unui proiect de hotărâre a consiliului local Cluj Napoca, municipiul Cluj-Napoca şi comunele Gilău, Floreşti, Baciu, Apahida, Jucu şi Bonţida vor încheia un acord de asociere privind realizarea în parteneriat a studiilor de prefezabilitate, fezabilitate și impact asupra mediului pentru proiectul trenului metropolitan.
“Unul din obiectivele politicii pentru dezvoltarea infrastructurii de mobilitate și acces prevăzută în Strategia de Dezvoltare a municipiului Cluj-Napoca 2014-2020 are în vedere o conectare mai bună a orașului în teritoriu către obiectivele administrative, sociale și economice din municipiu, precum și din teritoriul metropolitan către alte județe.
Totodată, Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană a Zonei Metropolitane Cluj prevede, printre altele, asigurarea unor servicii de mobilitate de calitate ridicată pentru populația zonei metropolitane și a unui transport eficient către municipiul Cluj-Napoca din mediul rural.
Dezvoltarea investițiilor în infrastructura feroviară, inclusiv în implementarea unui tren metropolitan în Cluj-Napoca și în localitățile limitrofe, este justificată de faptul că această categorie de transport public în comun de călători este sigură, modernă, rapidă și funcțională.
Trenul urban este un mijloc de transport care circulă atât în interiorul orașului, în regim de distanțe scurte cu opriri dese, cât și în afara lui, în regim de distanțe medii cu stații mai rare, combinând astfel avantajul metroului cu cele ale unui tren regional.
Principalul avantaj al trenului urban este independența față de rețeaua de străzi, deci timpii de deplasare mai scurți și posibilitatea de funcționare pe baza unui orar. Ajută la dezvoltarea durabilă a transportului din zonă prin reducerea autoturismelor şi mijloacelor de transport public urban, şi implicit a poluării produse de aceastea”, se arată în proiectul hotărârii de consiliu local (HCL).