O parte din primarii din cele 75 de comune, cinci municipii şi un oraş din judeţul Cluj au averi fabuloase, cu terenuri şi case a căror valoare este de câteva milioane de euro. Unii le-au moştenit, alţii le-au cumpărat. După ce săptămâna trecută v-am prezentat topul celor mai bogaţi primari din Cluj, acum a venit rândul colegilor lor aflaţi la polul opus. În urma unei analize a declaraţiilor de avere ale primarilor din judeţ, reiese că unii dintre ei nu au nimic în afara salariului de primar. Trebuie menţionat faptul că unii primari nu şi-au publicat declaraţiile de avere, deşi acest lucru este obligatoriu, potrivit legii.
Iată cum arată Top 10 primari fără averi din judeţul Cluj:
1.Gheorghe Cuc, primarul comunei Săcuieu nu are niciun teren, niciun imobil şi nici conturi în bancă. Potrivit declaraţiei de avere pe anul 2015, este proprietarul doar al unei autoutilitare, an de fabricaţie 2006 şi al unui autoturism Volkswagen Golf, an de fabricaţie 2001. Declaraţia de avere a fost completată înainte să fie ales primar, astfel că la capitolul venituri nu apare salariul încasat din funcţia de primar. Este interesant faptul că Gheorghe Cuc a fost cercetat pentru neglijenţă în serviciu în anul 2011, pe când lucra la Ocolul Silvic Mărgău. Acesta a primit doi ani cu suspendare. Primarul din Săcuieu a mai fost condamnat la cinci luni cu suspendare pentru conducere fără carnet pe drumurile publice.
2.Ana Cighir, primarul comunei Aşchileu nu are nici terenuri, nici case, potrivit declaraţiei de avere. La capitolul bunuri mobile, are un autoturism marca Opel Astra, cumpărat în anul 2000. Nu are nici bijuterii, nici conturi în bancă, singurele venituri declarate fiind salariul de 15.400 lei în urma prestării de servicii în domeniul medicinei veterinare.
3.David Prunean, primarul comunei Vad deţine doar un apartament în Dej, cu suprafaţa de 52 mp, dobândit prin cumpărare în anul 1995. Potrivit declaraţiei de avere pe anul 2016, Prunean nu mai are alte bunuri, nici măcar venituri financiare. Primarul nu a completat rubrica cu salariul din funcţia pe care o ocupă.
4.Gabriel Alexandru Duma, primarul comunei Valea Ierii este şi el pe lista primarilor cu averi modeste. Astfel, acesta deţine o casă de locuit în localitate, cu suprafaţa de 100 mp şi două autoturisme – unul marca Opel şi unul marca Volkswagen. Nici salariul de primar nu este foarte mare, în comparaţie cu al colegilor din alte localităţi. Acesta a încasat pe parcursul unui an aproximativ 27.000 lei.
5.Zelencz Roland Tiberiu, primarul comunei Mica nu are nimic, potrivit declaraţiei de avere din 2015. A completat doar rubrica venituri, unde a menţionat salariul de la Primărie şi diverse colaborări, care au însumat pe parcursul unui an aproximativ 35.000 lei.
6.Gheorghe Lucian Broiana, primarul comunei Gârbău are doar un teren intravilan de 1.000 mp în localitate. Nu are imobile de niciun fel, nici autoturisme sau conturi bancare. Are în schimb un credit bancar de 60.000 lei, contractat anul acesta. La capitolul venituri, Broiana a notat în declaraţia de avere salariul de primar în valoare de 44.432 lei/an.
7.Un alt primar fără avere este Ioan Condor din Mănăstireni. Potrivit declaraţiei de avere pe anul 2015, acesta are doar un apartament de 57 mp, în Cluj-Napoca, cumpărat în 1997. Acesta este singurul bun pe care l-a notat în declaraţia de avere. Nu are nici salarii şi nicio altă sursă de venit.
8.Petru Prigoană, primarul comunei Măguri Răcătău nu are decât o casă de locuit de 230 mp (în declaraţia de avere nu este precizată localitatea), dobândită prin moştenire, un autoturism marca Mercedes şi un buldoexcavator, ambele cumpărate. Nu are conturi, nici bijuterii sau active la firme şi nici datorii la bănci. Singura sursă de venit, potrivit declaraţiei de avere, este salariul de primar, de aproximativ 31.200 lei/an.
9.Cristinel Teodor Popa, primarul comunei Ciurila are un teren arabil de 1.000 mp în Sălicea, moştenit şi curţi/grădini de 1.500 mp, moştenite. Potrivit declaraţiei de avere, el mai e proprietarul unei case în Sălicea, dobândită tot prin moştenire. Nu are autoturism, conturi bancare, active la societăţi comerciale, bijuterii şi nici credite la bănci. Singura sursă de venit este salariul de 34.200 lei/an de la Primăria Ciurila plus veniturile soţiei.
10.Aron Lungu, primarul comunei Panticeu este şi el pe lista primarilor cu averi modeste. Astfel, la capitolul terenuri, acesta este proprietarul unui teren agricol de 8,67 mp, dobândit prin moştenire, în anul 1991. Nu are case şi nici apartamente şi conduce un autoturism Dacia Duster, an de fabricaţie 2013. Are un depozit la bancă de 11.000 euro, a dat cu împrumut 10.000 euro unei persoane fizice şi a luat un împrumut de 12.000 euro de la o persoană fizică. La capitolul venituri, Aron Lungu a declarat salariul de primar, aproximativ 35.000 lei/an plus 12.000 lei din activităţi agricole.
Unii primari nici nu s-au sinchisit să îşi depună declaraţiile de avere, deşi acest lucru este prevăzut de lege. De exemplu, primarul comunei Câţcău, Călin Mureşan nu şi-a mai publicat declaraţia de avere din anul 2010, când a fost afişată pe site-ul Primăriei. În baza de date a Agenţiei Naţionale de Integritate nu este de găsit declaraţia de avere a primarului din Câţcău.
Un alt primar a cărui declaraţie de avere este negăsit este Teodor Bucur din Cojocna. Primăria nu are site, în baza de date ANI nu figurează nicio declaraţie pe numele său. Singura variantă posibilă este ca averea primarului să fie afişată la sediul Primăriei.
Nici Emil Cioban nu şi-a făcut publică averea. La fel ca şi în cazul colegilor din Câţcău şi Cojocna, declaraţia sa de avere este de negăsit.
Ion Bosînceanu, primarul comunei Râşca nu şi-a publicat nici el declaraţia de avere. Pe site-ul Primăriei se face trimitere către ANI, dar nu apare nicio declaraţie de avere a primarului din Râşca.
Ioan Mărginean, primarul comunei Moldoveneşti nu şi-a mai făcut publică declaraţia din 2015, adică electoratul nu mai ştie cum a evoluat averea alesului local din 2014 până acum. Pe site-ul ANI nu apare deloc declaraţia sa de avere, doar pe site-ul Primăriei au fost postate până în anul 2015.
Nici primarul comunei Suatu, Mihai Szabo nu şi-a publicat declaraţia de avere. Primăria nu are site, dar declaraţia de avere a primarului nu se regăseşte nici pe site-ul ANI.
Vă reamintim că în topul celor mai bogaţi primari din judeţul Cluj conduc detaşat Horia Şulea (Floreşti) şi Lucia Suciu (Chinteni).
Şulea este proprietarul mai multor terenuri cu suprafeţe mari, extrem de valoroase. Deţine trei terenuri intravilane în Cluj-Napoca, în suprafaţă totală de 16.600 mp, toate moştenite. La un calcul potrivit preţului pieţei reiese că valoarea celor trei terenuri este de aproximativ aproximativ 4 milioane euro. Şulea mai este şi proprietarul unui teren agricol de 34.800 mp în Floreşti. La capitolul imobile, primarul celei mai mari comune din ţară are o casă în Floreşti, de 377mp, dobândită prin moştenire şi o casă de vacanţă în comună, tot moştenită. Şulea este şi proprietarul unui apartament în Cluj-Napoca, dobândit prin cumpărare.
Lucia Suciu, primarul comunei Chinteni deţine nici mai mult nici mai puţin de 13 terenuri, din care 12 sunt în Chinteni şi unul în Beliş. Din totalul terenurilor, patru sunt agricole, patru sunt în intravilan, două sunt păduri (suprafaţa totală de aproape un hectar).
La capitolul imobile, Lucia Suciu deţine două case: una în Cluj-Napoca (suprafaţa 22 mp), una în Chinteni (suprafaţa 500 mp), o casă tot în Chinteni pe contract de întreţinere, încă o casă în Chinteni (suprafaţa 200 mp) în construcţie şi un spaţiu comercial în Chinteni de aproape 800 mp.
Se pare că primarul din Chinteni preferă maşinile de teren pentru că este proprietara unui Jeep Cherokee şi a unui Nissan Terano. La rubrica bunuri mobile, Lucia Suciu a mai notat şi două tractoare, un ATV şi o remorcă.
Pe lângă maşini, terenuri şi case (o parte din acestea sunt deţinute împreună cu soţul), Lucia Suciu are mai multe conturi bancare, suma totală depozitată la bănci este de aproximativ 85.000 lei şi 6.000 euro. Pe de altă parte, primarul din Chinteni are şi o datorie de 100.000 lei la ING Bank.
Veniturile salariale declarate de Lucia Suciu sunt de 37.000 lei/an, venituri APIA de 40.000 lei, plus veniturile soţului: 12.000 lei din închirierea unui imobil în Cluj-Napoca, pensia de 53.000 lei/an, producţie cereale de 80.000 lei.
Declaratii de avere pt. politr…? Doar functionarii o iau peste bot daca nu-s corecti.
Trebuie actualizat :
2016 :
2017 : https://www.primariachinteni.ro/wp-content/uploads/2017/07/DECLARATIE-DE-AVERE-PRIMAR-SUCIU-MAGDALENA-LUCIA.pdf
2020 : https://www.primariachinteni.ro/wp-content/uploads/2020/06/DECLARATIE-DE-AVERE-SUCIU-MAGDALENA-LUCIA.pdf